Ženski svet

ЧИТУЉА.

колико пакета рубља и завоја и одаслала Црвеним Крстовима. Колико одушевљење влада међу Србвма и Словенима за рањенике, које свете Косово, види се по томе, што је, по извештају београдског Црвеног Крста, иритекло тамо до сад око 3 милијуна круна (динара) прилога са разних страна српских и словенских. Нова задруга Српкиња у Америци. Наши озбиљни дани креауше и Српкиње у свима крајевимз, на и у Америци, на посао око народног посла. Прошлог месеца образовзле су Срикиње у Синсинати (Охијо) Коло Сриских Сестара, које већ ради за Црвени Крст у Београду и Цетињу. Но ово коло није образовано само за данашњу ирилику, него и за будућност. Оно је себи створило и правила и њујорски „Србобран“ објављује, да ће изнети и правила тог друштва, по којима ће ее видети, да оно прима задатак и за остале поелове народне. Према томе је ово четврта женска задруга у Америци. Највећа изложба. Американске новине доносе вест, да се у елаву отварања ианамског ирокоиа , спрема за 1915. годину у вароши СанФранциску досад највећа светска изложба. ВЉ су примљени завршни планови за њу и издата је заиовест, да се оа радом отпочне. Председник изложбе, г. Мур, тврди, да ће у току 90 дана радити на том пет хиљада људи и он уверава, да ће до отварања бити све готово. Излсжба ће заузети две миље у дужину на обали код Сан-Франциска. Српска Везиља. Милан Петко Павловић из Вршца не издаје више „Српску Весиљу“ у свескама, него еамо цртеже за вез по један већи табак исцртан са обе стране, које се може код њега добити по 40 потура табак, или по 2 круне за пет таких бројева. Српске куће треба да се ките радњама српских образаца из црквене и народне историје; а ова радња даје за то нај лепше угледе. Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Бос. Градишци , заказала је своју друштвену забаву с игранком за 1. (14) новембар о. г. Добротворна Задруга Српкиња у Тузли приредила је забаву с игранком о. г. у корист своје раденичке школе и дечјег забавишта. За будимске школе. Изишао је и десети Исказ о прилозима за градњу 14 школских зграда у будимској епархији. По том исказу скупљсно је до сад за те школе: 102.029 Круна и 96 пот., те према томе би скоро довољно

било, да се по првобитном плану доврши градња за свих 14 школа; али је у току саме градње постала потреба, да се нека места за градњу впше насипају, но што је у плану предвиђено, то је трошак око подизања тих зграда поекочио на 114 000 К, те се моле екупљачи и пријатељи, да скупљање дарова иродуже и скупљено одмах пошљу. Досад су готове шест зграда, три су још у послу, а остале ће се градити на пролеће. (Немамо места да прештампамо имена приложника. Ур ) Верени и венчани. Гђица Даница Лазиfieea, поћерка уд. Танке Јорговићке из Баје верила се сг. Бошком МаширевиНем , трговцем из Осека. Гђица Јованка Туринска из Вел. Бечкерека, верила сс сг. Стеваном Жива из Вршца. Г-ђица Јованка Пиварева из Сенте, верила се сг. Стевином Самуиловим , свршеним богоеловом из Вршца. Г-ђица Емика Милош, кћерка уд. Марије Милош из Вел. Бечкерека, веачала се 21. окт. (3. новем) о. г. сг. Каменком МихајловиНем , сином уд. Катице Михајловић из Вел. Бечкерека. Гђица Вицосава Хини Нева из Шида, верила се сг. Ђорђем Мари Нем трговцем из Шида. Г-ђица Христина (Кашинка) СтакиНева, фотографисткиња из Новога Сада, венчала ее 28. октобра (10. новембра,) о. г. сг. А. Ћири Нем фотографом из Краљева у манастиру Жичи. Свима младенцима желимо срећу и напредак!

t Вукосава С. Буњевчева. »Женска задруга Српкиња Стапарквња м п[етрпела је тежак губитак. Немилостива смрт уграбила јој њену милу, племениту и врло заелужну потпредседницу гђу Вукосаву С. Ђуњевчеву. Покпјница беше одлична, пожртвовна и врло угледна Српкиња, те нежна и предобра српска мајка. Оплакују је поред „С. Ж. 3 и и њена дсбра деца: г. Вранко, свршени богослов, те гђе Нада В, Ивкова и Јелица Н. Павловића. Сени миле шкојнвце нека је вечан свомен! f Мила Крикнер Интелигентна и скромна млада Српкињица, Мила Крикнер, иреминула је 11. октобра о. r, у цвету младости своје у 18. години. Покојна Милв, одличан ђак Предићеве трг школе, била је врло вредан и савестан чиновник Ст. Пазовачке Штедионице и као добра другарица и пријатељица уживала је опћу симпатију. Госпођа Ана Љубиша, уважена председница Добротворне Задруге Српкиња у Ст. Пазови губи у покојници своју милу и драгу унуку, а гђа Јулка Крикнер рођ. Љубиша своју добру и нежну ћерчицу.

Бр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ

259