Židov

PROSPEKT

Židovske Banke za Bosnu i Hercegovinu (dioničarsko društvo) u Sarajevu i poziv na supsKripciju.

U djelokrug društva spada: da trguje novcem i papirima od vrijednosti, da priplođjuje kapitale, da unapredjuje i kreditom potpomaže zemljoradnju, trgovini-, obrt i industriju i da podiže i viši promet sa nepokretnostima. Obzirom na to društvo se bavi slijedećim poslovima; 1. prima novac na priplod i štednju; a) na uložne knjižice; b) na blagajničke listove, koji nose kamate i imadu tačno odredjeni rok otkaza i isplate; c) na stalnu nedjeljnu štednju uz knjižicu, da ga poslije odredjenoga vremena vrati ulagaču odjednom sa kamatima; d) na tekući račun (Conto Corrent); 2. eskon uje i reeskontuje mjenice i tražbine; isto tako varrante, izvučene državne obveznice, srećke, kupone i t. d. Mjenice, koje bude društvo eskontovalo, mogu biti sa gruntovnim osiguranjem ili bez njega; mogu glasili na domaću ili stranu valutu, ali ne smiju glasiti na dulji rok od šest mjeseci. Na njima moraju biti najmanje dva solventna potpisa. Iznimke može ravnateljstvo dozvoliti. 3. daje zajmove na državne papire i druge papire od vrijednosti, koje ravnateljstvo nadje da su sigurni; 4. daje zajmove na tekuće račune (Conto Corrent) na podlozi ili hipoteke, ili državnih i drugih papira ol vrijednosti, koje ravnateljstvo nadje da su sigurni ili na podlozi kojeg drugog osiguranja: 5. kupovati i prodavati svakovrsne papire od vrijednosti, devize, kovani novac, robu, sirovine i druge predmete za tudji račun ; 6. kupovati i prodavati na vlastiti račun papire od vrijednosti, koje nose interes i koje ravnateljstvo nadje da su sigurni, kao i obveznice, koje glasa na glavnicu ili anuitetne iznose sa posrednom ili neposiednom državnom garancijom: 7. bavi se transportnim i spedicionim poslovima; 8. daje zajmove na nepokretnosti uz gruntovno osiguranje; 9. vrši sve bankovne i mjenjačne poslove kao i svakovrsne isplate i naplate na tudji račun; 10. podjeljuje kredit vrijednim malim trgovcima i obrtnicima do maksimalne svote od 500 kruna i bez osiguranja u svrhu unapređjenja ili osnivanja njihove eksistencije. Glede takovog kredita koji godišnje sveukupno ne smije prekoračiti l°/o temeljne glavnice odlučuje ravnateljstvo; 11. osniva, organizuje i rukovodi kreditna i privredna društva i udruženja, zadruge i saveze, konzorcije i druge ustanove: daje-im i nabavlja kredit, učestvuje u takvim poduzećima, posreduje medju njima i za njih; 12. kupuje i prodaje nepokretnosti i druge predmete zemljoradničke i šumske privrec e, zakupljuje ih, administrira i parcelira i kolonizira; 1 3_ prima na čuvanje razne ostave; 14. posrednje kod sklapanja trgovačkih poslova za tudji račun i tudje ime;

15. osniva, financira i rukovodi stovarišta i skladišta za robu i sirovine, za proizvode zemljoradnje, industrije i obrta; 16. podjeljuje i posreduje kod podjeljivanja hipotekarnih zajmova; 17. osniva i financira druga novčana, industrijalna i druga privredna poduzeća; 18. konačno, društvo se može baviti i drugim poslovima, koji su u suglasju sa ciljem i značajem društva i koje glavna skupština zaključi, a vlada odobri. Trajanje društva jest neograničeno. Temeljna glavnica društva iznaša milijon kruna a podijeljena je na 10.000 komada dionica po 100 kruna nominalne vrijednosti, ali ona se :rože zaključkom glavne skupštine milijona krund povisiti. ' Svako povišenje može se tek onda zaključiti dok budu dionice prijašnjih emisija potpuno isplaćene. Dionice društva prve emisije do milijon kruna glase na ime. Glede daljnjih emisija da li će dionice glasiti na ime ili na donosioca (au porteur) odlučuje glavna skupština. Uplata dionica osigurava se upisom. Dioničarom postaje samo onaj, koga društvo primi te bude upisan u knjigu dioničara (§ 179. t. z.). Prije početka rada ima se svaka dionica uplatiti sa K 50 - prilikom upisa. Daljnjih K 50 - — ima se uplatiti četiri mjeseca nakon konstituirajuće glavne skupštine. Dioničari će biti pozvani na ispunjenje djelomičnih uplata odnosno na povišenje glavnice tri puta objavom putem službenog lista bosansko-hercegovačke zemaljske vlade, od kojih će zadnja uslijediti najmanje trideset dana prije izminuća konačnog roka ustanovljenog za uplatu. Za zakašnjenje platiće se 6"/ o kamate na nepoloženu svotu od dana propisanoga roka za uplatu do do dana uplate. Oni dioničari koji 30 dana od dana propisanoga za uplatu ne polože uplatu sa kamatima, mogu biti od ravnateljstva lišeni svih njihovih prava, koji potiču iz upisa i iz već učinjenih uplata ali oni ipak jamče dalje u smislu § 158. trg. zakona. Dionice onih di ničara, koji su lišeni svojih prava radi neplateža djelomičnih uplata, ima ravnateljstvo prodati drugim osobama. Uplate takovih dioničara smatraju se propalim, te se imaju unositi u rezervni fond. U ime troška oko osnivanja, otpadaju na svaku dionicu pet kruna, koje se imadu odmah kod upisa uplatiti. Na uplaćene iznose izdaju se upisnicima potvrde a pošto dionice budu potpuno uplaćene, izdat će se dioničarima stalne dionice. Prvo ravnateljstvo imenovali su na tri godine osnivači društva nu na svakoj redovitoj glavnoj skupštini odstupa trećina imenovanih članova ravnateljstva te se za mjesta odstupajućih članova ravnateljstva obavljaju novi izbori. Povjerenike za provinciju imenovati će ravnateljstvo iz kruga supskribenata.

Spomenutih 10.000 komada dionica po K 100- prepuštaju se javnom upisu po gore označenim uvjetima do 20. septembra Kl_ Predbilježbe na dionice i uplate primaju gg. Albert Abinun, Gustav JoKl (Drogerija Dobotzky & Co.) i Josef Kajon u Sarajevu, ali se one mogu upraviti ina pojedine niže naznačene članove ravnateljstva. , U slučaju dodjeljenja manjeg broja dionica nego što je po supskribentu upisano, vratili će se uplaćeni višak. Konstituirajuća glavna skupština obdržavati če se u smislu § 169. t. z. u utorak 1. oktobra t. g. ulO sati prije podne u P r °' storijama trgovačke i obrtničke Komore za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu. Kudolfova ulica br. d, te se na ovu skupštinu supskribenti već sada pozivaju ...... , .... * j.Hnnir Oni supskribenti, koji bi bili zapriječeni, da prisustvuju kosstituirajućoj glavnoj skupštini, mogu ovlastiti zastupstvom jednog drugog supskribenta ili kojega člana potpisanoga ravnateljstva. Sarajevo, 12. augusta 1918. Od osnivačkog odbora imenovano ravnateljstvo Židovske Banko za Bosnu i Hercegovinu (dioničarsno društvo) u Sarajevu:

Albert Abinun, trgovac sa galanterijskom robom na veliko, Sarajevo. Ferdinand Buchwald, član firme B. Buchwald & Co. knjižara i tiskara, član odbora i tajnik austro-ug. izr. bogoštovne općine, Sarajevo. Bernard© Klein, agent i komisijonar, pravi član trg. i obrt. komore za Bosnu i Hercegovinu, potpredsjed* nik austro-ug. izr. bogošt. općine, Sarajevo.

Dr. Vita Alkalay, advokat, Sarajevo. • Gustav Jokl, šef firme Dobotzky & Co. droguerije, Sarajevo. Leon D. Levi, veleposjednik, Sarajevo.

1. Baruch, član firme Beaća Baruch i Finzi, gvoždjara, upravitelj dioničkog društva „Jela", Sarajevo. Josef Kajem, veleposjednik i špediter, Sarajevo. Aladar Merkler, tajnik c. k. ov'. osiguravajućeg društva ~Phonix“ u Beču, upravitelj glavnog zastupstva, Sarajevo.

STRANA 10.

~Ž 1 D O Y“ (HAJ’HUDI)

BROJ 16.