Židov

žemo više nikom poslati. Molimo one cij. pretplatnike, koji naš list ne kane sačuvati, da nam ustupe prvi broj, da ga možemo poslati onima, koji ga nijesu dobili, a traže ga. 1 od drugoga broja imamo još samo malo primjeraka. Treći broj poslali smo samo onima, koji su ili poslali ili se obvezali na pretplatu. Tko dakle treći broj nije dobio, neka pošalje pretplatu. Ako koji pretplatnik nije dobio treći broj, nije naša krivnja, neka reklamira kod nas dopisnicom, pa ćemo mu ga ponovno poslati. Poziv na sarađnju! Uljudno pozivamo za priposlanje priloga sve naše cijenjene prijatelje, koji bi našli nešto da kažu o židovskim pitanjima uopće ili -bar o prilikama u našim židovskim općinama!

Iz Austro-Ugarske.

Značajno glasovanje u austrijskom carevinskom vijeću. U oči dana porpube (Jomkippura) predložio je zastupnik Stern, da se obzirom na najveći židovski blagodan ne bi održala sjednica na dan pomirbe. Prijedlog odbijen. Za predlog glasovali su osim Zidova još i Slaveni i 'Talijani. Organizacija Židova u Bukovini. Kao posljedica ratnih dogadjaja, nastala je medju raznim skupinama bukovinskih Zidova želja, da se sve. židovske sile ujedine, kako bi se što uspješnije mogle viđati rane, što no ih je zadao rat pučanstvu Bukovine. U lijepoj Bukovini bile su se kroz tri godine najljuće borbe, od kojih je ponajviše stradavalo židovsko pučanstvo. Sada, nakon što je gotovo cijela Bukovina oslobodjena, valja svom snagom raditi oko toga, da se politički i ekonomski položaj Zidova poboljša. U tu svrhu sastali su se židovski odličnici, i predstavnici raznih slojeva pučanstva i osnovali-su 12. rujna 1917. jedin-

stvenu židovsku zemaljsku stranku, kojoj postaviše na čelo dugogodišnjeg parlamentarca dra. B. Strauchera. Židovski omladinski pokret u Oalic'ji. Usprkos nepovoljnih prilika razmahao se medju židovskom omladinom u Galiciji pokret, koji želi podmladak odgojiti za svijesne, dobre Židove i valjane gradjane. Postoje dvije skupine: »Šomrim« i »Zeire Zion«. Šomrim' polažu veću važnost na tjelesni odgoj i žele probuditi ljubav za prirodu; Zeire Zion poglavito nastoje oko duševne naobrazbe svojih članova. Obe grupe broje preko 2000 članova. Središnja uprava nalazi se u Beču. Ove omladinske družbe posvećuju takodjer mnogo pažnje učenju jevrejskog jezika, židovske povijesti i literature, a inače im je rad u mnogočem sličan radu Skauta i Pfadfinder-a drugih naroda. Broj židovskih evakuiraca u Austriji. Prema statistici austrijskoga ministarstva za unutrašnje poslove evakuirano je poradi ratnih dogadjaja do I."lipnja 1917. ukupno 491.743 osoba. Preko 300.000 njih bilo je iz Galidjč'i Bukovine. Od togabijaše 177.745 Židova bez imetka. Od veće česti smješteni su u taborištima. Velik broj židovske siročadi u Galiciji. Koncem godine 1916. znalo se već za oko 12.000 ratnih siročadi. Radi velikog broja palili galićkih Židova u krvavim bitkama na Soči, ovaj se broj, na žalost, znatno povećao.

Iz ostalog svijeta.

Židovska pukovnija. Engleski ratni ured radi oko ustrojenja posebne židovske pukovnije, koja će navodno biti poslana na sinajsku frontu da sudjeluje pri osvajanju Palestine. Mnogi uvaženi Židovi digoše svoj glas protiv ustrojenja .ovakove pukovnije. Netko je zgodno primjetio, da bi i

centralne vlasti mogle ustrojiti židovsku pukovniju za obranu Palestine pa bi se tada dala svijetu žalosna slika bratoubilač-«. kog boja. Ugledni list »Jevvish Cronicle« u Londonu donaša o tom pitanju otvoreno pismo rabina dr. S. Daichesa, iz kojega citiramo: »Kao Židov i cijonista smatram svojom dužnosti, da prosvjedujem protiv osnutka židovske pukovnije i protiv nakane da se ona pošalje u Palestinu. Židovi ne bore se kao Zidovi, već kao gradjani svojih zemalja. Što se tiče Palestine, to mi Židovi nipošto ne želimo mačem osvajati tu zemlju. Mi se nadamo, da ćemo ovu zemlju opet steći snagom duha. Nadamo se, da će naši istorijski zahtjevi za našom starom domajom biti priznati, kad bude došlo vrijeme mira i obnove ito kao posljedica sada,vladajućih ideja, te da će na zahtjev, da se Palestina pretvori u židovski centrum, biti kušnja za istinitost načela o pravima mahh narodnosti" . . . 50.000 engleskih Židova pristupilo cijon. pokretu. Savez društava, »Union of Friendly Societies« koje imade 50.000 članova prihvatio je bazelski program t. j. podupirati će nastojanje za postignućem javno-pravne osigurane domaje u Palestini, i mnoge bogoštovnc općine u Engleskoj izjaviše se u najnovije doba za bazelski program. Dvadesela godišnja konferencija američkih cijontsta u Baltimoru. U kolovozu obdržana konferencija svih cionističkih organizacija Udruženih država bijaše impozartna manifestacija mladožidovskog pokreta. Vijećanja trajala su tjedan dana. Sudjelovalo je više stotina delega'a. Na konferenciji bijahu zastupani ovi rsavezi: »Zionist Federation«, koji ima 170 d a uštava; »Hadassah« sa 41; Cijon. savez z padnih država sa 98 društava; »Mladi Židov« sa 450; Bne Zion sa 87; Savez cijon. akademičara sa 19; »Misrachi« sa 190 i »Poale-Zion.« sa 95 društava. U počast gostiju bijaše grad Baltimore okićen plavo-bijelim cijon. zastavama, a predsjednik gradskog vijeća pozdravio je u ime pučanstva srdačnom dobrodošlicom konferenciju. OJ 3.

»ŽIDOV« (HAJEHUDI)

STRANA 7.

Banka za trgovinu, obrt i industriju dioničarsko društvo • Jeložićcu trg 4. « ZAGREB - Jslačićeu trg 4. Dionička glavnica K 3,000.000' Pričuve K 700.000' PRIMA štedne ulošKe na Knjižice i u teKućem računu do daljnjega sa 4°| o čistih fiUPUJE I PRODAJE vrijednosne papire, srećke svake vrsti devize, strani zlatni i srebrni novac. PROVADJA BURZOVNE NALOGE. FINANSIRA industrijalna i trg. poduzeća. ESRONTIRA mjenice, doznaćnice, čekove, odreske i žrijebane vrijednosne papire, daje predujmove na vrijednosne papire, kao dionice, rente, srećke i t. d. nadalje na otvorene knjižne tražbine uz povoljne uvjete, Prodaje promese za sva vučenja, izdaje kreditna pisma i čekove na sva tu- i inozemna mjesta, osigurava srećke proti gubitku na tečaju.

tekstilne otpatke (krpe sviju vrsti) lje i glača najl ■ ■ a in (od povjerenstva za tekstilne otpatke ovlašten veletržac krpami). Osijeka. o. Županijska 09.

ALEM je Orijentalni piašak za zube, njegova je sastavina takova, da čini ono što je zubima podesno. Daje svježi dah iz ustiju zapriječuje krvarenje zubiju štiti zube od boli v Zaprečuje da zubi postanu šuplji. Čini zube bijele i zdrave. Od velike je desinfekcione snage, te vas štiti od bolesti. A što je najvažnije, neugodan dah iz ustiju odmah odstranjuje i tako omogući svakom da ima lijepe bijele i zdrave zube te miomiris u ustima. Cijena originalne kutije K 1 -50. Glavno sßladište Nobilior Drogerija Zagreb Ilica 34"