Ženski svet

Стр. 98.

ЖЕНСКИ СВЕТ:

Бр. 1.

Распис награда

Према одлуци Гл. Скупштине бр 23ех 1912 а на предлог Књижевног Одељења бр. 20 ех 1912, раеписују се овим за 1913 ове награде;

Из водужбине Јована Наке Вељикосемиклушкот

Т. За оригинална дела белетристична: роман или приповетку, трагедију, глуму или- шаљиву игру, путопис; награда К 100—1000, према вредности и величини дела. Рок Петров Дан 1918 год.

П. За оригиналне студије и расправе: (1) пз српске историје политичне, књижевне или кул турне, (8) о савременој књижевности и уметности српској, (8) о бројном, привредном и просветном кретању Орпеког Народа у Карловачкој Митрополији, Награда К 50—100, према вредности дела, од Штампаног табака формата „Летописа где КЋе се оне штампати.

Ш. На дело Статистика Срба у Карловачкој Митрополији у којем се има изнети: (1) Претрее и преглед (по могућности потпун) литературе и старијег архивеког материјала статистичког. (2) Критички претрес статистичког материјала који нам вад стоји на расположењу. (8) Извод из свега матгријала статистике народа по покраји нама, жуџанијама, епархијама и местима, даље кретање народа нашег у разним правцима, однос према другим расама, које живе међу намаитд. У овом раду се имају узети у обзир сва племена у Угарској која нашим језиком говоре, без обзира на веру и име (Буњевци, Шокци, Карашевци, Бошњаци, Хрвати). Награда Ко 2800. Рок Петров Дан 1913 год.

Из вадумбине Јована Остојића и жене му Терезије

ТУ. За оригиналну монографију или расправу из историје Срба у Угарској. Награда 50 дуката. Рок до 81 дец. 1918.

Услови

1. Дела која се пошљу на расписану награду морају се послати анонимно и писана туђом руком, најбоље на машини. Име писца треба да је овначено у затвореном писму које ће носити исти знак као и рукопив.

2. Награда бе се издати онда, кад писац поднесе Матици награђено дело штампано, и то у 25 примерака, или ако пристане да му се, уз уговор, дело штампа у издањима Матичиним.

3. Ако се дело буде штампало у Летопису, с наградом по штампану табаку, награда ће се издати пошто рукопис буде сложен.

Из Главне Окупштине Матице Српеке, државе у Новом Саду 11 (24) октобра 1912. Д-р Гедвон Дунђерски е. р.

председник

Позив на претплату.

Год. 1918. изићи ће шест књига /Летописа Матице Српске (књ. 291, 292, 298, 994, 295, 296), свака ће имати око 7 табака (свега 42 табака). Осим тога ће изићи 44 п 45 Књига Матице Српске (чланци историјске садржине).

ена је „Летопису за ову годин Ј У Х У

За Аустро-Угарску 176

За Србију Црну Гору и остаСТО НОМАЊО А на пи те а Цена је 44 и 45 њиви Матице СОрпске уједно. 5 : ар, 3 —

за иновемство 44'—

Претплата се шаље Благајници Ма“ тице Српске Нови Сад (Џјмдек, Нопдте).

За Србију п'има претплату књижарница С. Б. Цвијановића (Београд, КневМихајлова ул. 16).

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Добротворна Задруга Срп. Панчевачка примила је у место венца на одар покојницима ове поклоне: од гђе Милесе В. Ћурчин у спомен на своју сестру Алек сандру Н. Николић К 50—; од гђе Со. фије Радосављевић, у спомен на своју матер Јелену К 200:—; од гђе Љубице Васиљевић у спомен на своју сестру Босиљку и породице Кристић К 40'—; од гђе Катице В. Стефановић из Беле Цркве у спомен на своју матер К 10:—; од гђе Љубице и Боке Павловића у спомен на тетку гђу Јелену Радосављевић К 60'—, Управа женске задруге изриче овим племенитим дародавцима а овим путем најтоплију благодарност.

Анђелија 6. Ђешонски, тајница.

Анка Ђ. Милутиновића, преесееница.