Ženski svet

Бр

је срце!“ понављао је често са таким нападом. „Не мислите на то.

Капетан ЖХогарт потресе лако руку његову.

„Познајете ли, је“

„Не познајем.“

„Изгледало је, кад сте погледали у слику, да је познајете.“

„Кажем Вам, да је пре тога никад нисам видео.“

Капетан положи руку на његово раме.

„Можете ли ми дати реч, као че

Изложба словачких народних везова. У недељу 9. (22.) децембра 1912. одржана је у Новом Саду, у Словачкој Банца, изложба еловачких народних везова, које је приредио г. Дакснер, повереник друштва »Липе« из Турчанског Оветог Мартина. Везови су врло лепи,

забаве. Девојачко Коло у Руми приредило је други дан Божића (26. дец. 1912. — 8 јан. 1913.) забаву с игранком уз пријатељеко суделовање г-ђице Наде Каракашевићеве, дра Бошка Петровића, професора, Мирка Крајновића инжинира и М. Борисављевића.

Верени и венчани, Г-ђица Живка Радулашка поћерка г. Димитрија Рађичког поседника ађанског, верила се о св. Николи 6. (19.) децембра 1912. в г. Ненадом Бешлијиним, тлавним књиговођои вуботачке Орпске Штедионице.

Г-Ђица Аница Петшковићева из Матровице, верила се с нашим врлим сарадником г. Димитшријем П. Стојшићем, дипломираним апотекаром из Ирига.

Г ђаца Олга Иштировићееа из Грачаца венчала се на дан св. Отевана Дечанског 1912. се г. Миланом Деретом, котарским шумаром из Врбовског.

Слава крсног имена. Добротворна Задруга Српкиња у Книну прославила је и ове године своју крсну елаву, св. Ваведеније, на свечан начин. Иетога дана искупиле се многе чланице у својој забавишној згради и одатле се упутиле

ЖЕНСКИ СВЕТ

ГЛАСНИН.

Стр. 17,

као џентлмен, да је одиста тако» »Дајем Вам своју часну реч и као војник и као џентлмен, да је никад пре ово-

(45

га часа нисам видео.

Паде опет у своје седиште и кад његов друг оде, извади слику из своје бележнице, онакву исту, какву му је капетан Хогарт пре тога показао и поцепа је на парчад.

„Хвала Богу, кад сам био толико јак,“ рече, па завитла слику у море.

Београд. По ческом Мил. Б. Ђокића.

=> >>

у св. цркву, где су са многим грађанством одстојале св литургију и потом на парастосу у помен мртвих чланица и дсбротвора. После тих црквених обреда вратили се у трапезарију забавишта и ту је г. парох Бошковић осветио водицу. Оза задруга је, поред осталих доброчинства која чини убогим и вевољним, основала српско з»бавиште, те чека за то одобрење од надлежних власти, па чим то стигне, отвориће забавиште и отпочети и на просветном задатку да врши евој задатак. -

У вече тога дана приредила је Задруга забаву са лепим програмом, а у корист Црвеног Крета у Србији и Црној Гори. МИ ако задруга нема још осигурано забавиште, ипак је родољубље њено нагонило, да за овај пар одреди чист приход рањеној браћи својој. Забава је бала врдо депо посећена. Ова млада задруга заелужује свако признање, својим озбиљним и рсдољубивим радом.

Нова Доброторна Задруга Српкиња. Пашу нам из Пожеге (у Хрватској), да се и тамо о бразовала Добротворна Задруга Сракиња и да се овако конетитуксала: Председница је. г-ђа Даница Чудић, супруга кр. надинжинира; потпредседница: Мара Коњевић, супруга кр. судбеног већника; благајкиња: Сида Константиновић, супруга парсха; одборкиње: Јелена Нинкова, Милка Фабац, Злата Ристић, Јелена Реман, Мила Милашимовић, Јулијана Шредер, Исабела Теодоровић. Тајник је сам парох г. Јован Константиновић, коме за ову радосну вест и захваљујемо и новој задрузи ·успеха и напретка желимо .