Ženski svet

.

Стр. 20.

шки књижевни збор за свог правог члана. Многим ученицима његовим засузиће око на овај тужни глас, јер им је био добар и вредан наставник и старешина и казаће с нама заједно: Вечан ти помен управитељу Петре!

Т бима Марковић, поседник и угледни грађанин новосадски преминуо је 28. децембра 1912. (10. јануара 1918.) у 71. години живота. За њиме жали супруга Милева, сестра Јелена удата Митрић, синови: Милорад, Александар (Шаца), Глиша и Сима и унук Сима. Бог да му душу прости | ;

т Сава Цветковић, кр. порезник у миру тихо је преминуо у 74. години живота свога, на путу у Војци кад је на сахрану своме сину Милану у Каменицу пошао.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 1.

Покојника оплакује нежна супруга госпођа Софија и добри синови: госп. Ђура, Бранко и Емил, а поред њих многа родбина и свако ће зажалити за добрим господином Цветковићем, когод га је познавао, јер беше свакоме добар и сусретљив, свакоме је радо помогао кадгод би ко његову помоћ требао.

Лака Вам била прна земља добри господине! Једино што Вам још можемо за живота нашег дати, то је, топлу молигву за спас Ваше добре и племените душе. За Ваша добра цела бићу Вам вечито благодарна. Као знак моје велике благодарности, биће ми дужност, да Вас се сећам докле год ме је.

Ваша захвална Вам Милева.

УРА Уд 50 о.2446), 69 (об 902, > БЕЛЕШКЕ, | 7) о “соу (057 9 со (у

ЗДРАВЉЕ.

Деца, и млеко. — Млеко јесте добра храна, али само за извесно доба живота. То доба обележила је сама природа видљивим знаком: — детету никну таман први

зуби, кад му се желудац спреми, да чвршћу

и тежу храну може савладати и сварити (пробавити).. Према томе деца, која имају „пуна уста зуба“, не треба да се више хране самим млеком, него се такој деци даје и чвршћа храна. А већ деца од6—8 година могу пити млеко, али не као главну храну, него тек уз њу и тек онда, кад су пре тога што друго снажно јели, да их млеко не засити. — Запамтите то мајке, које у бризи око исхране детета у томе претерујетс, па своју децу млеком, тако рећи, преплављате.

Пролеће је за назеб најопасније. Лекари веле, да се људи најчешће расхладе или озебу с пролећа, и то не одмах с почетка, него баш касније кад отопли: — дакле у марту, априлу и мају. Најмање се озебе с јесени и то од септембра до

децембра. И то су лекари утврдили, да се више човек расхлади у топлим крајевима, него у крајевима са оштром климом.

ЗА ДОМАЋИЦЕ

Мрави у башти. У башти треба мраве таманити овако: На она места, где се мрави највише показују, треба метнути скуване кости, у којима је мождине. За час ће кости бити пуне мрави. У близини треба приправити суд са врелом водом и кости с мравима у суд бацити. Мрави погину у води, Исте те кости могу се поново наместити и поступак понављати, док потребно буде.

Чашћење завеса. Пошто се завесе

"добро отресу и очисте од прашине, са-

вије се сваки део тачно на четворо и сашије с крајева. Затим се тако ушите завесе перу штиркају и суше. Пре утијања (пеглања) шав се отвори. Завесе се оваким прањем врло чувају. Тамањење падова. Изрежу се чепови