Ženski svet

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Добротворна Задруга Српкиња Сентомашкиња примила је од Прве Сентомашке Штедионице д. д. 50 tC у место венца своме многогодишњем благајнику Ники Н. Николићу и Стеви Јанковићу веџбенику, на чему се у име задруге топло захваљује.

Зорка Дунђерска, председница.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Већ дуље времена огњжа се челнка потреба у српском народу одлично спремљеном и одлично написаном приручном књигом, која би свакој домаћици била‘десна рука. Од два сриска кувара, које је издала бивша књижарница Браће М. Поповића а написала Ката рина Миџина, данас се не може добити ни један*) А ни ново издање старог кувара не би била велика добит, ако се не би узело у обзир модерно напредовање кухиње и њених захтјева, те пречишћен Језик. А то се мора учинити, да се већ једном српској домаћици узме из руку њемачки Kochbuch или загребачка Кухарица, ти ширитељи германства преко наших кухиња. Написати један добар и одличан кувар сва*) Међутим је изишао у петом издању Велики Српски Кувар Кат. Миџе Поповића у књижари »Натошевића« овде, као што показује оглас на последњој страни нашег листа. Ур.

како је доста тешка ствар, која изискује доста труда, доста познавања и доста жртава. Након дугогодишње праксе и проучавања кухиње у теоретском и практичном погледу, ја сам одлучила пружити српској домаћици један велик кувар по први пут у Срба систематски уређен и сврстан, који ће обухватити преко 2500 рецепата разних јела и у коме ће бити заступљена и страна и српска кухиња, раздијељена по провинцијамв, гдје све Срби станују. Сва она јела, која се до сада не налазе ни у каквом кувару побиљежена, а код нас су готово на дневном реду, биће унесена у мој велики кувар. С великом пажњом и не жалећи жртава, ја сам сва побројана јела у низу година сама кушала, те иостигавши савршену форму укуса и деликатности, онда истом ста вила рецепт ша jiannp и спремила за штампу. Кувар ће оити подијељен на XXX глава, те ће свака глава садржавати једну извјесну врсту јела, а свака глава ће опет бити подијељена на наша и страна јела. Овамо ће ући напросто све, што је људски ум измислио за јело љанима. Ради те огромне преопширности, јер ће читаво дјело изнијети око 30 штампаних табака, потребно је да се унапријед јави број претћлатника у свакоме мјесту, како бих се могла /равнати при издавању дјела. Цијена U износити К 5 по комаду. И сама спољашња израда Великог Српског Кувара биће одлична, а штампаће се на финој сатинираној артији, те ће бити украшен са много слика, које се буду тицале текста. Ко скупи 10 претплагника, добива један примјерак бесплатно. Адреса: ЗОРКА БАБИЋ Мостар.

Бр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ

103

ФАТИМА КРЕМ по правом источном препису приправљено ОДСТраје у најкраћем времену сунчане пеге, јетрене мрље, суједице (Mitesser) ненаравно црвенило лица, набире, све нечистоће лица и руку, као најизврсније ».редство даје кожи белоћу и кадифи ‘сличну нежност. Фатима сапуи поспешује оеоби ,г о деловањекрема. Фатима пудер даје лицу услед своје особите фпноће и невпдљивости отмен и елегантан изглед. ЦЕНЕ СУ СЛЕДЕЋЕ: Фатима крем К 1' — за иностранство К 1'50 Фатима сапун К 1— „ „ К 150 Фатима пудер К 2'4Ј „ „ К 3 Да се очувате беекорисних патворина изволите тачно на име Фатима пазити, јер наруџбе поштанским поузећем тачно шаље: Парфимерија Ориентале Фати№аВуковар23. У иностранство шаљемо само, ако се новац унапред пошаље.