Ženski svet

Бр. 2.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 47.

очувати грашак од мишева па и од других

штеточина у земљи, а грашак ће тако и пре“

изнићи и бити бујнији.

Пријитељи листа. Госпођа Ана Ћ. Јагнићка, поседница из Пакраца платила је и ове године, поред свог

листа, још друга четир, који се шаљу њоме на- ·

мењеним личностима.

Госпођа Ана удова М. Катурића професора из Задра, платила је у спомен своме добром и узоритом скоро преминулом мужу, по-

ред свог, два друга листа, који се по њеној.

жељи дају ученицама овдашње српске више девојачке школе: Десанки Којићевој и Загорки Обрадовићевој.

Госпођа уд. Александра Недељковића поседница из Сирига платила је осим свога листа још два примерка, који се шаљу приправницама: Вукосави Писаревићевој и Емилији Путниковој.

СТЕЧАЈ.

Српска Задруга Српкиња у Брчком (Босна) потребује ЗАБАВИЉУ за своје забавиште. Плата је К90о — 1000. Добија осим тога собу и послугу. Може одмах заузети место. Која има вољу нека се пријави тој задрузи.

202 От 21 2021 10 КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Изашла је из штампе моја расправа

„ЖЕНСКО ТАЊЕ

КЊИГА |.

У тој књизи прибрани су чланци, што сам их током две године објављивала у листу „Женском Свету“, под насловом „Женско питање“. Настојала сам,

да у ту радњу, поред историјског прегледа женског питања, унесем све, што

је важније, а засеца у живот жене, те у савремености одређује њезин поло-

жај у појединим државама Европе и код појединих народа у њој (изузимајући. словенска племена, о којима ћемо говорити у |. књизи). Тог посла латила сам се са вољом да послужим нашем образованом свету, како би се лако упознао с тим, свакако важним социјалним питањем, а да би стекао и што јаснији преглед савременог друштвеног покрета, који тежи добру једне половине човечанства. |

Нада све имала сам у виду наш млади женски покрет. Њему, његовој још нејакој организацији потребно је много снажења. Свакако ће му и оваква српска књига бити од користи.

Књигу издајем са надом да ће је у првом реду прихватити женска удружења, како српска у свим српским крајевима, тако и хрватска, а уз тон свака образована Српкиња и Хрватица, те тако помоћи, да се ово издање што пре растури. А нађе ли ова моја књига потребну помоћ, моћи ћу већ течајем ове године издати и П. књигу „Женског питања“, у којој ћу информативно говорити о женама свих словенских _ народа и још неких народа на Балкану.

Књига |. изнеће око 12 табака, а цена ће ипак бити само 1'— Круна како-би је свака читатељица могла што лакше набавити. Наруџбу и новац треба слати Уредништву „Женског Света“ у Н. Сад (Џјмтаек) или на моју адресу.

ЗОРКА ЈАНКОВИЋ Војка (Срем.)

РВ И