Ženski svet

Стр. 240 ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 10,

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Накладом потписане задруге изашла је из штампе књига: 7

„СРПКИЊА“.

Лепо јасно огледало рада (Српкиња у прошлости и садашњости на културно просветном пољу нашег народа.

У књизи су приказани радови 60 Српкиња приповедачица, песникиња, уметница и т. д. Приказани су у слици и речи везови из Босне и Херцеговине, Далмације, Србије, Војводине и Црне Горе. Приказан је посепце културни рад српских жена из свију поменутих области. Наведени су српски и страни писци о српским женама. Описане су изложбе, у којима је учествовала.

Преко три стотине расправа, чланака, бележака, биографија чине ову књигу, с којом Српкиња први пут ступа у јавност, правим Алманахом рада наших женскиња, те треба да краси сто сваког српског дома.

Књига ће ова обрадовати и сваког брата Орбина, јер ће се из ње уверити, да Српкиње нису само јединствено пожртвовне видарице рана осветника Косова, него су и као културне радилице осветиле нам образ у страном свету, те се може с њима поносити. Она ће показати свакоме, шта су све (Српкиње створиле и стварају у тишини, са својом урођеном скромношћу и колико наше установе имају да захвале свој опстанак њима.

Књига је украшена са 44 портрета, 7 група, 114 слика орнамената и 831 слика народне ношње из свију крајева Српства. Штампана је-на финој хартији са 180 страна великог кварта, а стаје само 4 круне.

Када још споменемо, да се на молбу ове задруге примила редакције Српкиња гђа Јелица Беловић-Бернадзиковска, која је књиви поклонила сву своју пажњу, одличан дар, ретко познавање-наше орнаментике, народних везова, те када се у уредничком одбору налазе и њене друге, одличне Српкиње: Г-ђица др. Зора Прица (Београд), Г-ђица Мага Магазиновић (Београд), Гђа Даринка Буља (Вилово), држимо, да је излишна наша препорука ове лепе и корисне књиге, која је посвећена одличној Српкињи Гђи Савки Суботић.

Књигу ову треба да набави и свака српска школа, да мале Српкињице виде, шта „Србин имаде“ и чиме су се њихове матере прославиле у страном свету.

Срби, којима је Бог дао мало више материјалних средстава, велику ће задужбину учинити, као и Добротворне Задруге Српкиња, ако претплате известан број књига као дар ученицама Виших девој. школа, које ће се тако упознати са орнаментима, везовима, народ. ношњама, уопште радовима златних руку својих старијих сестара приказаних у овој књизи.

Нека је „Српкињи“ сретан лет по домовима широм наших лепик српских крајева, а уверени смо, да ће врло много припомоћи срећи, напретку и културном јединству нашег народа.

Претплата нека се шаље на ову задругу.

Добротворна задруга Српкиња Иришкиња. У Иригу, 22. септембра 1918.

Тајник: Председница: Стеван Радић. Зорка Живковић.

Штампарија д. д. Браника у Новом Саду.