Ženski svet

Стр, 44

седама и концертима наших неких Добротворних Задруга Српкиња и врло радо ће се одазвати позиву наших задруга и у будуће, ако намеравају приређивати своје забаве у току ове године.

Верени и венчани. Г-ђица Зора Вучетићева, кћерка покојног првака народног дра Илије Вучетића и г-ђе Марије удове Вучетића, верила се прошлог Божића с г. д-ром Жар-

ком Стефановићем, варошким сенатором у Новом Саду.

Г-ђица Јованка Поповићева, кћерка пок. Јована Поповића, трговца и поседника из Панчева, верила се с г. Јованом Милићем, тителским солгабировом, а сином г. Ђорђа Милића, учитеља новосадског.

Г-ђица Анкица Марковићева, учитељица у Илинцима, верила се сг. Велимиром Марковићем, медицинаром из Илинаца.

Г-ђица Марија (Маја) Јанковићева из Новог Сада, кћерка г. дра Павла Јанковића из Новога Сада, верила се с г. д-ром Решом, адвокатом новосадским.

Г-ђица Мила Виловска, забавиља из Меленаца, верила се с г. Марком Коларовим, учитељем из истог места.

Г-ђица В. Стефановићева из Будимпеште, венчала се 5. фебруара о. г пон. к. сг. К. Антоновићем из Вел. Сент. Миклуша.

Г-ђица Меланија Антоновићева, кћи бившег пароха вел. сентмиклушког, венчаће ће се 5. (18.) фебруара о. г. с г. Р. Болзом, чиновником вароши Темишвара.

25-тодишња прослава. 12. (25.) јануара о. г. навршило се равно 25 година, како је стала на чело највишег просветног женског завода у Црној Гори, а институг царице Марије Феодоровне на Цетињу, Рускиња госпођица Софија П. Мертв аго. Она је своје лепо знање и сву оданост посветила том заводу и подигла га на таку висину, да су њене ученице примане одмах на универзитете у Србији, Аустроугарској и Русији. У идућем броју донећемо опширнији прикгз те прославе на Цетињу, а овом приликом довикујемо ими г-ђици Софији П. Мертваго: Слава и живела!

Исправак. У прошлом (1.) броју нашег листа изишао је на 8. страни чланак: „Богате удаваче и светске пропалице“, без икаква знака од кога је, иако је то на чланку било означено, Да не би ко мислио, да је то писано од

ЖЕНСКИ СВЕТ ; 3 "Бр. 2.

уредника, јављамо, да је то прештампано из „Привредника“ од 6. (19.) децембра 1912. (бр. 24 рони 3).

ЧИТУЉА.

+ Милица Дебељачка. После дуже и тешке болести отишла је Богу на истину 4. (17.) јануара о. г. у 54. години живота наша одлична чланица задружна, ћерка нашег поштованог суграђанина и поседника Јована Димића, супруга уваженог суграђанина Исе Дебељачког, инжинира, а мати дра Ђорђа, адвокатског кандидата, Мите, изученог економа и Добриле дра Миленка Марковића, као зета, адвоката и земаљског посланика из Пакраца, а сестра и шогорица Меланије и Ђорђа Велисављевића, управитеља Српске Банке у Загребу. Како велика и одлична својта, тако и многи пријатељи и суграђани жале ту добру душу, што је тако рано оставила без дворбе свога старог оца, оболела мужа и красну још сву неудомљену децу, и из сажаљења и поштовања отпратише је у великом броју до вечне куће и спустише грудву земље са тужним опроштајем: Лака ти била ова земљица!

+ Светозар Савковић У четвртак 24. јануара

(6. фебруара) о. г. изгубисмо и опет једну од-.

личну снагу, изгубисмо у 75. години живота професора новосадске српске гимназије у миру, заслужног просветног радника, Светозара Савковића. Родио се у Срему у Кузмину 1838. године. Постао је професор новосадске гимназије 1865. године и није прекидао то место све до 1905., док није прешао у мир. Последње 2—3 године проводио је у Ердевику (Срему), где га је и смрт затекла. Његова је струка била: историја и немачки језик. У млађе доба, особито у доба омладинско живо је учествовао у напреднијем омладинском покрету и имао је с тога и неприлике са својим властима. Одликовао се и на књижевном пољу. И Матица Српска бирала га је за члана Књижевног Одељења, а ово неко време и за потпредседника истог одељења. Матица је издала његове пословице у књигама за народ, а сам је издао посланице Емила Кастелара. На погребу његову учествовала је Матица и професорска колегија новосадске гимназије. Слава му и вечна успомена!

+ Милан Балта. Нашем свету овамо у бив-