Ženski svet

БЕЛЕШКЕ.

ПРОСВЕТА.

Србија.

КЊИЖЕВНОСТ.

Пријатељи листа.

Београдски учитељи у друштву са неколицином професора и грађана београдских намеравају, да близу Београда оснују Школу за тупу и лењу децу, која у редовној школи сметају настави остале боље деце. Надају се, да %е ту мисао одобрити и потпомоћи и сам министар просвете и мисле, да ће још у току ове године моћи извести мисао. Оваких школа има свуда по Немачкој, па и Угарској поред већих градова.

Изишла је из шгампе књига: „ПрирОДНО ЈIИ" Јечење“, коју ]е нааисао по узору Адолфа Јуста Михаило СолариА , парох у Вел. Пасаници у Хрватској. Oso прво издање, има 461 страну велике осмине са 33 слике и 4 цртежа у тексту с једном таблом литографисаних цртежа. Цена: 5 круна и може се добити само код писца. Ова књига хоће да упути људе да природно Живе и да се у случају болести лече храном, ваздухом, светлошћу, хладном водом, зрачењем, кретањем и земљом, дакле оним средетвима, што прИрода даје. У колико то стоји могу само учени и спремни лекари потврдити. Ми се лаици не можемо упуштати у суд, оцену и вредност оног разлагања што писац исноси за здравље чове ково; и надамо се, да ће нас о том скорим стручно перо известити. Засад можемо само толико рећи, да ее из ове књиге м< же штошта и усвојити, јер учи на умереност и чистоћу а то свакако помаже здрављу. ЛеТОПИС Матвце Српске. Тихомир Остојић. Година 87. књига: 285. Свеска 1. за 1912. годину. У току ове 1912. г. изићи ће шест књига Летописа; свака са 7. штампаних табака. Цена ie за Аустро Угарску: 6 К, аа Србију, Црну Гору и остале земље 8 К годишње. Цоједине свеске: Г5O К. Претнлата се шаље уједанпут: Благајни Матице Сроске, Нови Сад (Ujvidćk). Тридесет шаљивих прича. Петар 0. Стијачић из Њујорка у Америци, скупио је из срп ског народног живота у Босни, Херцеговини, Црној Гори и Далмацији 30 шаљивих прича, а штампала Српска ГПтампарија у Њујорку. Цена ie књижици 10 центи. Приче су заиста занимљиве и шаљиве. Износе начин и дух мишљења натпег света из поменутих крајева. Лепо се читају, можемо их препоручити.

Напредно пчеларство М. Мартиновића управитељ школа Бос. Крупа. Цена: 3'50 К. (Са 126 слика. Властита наклада.) Већ од више година како сам у овом месту учитељица, те залазећи међу народ, упадаше ми у <чи неколико примера пчеларења, где се жена бави том грањ м рада. Рад њихов и корист не заостајаше ни мало за радом мушке руке. Оне су свој посао обављале на евој начин па опет се увек показао напредак и кориет. Мене се то мило дојмило, те сам и еама колико нута пожелила одати се т<ј пољопривредној грани,али какосеза тај правилан рад потребује вештине, поступног разумевања о ноступку с пчелом то се не усудвх. А да је тај рад од веће користи, то се већ разуме, те би многе и многе могле поред свог позива одати се и том послу. Досад то беше теже. Истина, листови су излазили о пчеларењу, али колико нас је држало тај лнст, одакле би се могле поучити за рад? Но како ie сада угледала света књига: »Напредно пчеларство« од М. Ма{>тиновића из Бос. Крупе, то ме )е побудило, да подсетим штоване Српкиње, да набаве ове кориену а за домаћвце врло важну књигу, у kojoj ће у окупу све наћи, што ie излазило у пгјединим годинама и бројевима пчеларских лист(ва. Књига би нас својим лаким а јасним упутством повела на стазу пчеларења, пружила нит за корист, а домаћице би нашле доста поуке о употреби меда и воска. Колико су важна прва три дела за пчелара, у толико су важнији IV. и V. део за добре домаћице. Не би требала ни једна домаћвца да буде а да у својој збирци не има овако корисну књигу, у којој ће наћи, како се праве разне послатице од меда, напитци па тек разне лекове од меда и воска. Колико би користила књигом себи, толико више поуком из ње онима, кгји не могу до књиге доспети. Важност меда и в< ска знамо сви, с тога не пропуштајмо пружене прилике, но набавимо сви »Напредно пчеларство« одакле ћемо црпети користи. Д< бринци. А. Б.

Госпођа Драга Лончар ТрбојевиА , из Дрежнице, наша сарадница и претплатница, у спомен свога рано преминулог првенца, Ђуре Лончара- ТрбојевиАа, ученика IV. разр. срп. вел. гимназије новосадске, претплаћује наш лист за 1912. г. за госпођице: Анку ФранковиА-Грбу и Наду Бреберину обе из Загреба и г-ђицу Маршу Хиртову из Новог Сада.

101

бкЕнски c6Ef 6р 4.