Ženski svet

Бр. 1.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

бтр. 23.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ,

у -—

Изишле су из штампе у издавачкој књижарници в. Б. Цвијанавића у Београду.

Иоторија 5ове српоке – КЊИЖЕВНОСТИ

од Д-ра Јована Скерлића, ванредног професора историје српске књижевности на универзитету у Београду. · ПШоодавно се осећала велика потреба једне историје нове српеке књежевности, како по средњим школама, које су остале без уџбеника, тако и у широј читалачкој публици, која је хте ла да се обавести о развоју и сувременом стању српске књижевности. 5 Г. Јован Скерлић је до сада у засебним монографијама био разрадио најважније периоде нове срдеке књижевности (рационализам у делу „Орпека књижевност у ХУШ. веку , романтизам у делу „Омладина и њена књижевност“, реалистички покрет у студији „Светозар Марковић“). Поред тога, у засебним књижевним студијама и оценама писао је готово о евима важнијим писцима вриским. Плод тих десетогодишњих студија и вишегодишњих универзитетских предавања, као и последње резултате проучавања нове српеке књижевности, унео је ону ову „Историју нове српеке књишевности Дело је рађено на широј историјској основи. Нова српека књижевност подељена је у пет одељених периода, пет разних духовних права: да, тако да читалац има пуно осећања целинеи књижевног развитка. Затим, обраћена је нарочита пажња ча културне прилике и духовне. покрете из којих се књижевност у појединим периодима развијала, тако да ова књига не даје само слику књижевног живота српеког, но и културног и идејног, целокупног душевног живота ерпеког од ночетка ХУЛ века до данас. Сви важнији и карактеристичнији писци српски, рачунајући ту и најновије, оне који данас пишу, засебно су проучавани, дата је њихова кратка биографија, библиографија, оцена њиховог

књижевног рада, обележено место које заузимају у историји ерпеке књижевности. На крају књиге је хронолошки преглед писаца, дела, публикација и главних момената у историји ерпске књижевности,

Дело је израђено нарочито за употребу у вредњим школама и за ширу читалачку публику, и зато је писано простим и разумљивим стилом, тако да га свако може разумети.

Износи 19 (место 15) штампаних табака у врло лепом и укусном издању, с тога је цена подигнута на 350 дин. (у лепом повезу 4'50).

_ За један мањи круг љуботеља штампано је "луксузно издање и стаје 5— дин. (у финсм по-

везу 6'—). Како је број ових примерака ограничен, нека се заинтересовани јаве благовремено.

У издању исте књижарнице изишле су и

„Приче које ој Логубиле – авнотеу“ У од | ; Светислава Винавера

Неке од ових прича биле су објављене у „брпеком Књижевном Гласнаку“, „Делу“ и Бо санексј Види али је велики њихов део још необјављен. У својој новој књизи г. Винавер је покушао да приведе у живот своје теорије изнесене у „Мислима. Главни проблем којим се писац бави јесте: многоструки душевни конфликти које има да издржи једна поносва душа, у гвозденом загрљају ненадних а моћних прохтева, сударивши се са Ћудљивошћу елучаја. А изнад свега се вије, као урдикгладних галебова над морем, хладна залеђеност једне воље која не трпи опирања. Јунаци ове књиге су већином жртве елавољубља, части, поноса, пркоса, којима подлежу евесно али по неком мистичном нагоњу.

„Ењига је врло

укусно опремљена и стаје 120— дин.

Са данашњим бројем шаљемо опомену евима оним дужницима који нам дугују за прошлу и

претпрошлу годину и молимо

пре подмире свој дуг.

их, да нам што

Ур.