Židov

Bilješke.

Židovski kongres u Americi. Da bi medjunarodnu javnost, što uspješnije uputili u potrebe i želje židovstva raznih zemalja i u mogućnost riješenja židovskog pitanja odlučili su prvaci američkih Židova da 18. studenoga održe kongres na kojemu će biti zastupane sve struje, skupine i stranke* Izbori su već obavljeni u svim gradovima Udruženih država. Uzbudjenost i sudjelovanje općinstva pri izborima delegata za kongres bijaše vanredno živo. U samom Newyorku razdjeljeno je 300.000, izbornih cedulja. Pravo glasa imale su i žene. Izabrane su najpoznatije ličnosti javnog života, tako bivši američke poklisar u Carigradu, Morgenthau. Bjorn Bjdrnson i galički Zidovi. Bjorn Bjčrnson, poznati skandinavski pisac, opisuje u nedavno izdanoj knjizi »Vom deutschen Wesen« svoje doživljaje na jednoj vožnji kroz Galiciju i priopćuje o tamošnjim Židovima slijedeća opažanja (str. 198. —200.): ». .. Iti razboriti, siromašni, čudnovati Ijudi u svojim svećeničkim kaftanima, koji znadu biti filozofi i shvaćaju život s resignacijom, ponajviše tugom tako mi govore oči nadmašuju nas u borbi za opstanak. jer su oni vični da budu strpljivi i da trpe nepravdu, u najjačoj vjeri i najjačoj čežnji za novim objavljenjem do kojega doduše ne će dospjeti oni sami, ali njihovi potomci, ili oni iza njih. Njihova čežnja broji tisućljeta . . . Poniženje imenima što im zadađe činovničtvo pod carem Josipom 11. najprostije je, što je proti Ijudima učinjeno.

Pulverbesiandteil, Kusmaul, Darmgerassel, Dreckfresser, Unterleibsgeschwur, Leibschleim i još strašnija to su imena, koja su bili prisiljeni primiti kao svoja vlastita. I oni ih nose; i šute i čekaju na svoga mesiju, koji će da skine s njih poniženje. Polaze u svijet i učine po koje od tih smješnih i ružnih imena slavnim. Toliko o tim najsiromašnijim, najplemenitijim od izabranog naroda tu vani na istoku do duboko u najcrnju Rusiju . . ,« Max Liebermann, glasoviti i sveopće štovani njemački slikar proslavio je 29. jula svoj sedamdeseti rodjendan. Veliki ovaj umjetnik vjeran je sin židovskoga naroda. Zdravica pjesnika Bertolda Auerbacha. »U jednom društvu pripovijeda Auerbach podigao je jedan gospodin bez takta svoju čašu i rekao mi: »Bilo bi Hjepo, gospodine Auerbach, kad bi svi Židovi bili kao Vi.« Ali nato uzeh ja svoju čašu, reče Auerbach, —irekoh:Da, bilo bilo bi lijepo, kad bi svi kršćani bili kao ja!«

STRANA 8.

Izdavatelj i odgovorm urednik S. Spitzer.

»Ž I D O V« (HAJEHUDI)

Tisak tiskare »Merkur«, llica 33.

BROJ 1.

Slimil TRiOVIIU.IBIT lIIDIISIIIIII dioničko društvo. ZAGREB, ulica Marija Valerije br. 6. Dionička glavnica K 1,250 000. Pričuva K 85.000. BANKOVNI ODJEL obavlja sve bankovne poslove. Eskomptira mjenice, a bavi se eskomptom otvorenih knjižnih (kontokorentnih) tražbina. Pođijeljuj 6 osobne i hipotek. amortizacione zajmove do 10 godina uz mjesečne otplateUkamaćuje nloške na knjižnjice i u tekufem tačunu uz najpovolnije uvjete • MJENJACNICA kupuje i prodaje vrijednostne papire, srećke, kao i dionice domaćih novčanih i industrijalnih poduzeća, te daje na ove osobito kulantne zajmove. Evldencija ždrijebanja Popisi srećaka i ždrijebanju podvrženih vrijednosnih papira drže se besplatno u stalnoj evidenciji. Dospjeli kuponi unovčuju se bez odbitka. Prima pretplate na vlastito izdanje najboljeg hr vatskog žrijebnog iista „Vijestnik sreće u . (K 3 na godinu).

Proii hrvotsftn štedlonlci Osnovana gođine 1846. Dionička glavnica: m IHhPAhll - Pričuve: k t 0,000.000- ’ U tUgreUU. " k 17,000.000. OODRUŽNICE: Bjelovar, Brođ n S., Cirkvenica, Delnice, Djakovi Karlovac, Kraljevica. Novi, „ Osijek gornji grad, Požega, Rijek; Senj, Sisak, Sv. Ivan Zelina, Varaždin, Velika gorica, Vinkovc Virovitica, Vukovar, Zemun. ISPOSTAVE: Požega, Osijek donji grad, Vinica. Prima uloške na knjižice i na tekući račun. Eskomptira mjenice i devize. • Prima na inkaso tu- i inozemne mjenice. Podijeljuje hipotekarne zajmove na kuće i na nekretninf Izdaje založnice koje imadu oprost od poreza, pupilarnu sigurnost i jamčevnu sigurnost.

SVOJiM ZNANCIMA, PRIJATELJIMA 1 CIJENJENIM MUŠTERIJAMA ŽELI SRETNIi NOVU GODINU Tvrlka HERMAN LICHT.

P. N. RODJACIMA 1 PRIjATELJIMA ŽELI SRETNU NOVU GOĐINU IULIO HOFFMANN 1 SUPRUGA.

UMJESTO SVAKE DPUGE ČESTITKE ŽELI SVIM RODJACIMA I PRIJATELJIMA SRETNU HOVU 60DIHU lOSIP MOFFMANN I SUPRUOA.

Ignatz Deutsch i brat, Zagreb Marovska ulica broj 20. Telefon 920.

DOBAVLJA SVE TEHNIČKE POTREBŠTINE ZA TVORNICE, OBRT 1 GOSPODARSTVO. DRŽI NA SKLADIŠTU SVE ZALIHE ORADJEVNOG MATERIJALA. OLAVNO SKLADIŠTE PORTLAND-CEMENTA TVORNICE »U NI O N I »C ROA T 1 A« PODSUSED.

PREVOZE ROBE 1 POKUĆTVA U GRADUIIZVAN GRADA PREUZIMA JOSIP MUNZER Jurišićeva ulica broj 20. TELEFON 4-28. 21-95, OBAVLJA SVAKI PREVOZ POKUĆTVA I ROBE NAJSAVJESNIJE 1 NAJJEFTINIJE.

TVORNiCA ŠTAMPILJA ŠANDOR SCHNELLER REZBAR GRAVEUR ZAGREB MARIJE VALERIjE ULICA BROJ 6.

Mjenjačnica Prve hrvatske štedionice, Ilica 5. Prodaje i kupuje sve vrsti srećaka, vrijednostnih papira, zlatnog, srebrenog te papirnatog novca, unovčuje kupone besplatno. Obavlja burzovne naloge. Izdaje čekove i kreditna pisma, te obavlja isplate na temelju i akreditiva na sva tu- i inozemna mjesta vrlo kulantno. Prodaje sve vrsti srećaka na obročno otplaćivanje najkulantnije. Izdaje promese na sve vrsti srećaka. Preuzima reviziju srećaka i vrijednosnih papira besplatno. Osigurava srećke proti gubitku u tečaju. Preuzima u pohranu vrijednosne papire. Iznajmljuje pojedine pretince Safe-pohrane. Glavna kolektura kr. povl. razredne lutrije. Prodaja srećaka kr. držav. lutrije.