Ženski svet

Босанска Градишка.

Г рачац.

Стари Бечеј.

На крају 1910. године износило је друштвено стање К 5.025 68 и кад се томе дода горњи прираштај од 668 81 К види се. да је друштвено стање на крају 1911 год износило К 5.694 49. Председница је друштву г-ђа Марија Боровић; потпредседница: Анђа Јовић; благајкиња: Даница Војводић, а тајник: Берић.

Добротворна Задруга Српкиња у Босанској Градишци цмала је своју V. редовну скупштину на Сретеније 2. (15) фебруара о. г. са обичним дневним редом. За ту скупштину дала је задруга штампати извештај из којег видимо, да та задруга има за добротворку: Драгињу Тодић, има: 11 оснивачица, 48 редовних чланица и 23 потпомагачица и потпомогача свега: 83 члана. Председница је: Јулка Поповић; подпредседница: Марија Босанчић; благајкиња: Госпава Петровић, а доцније: Зорка В Малић а тајник: Даница Јелачић. Приход је за 1911 годину био 4 723 К 92 пот., а расход са 3.033 К 58 пот. мањи. Ова задруга има своју радничку школу, на коју троши годишње 1.535*98 К, а на милостиње је издала само 154 36 К. Целокупно стање друштвено износило је крајем 1911. године К 3 133'58.

Добротворна Задруга Српкиња у Грачацу одржала је своју редовну главну скупштину за годину 1911. дана 28. јануара о. г. по н. к. Прво часништво дало је оставку, те је обављен избор новог управног као и надзорног одбора, замјеници управног одбора и пороте. За предсједницу изабрата је поновно и једногласно гђа Катинка Петровић, а тако за потпредседницу: гђа Јелена Лабус, за благајкињу: гђа Јеле.на Дошен; за одборнице изабрате су гђе: Олга Кангрга, Марија Бабић, Јелисава Ишпировић Анка Косановић; за тајника је изабрат: г. Милан Ишпировић/ за замјенице управног одбора изабрате су гђице: Олга Бабић и Олга Ишпировић. У надзорни одбор изабрате су гђе: Софија Ристовић и Милица Скенџић, и г. Ђоко Ишпировић. У пороту су изабрати г. г.: Петар Косановић, Јанко Петровић и Никола Кривокућа. За оверовљење скупштинског за~

писника изабрати су г. г.: Петар Косановић, Ђоко Ишпировић и Никола Кривокућа. Бивша тајница у свом извештају за годину 1911. извешћује, да је управни одбор у години 1911 одржао свега 12 одборских седница, на којима је донесено доста добрих и лепих закључака, а сва су решења засецала чисто у задатак и живот саме задруге. Течајем године 1911 није се могла приредити ни једна забава, већ се је задруга ограничила једино на убирање чланарине, из чега је могла разуме се и мале помоћи пружити онде, где ie требало. Она је пружила по могућности помоћи, где је најнужније било У години 1911 се је расправљало више пута питање ради ојачања темељне главнице, чиме би и задруга свој делокруг могла проширити и своме се позиву више одазвати. Али како смо навели није било могуће то извести, јер није било могуће дати забаве, а забаве једино могу пружити средстава за то. Задругина се управа пак нада да ће се у год. 1912. и то постићи моћи. Своје крсно име, дан Мале Госпојине, про" славила је задруга и у прошлој 1911. години. на свечан начин уз ломљење славског колача. Надаље је благајница известила, да је стање задругино у свему 925 51. На добротворне сврхе дала је задруга око 70 Круна. По том је председница након што је дневни ред био исцрпљен поздравила присутне и захвалила им на досадањем раду, те је опростив се с присутнима дигла скупштину. У Грачацу , дне 11. фебруара 1912. Добротворна Задруга Српкиња: Тајник: Иредседпица' Милан Ишпировић. Катинка Петровић.

Просветна Задруга Српкиња одржала је редовну главну скупштину дана 12. (25.) фебруара 1912 године под председништвом многоуважене и заслужне дугогодишње председнице своје госпође Емилије Јоцићке На скупштини беху присутне свега 23 госпође, од прилике једна трећина од целокупног броја чланица Госпођа председница истиче као радосну појаву у животу наше задруге што сеупочетку ове 1912 године уписале дванаест нових

86

ЖЕНСКИ ČBEf Бр. 4