Ženski svet

Бр 12

ЖЕНСКИ СВЕТ

Отра

чело је већ свој овогодишњи рад у четвртак 18. (26. новембра о. г. Оастале са госпође у 8 сата после подне у великој општинској дворани и ту је Була Зарић говорила о Змају Јовану Јовановећу. У свезистим читале су поједине песме Змајеве г-ђице: Љубпца СЏимићева, Осфија Цвејићева и Живанка Илкић. После тога је читала, г-ђица Јованка Дада, евој рад „О уметничком занату , у ком је укратко обележила карактеристику и историјски развој појединих стилова и за тим је прешла на кратко тумачење појединих занатлијеких струка као на пр. нумизматику, печате, мозаик, графичку уметновт, глиптику, резање слонове кости, дрворез, бојадисање стакла, лаковање, собни намештај и керамику.

Седнице ове држаће се, ако се иначе ничим не спрече, сваког другог четвртка преко зиме. Идућа је седница заказана за 27. новембар (10. децембар) о. г. и на тој ће се расправљати ови предмети: О руској књижевности 19. века, (г-ђица Љубица Симићева); о Лаву Николајевићу-Тол: стоју (Мила Поповићева); о уметничком занату,

а нарочито о собњем намештају (Катпца Стојковићева). Панчевачко српско омладинско коло »Уз-

даница« отпочело је такође свој зимски друш--

твени рад. Прошле недеље 16. (29. новембра држао је млади Др. права г. Војин Вујаш. ковић своје предавање. —

Велимиријанум. Природни син пок. Кнеза Михајла оставио је Орбији све своје имање, које износи нешто више од два милијуна динара (круна). Та оставина има да носи име његово (Велимир), а на какве ће се цели потрошити, оставио је, да то одреди сам државни савет. Мети је прошлог месеца установио правила за ту оставину, а по тим правилима отпочеће се трошити из те фундацие тек после 20 година, а донде ће се удвостручити тај капитал. Чист приход од те фундације трошиће се делом (10%) на удешпавање Београда, а делом има се употребити на образовање младића у разним гранама, на подизање и унапређење школа, на образовање наставника и на давање штипендија за путовање као и на потпомагање људи заслужних за науку, уметност, трговину, индустрију и занате.

Верени и венчани. Г-ђица Мара Богданова, ћерка г. Марка Богдана, трговца, велепоседника и председника црквене општине у Вел. Кикинди, венчала се 13. (26.) новембра. о.

г. с г; др. Шацом (Александром) Мар-

ковићем, адвокатеким кандидатом из Новог Сада. Т-ђица Иванка Плавшићева, наша

претплатница и ћерка пок. дра Божидара Плавшића, лечника, верила се се г. дром Бориславом Увалићем, младим лечником из Ст. Џаланке, а сином учитеља ла. лићеког г. Ордана Увалића.

Гђица Софија Радановићева из Осека, ћерка врлог Србина и поседника Паје Радановића, верила се с г. дром Младеном Симоновићем, адвокатом из Руме.

Нова српска заклада. Идуће године ступа у живот нова српска заклада Ђоке Стерије Поповића у Вршцу. По тој заклади даваће се једна штипендија за ђаке и то: ако се уче у месту: 200 К годишње, ако на страни 400 К ако на универзитету: 720 К. Преостатак ће се капитализовати, док не нарасте толико, да се оснује и друга штипендија.

Српско Академско Друштво »Зора« у Бсчу имало је своју главну екупштину 8. 16. новембра

бившег сентомашког

о. г. и конетитуисало се овако за школску 1908.1909. годину: Председник: Димитрије Оклобџија; сапд. рћу. потпредседник: Јован Мијушковић,

#14. тедљ; Т. тајник: Славко Шеећеров, сапд. РА; П. тајвик: Душан Момчиловић, сапа. тед.;

благајник: Жарко Драгојловић, сапд. хеб; Ењижничар: Ђуро Орлић, сапд. тед; — Одборници без функције: Божидар Зечевић, сапд. рћИ.; Милан Савић, зид. (већ.; — Ревизиони одбор: Проко Узелац, сапд. тед.; Велимир Бесаровић, сала. Фесћ,; Андрија Миливојевић, 14. тед; Аца Петровић, сапд. уег.

Споменик + Константину Стојшићу. У нашем је листу било јављено, да је Константин Стојшић умро у Бечу 10. (23.) јуна о. г. у евојој 82. години живота, и да је оставио 10.000 круна друштву »Привреднику« у Загребу, да се тим потпомажу и унапређују привредници. У смислу својих правила подиже то друштво својим добротворима и фундаторима и пристојне споменике, па тако је и овом свом добротвору подигло споменик у Бечу на ерпеком гробљу (одељење централног бечког гробља) у недељу 96. октобра (8. новембра) о. г. који је осветио тамошњи српеки прота г. Мих. Мишић, у присуству и уз песму српеке омладине, изасланика Пригредникова, Добротворне Задруге Српкиња и многих других родољуба. Покојни Стојшић