Ženski svet

Стр. 6.

Београд.

ЖЕНСКИ СВЕТ

У освитку.

одбезђе драте, длеђе, сбветлосш ит се тасц,

=>

ео њитово бдиће, њихов гживош тшрне, += -

ојегец чезне, свиће. Оенси брељме, часи,

(да зетље се динсе бед ноћи црне.

ош тишина свуда. еДетли песмом дуде. Ваздуг свене п гладан, рулени ми лице, оНетде ођјоја душа Кликће, моје лисли длуде.

4 дрвећу пораниле птице,

За 5 (6, Сошња, воро шири сбоја Крила ) о ладоста, сената, неивот расцвешава сада.

41 меилата тече крв ли дурна, млада.

о шитице се шире и трају дила, оНапињу ге труди, срце дије јаче, оја хоћу мжепвота, нека друш плаче.

ту 5

Радмило М. Марковић,

Сомбереко Девојачко Коле.

Бр. 1.

Од свих Девојачких Кола, која су овамо по већим местима заснована и на своје добротворне задруге наслоњена, највише рада, најинтензивнијег потхвата даје Сомборско Девојачко Коло.

И у прошлој 1911 —12. години истакло се то Коло лепим и напредним радом, који по извештају вредне и неуморне старешице, г ђе Даринке К. Георгијевићке износимо и ми угледа ради осталим Девојачким Колима.

Извештај овако гласи:

Славна Скупштино!

Скромно одељење наше Задруге: Сомбор ско Српско Девојачко Коло, трудило се иу прошлој години, да радом својим одговори оној племенитој и родољубивој мисији, ради које је ова установа створена.

Учили смо и проучавали смо у првом

реду прошлост срп ког народа, да из светлих примера давне прошлости ваше црпемо жарко родољубље и искрену љубав према јуначком али паћевичком роду свом. Учили смо и про: учавали прошлост српског народа да научимо, шта нас је обарало негда, а шта ће нас подићи у будуће. Српском историјом смо се бави ли, да учврстимо у свакој будућој мајци српско! непоколедиво уверење у сјајну и срећвију бу“ дућност српску, да пробудимо свест о узвишеној дужности сваке праве Српкиње.

Поред овог материјала бавили смо сеи питањима “з пространа царства уметности и лепе књижевности, како би пружили нашим младим Српкињицама душевне хране и прилике, да се баве стварима, које оплемењују душу и срце, и развијају укус и разумевање свега оног, што је плод стваралачке националне снаге једног народа.