Ženski svet

Читуљ а.

Соколице у Пожаревцу. Наше вредно Соколско Друштво »Душан Силни« у књигу напретка има да упише још један свој велики успех. Благодарећи пажњи и усталашству зкенске подрузкине добили смо и Соколице. Подрузкина је за чланице уписала прво своје ученице, а по том је приступила упису и зкенске деце из вароши, ван школа. До сада је уписано 45 Соколица, и оне су одрзкале већ 3 часа у друштвеној везкбаоници у присуству наставника и дезкурних госпођа из управе подрузкине. Упис се наставља и у име подрузкине врши га управна чланица г ђа Милунка М. Обрадовићка. За редовне чланице месечни је улог 0.30 д., а за помазкуће 1 динар. Часови се дрзке суботом од 5 - 6 г | 2 по подне, и недељом од 45 г | 2 по подне. Истичући с похвалом идеју управе и Управе Женске подружине: да се и женска деца подвргну телесној настави, која и њима није ништа мање потребна но мушкој деци. У целом културном свету најозбиљнија се пазкња поклања данас физичком развићу како мушког тако и женског подмлатка, па се надамо, да ће та идеја освојити духове свег , нашег образованог света. ff • Одликовани Бомборци И Сомооркиње. Краљ Србије Петар I. одликовао је прошлог месеца орденом св. Саве IV. степена заслужну председницу Добротворне Задруге Српкиња г*ђ. Ка типку ВукибевиДеву , г-ђу Даринку К. Георгијевредну руковатељку тамошњег Девојачког Кола и г. дра Јоцу вредног перо* вођу Добротворне Задруге и председника срп. цркв. певачког друштва у Сомбору, као и председннка Савезу Орпских певачких Друштава. Честитамо! УСКрШЊВ забаве. Вредна Стаиарска Добротворна Задруга Срикиња приредила је и трећу забаву с игранком о. г. други дан ускреа уз пријатељско суделовање стапарских дилетаната. Чист приход је намењен сиромашним школама у будимској епархији. Тако исто приредило је и Сентомашко Девојачко Коло другог дана ускрса забаву с игранком, од које ће половина чистог прихода ићи сиромашним школама будимске епархије. Даље, Шнђијска трговачка омладина приредила је такође други дан ускрса забаву с игранком и дилетанском представом, а у корист оснивања читаонице, стручне библиотеке и приређивања трговачких течајева. Исто тако и Земунска трг. омладина приређује забаву с игранком на мали ускрс 1. априла о. г. по ст. к од које ће половина чистог прихода ићи на сироте школе у будимској епархији. Трогодишњи парастос приредише еестре: Јованка, Анка, Милица и Јела ЈБуњевица са зетовима: Милисавом Цветковићем пензиониром и Миленком Радуловићем, секретаром суда, брату и односно шураку пок. Влади М. ЈБуњевици , бившем сараднику нашем. Вечан му помен!

Леп пример. Добротворна Задруга Српкиња у Вршцу обдарила је своју многогодишњу тајницу, гДицу Драгињу "срп. народ. учитељицу и нашу сарадницу са 200 К. Г-ђица није очекивала од своје задруге такво признање, јер је ематрала да чини само своју родољубиву дужност, па, да не увреди своју задругу, прими дар, »ли га преда својој срп. правосл. црквеној општини као фонд за одевање сироте школеке деце, што jo] елужи за похвалу. 50 ГОДИШЊИЦа ческог СОКОЛСТВа. Ове ое године навршује 50 година, како је код браће Чеха поникло соколство. То је било 1862. године јуна месеца, кад је у Прагу основано прво соколоко удружење са 75 чланова. Данас их има пуно 100.000 члансва в чланица. По статистици од 1910 r. било их је у Ческој 68.032 члана (58.417 муш. и 9615 жен.) у Моравској 23 307 (18.861 муш. и 4446 жен.) у Шлезији: 1656 (1463 муш. 193 жен.); у Дољ. Ракусићу 2082 (1751 муш. и 331 жен.) свега: 95.077. Међу њима: 14 585 женских чланова. Данас је тај број поекочио на пуних 100 000 чланова и чланица, који ће ее о Духовима о. г. искупити на општи свесловенски еоколски слет, на коме ће учеетвовати и Срби и Хрвати из свију крајева. Ова 50 г. соколека проелава нрославиће се у Прагу општим свесловенским соколским слетом 29. јуна п. н., а с овим у евези држаће се у Прагу и XI свесловенеки новинарски конгрес и откриће се споменик знаменатог ческом родољубу Палацком.

f Зорка М. Гавриловића, учитељица и једина сестра нашег младог сарадника, Миливоја М. Гавриловића, правника београдског, упокојила се у најлепшем добу у 24. години живота свога. Она је кћи пок. Милоша Гавриловића, професора, родом из Чуруга, који је за време српско-турског рата прешао као добровољац у Србију и тамо се после и стално настанио и децу изродио Покојна Зорка беше узорита учитељица, предана душом и срцем своме позиву, који ју је, ето, и живота стао. Била је већ вереница и у толико је већа жалост и за матер, брата, вереника и остале рођаке и пријатеље кад је пратише на опело место на венчање и кад се разлегаше јаук, место сватовца. Нека је вечан покој узоритој кћери, сестри и учитељици Зорки! f Александар (Бранко) Кристић. Нови Сад је изгубио 22. фебруара (11. марта) о. г. једну младу и лепо образовану мушку снагу, која је обрицала, да ће и родитељима и народу бити од користи и радости. То беше ВранКо Криcmnh, слушалац фармације (апотекарске струке) а син Софије уд. Кристић рођ. Саванове, а посинак тетка Јоце "Бор-ђевића и супруге му Јелке наше угледне чланице задружне. Пок. Бранко је тек ушао у 23. годину живота, а већ јелепа

Бр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ

99