Židov

Varaždin. U nedjelju, dne 7. o. mj. održala se glavna skupština ovomjesne organizacije te je izabran • slijedeći odbor: Predsjednik Hermann Herzer, Podpred-' slednik: Teodor Berger; Tajnik Mato Strauss: Odbornici; Irma Csakaturner, Josip Guttmann, Armin Heinrich, Marko Hirsch. Elza Kohn, Bela Stein i Josip Stern. Povjerenik za ŽNF. Marko Schonwalđ. Beč. Dne 15. listopada održala je BarOiora svoju 45. glavnu skupštinu. Iza govora kolege Avrama Pape, cand phil., n kojem upozoruje prisutne na aktivan rad koji će se od svakoga Bar-Oioranca zahtijevati pristupaju društvu 18 članova. Ovi izabiru jednoglasno slijedeći odbor: Predsjednik: Josef Finci, cand. med. I. tajnik: Ivo Ooldstein, cand. ing. agrio,, 11. tajnik: Hugo Zaloscer, cand ing. agric. Knjižničar; Leo Steinitz, stud. med. Blagajnik; Josef Konforty, cand. med. Na orvom redovitom sastanku (22. listopada) održao je drug Josef Finzi govor, u kojem medju ostalim daje smjernice za način rada. koji će se bitno razlikovati od dosadašnjega. Najveća pažnja svratiti će se na hebreiizciju društva. U tu svrhu su zasnovana dva tečaja, jedan za početnike, a drugi za naprednije. Nadalje naglašuje da je sveta dužnost Bar-Qioranaca sudjelovati u skupljanju za Keren-Hajesod'. Ovdje imadu Bar-Oiorci vlastitim primjerom pokazati, da su shvatili ozbiljnost današnjeg vremena. koja obavezuje svakog Židova, da doprinese maaser. U tom smislu jednodušno zaključiše svi Bar-Oioranci provesti medju sobom maaser. t. j. tijekom čitave godine od svog mjesečnog dohotka davati desetinu za Keren Hajesod. Nadalje stavljaju se Bar-Oioranci cijonističkim zem. org. u Zagrebu odnosno u Beču pri provedbi maasera posvema na raspolaganje. Potporno društvo jevrejskih akademičara iz Jugoslavije u Beč« je na svojoj generalnoj skupštini održanoj na 13. oktobra o. g. u Beču per acclamationem odabralo slsijedeći odbor: Predsjednik; Baruch Kalmi, stud. phil., Potpredsjednik: Ooldstein Ivo. cand. ing. agric. Tajnik I. Salom Daniel, stud. phil. Tajnik II.: L wy Juda. stud. med.; Blagajnik 1, Perić Leon. cand. med. Blagajnik 11. Baruch Samuel. stud. med. Ekonomski referentKonfortv Josef, cand. med. Upravitelj kuhinje: Zahftrija Šalom, stud. med. Revizori: Zaloscer Hugo, cancL ing. agric. Oross Herman. cand med. Levi Salomon stud. med. Slijedeći svoj cilj prema § 2. društvenog pravilnika zaključeno je, da se obzirom na teške prehrambene prilike a napose naših studenata obnovi institucija menze, računajući na dobrohotnost i darežljivost jevrejskih gradjana u domovini. Menza je počela svojim blagotvornim radom, te već danas prehranjuje oko 90 članova i to oskudne badava, a manje oskudne uz režijsku cijenu. Ujedno odbor najusrdnije zahvaljuje svim dosadanjim darovateljima moleći ih da sa što obilnijim da-ovima 1 u buduće podupru naša nastojanja. Svi se prinosi šalju na »Trgovinsku banku d. d. Zagreb, Ilica br. 6« s opaskom »na račun potp. đr. jevr akađ. iz Jugoslavije u Beču«.

Požega. Na izvanrednoj glavnoj skupštini mjesne cijonističke organizacije izabrani su u odbor Adler Hugo, Frim Julije, Gerškovlč Jakob, Ooranić Kamilo, Polak Rudolf, Sonenšajn Oskar, Spitzer Sam. t Schillinger Jakob, te gdje Elza Kon, Franciska Heinricli, Josipa Sonenšajn, i Salika Goldsteia Malo zatim održao je odbor sjednicu, u kojoj se konstituirao ovako: predsjednikom izabran Julije Frim, tajnikom Rudolf Polak, blagajnikom Jakob Schillinger. povjerenikom za ŽNF. Hugo Adler i knjižničarom gdjica Salika Cloldstein. Prigodom ove glavne skupštine, a prije samog izbora održao je naš sumišljenlk Miroslav Lederer iz Osijeka vrlo lijepo i stvarno predavanje o cijonizmu . Očekujemo od novog vodstva mjesne organizacije intenzivan rad. Mitrovlca. Na zadnjoj Šckel skupštini izabran je ovaj odbor za mjesnu organizaciju: predsjednik Josef Fleischmann, potpredsjednik Iso Weiss. 1. tajnik Zak Pessing, 11. tajnik Bela Kraus. blagajnik i povjer. za ŽNF. Vilim Weiss, odbornici Adolf Sommer, Iso Pollak, Rottmliller, gdje Berta Rossler, Herta Spira i Allce Kohn. Pol. povj. A. Spira. Svoj boravak u Mitrovicl upotrebio je dr. Heinrich Urbach, nadrabin u Zemunu, i održao vrlo uspjelo informativno predavanje o »Keren Hajesodu«, te je odmah' nakon predavanja' predbilježena od nekoliko sumišljenika oveća svota za Keren Hajesod. »Tehliat Israel«, Skoplje. Na dan godišnjice Baliurove deklaracije 2. novembra ove godine priredilo je naše društvo »Tehiiat Israel< svečano blagodarenje u sinagogi, koje je bilo 'prilično posjećeno od naših sumišljenika. Tom prilikom držao je svečani govor g. Jakob Talvi, koji le veoma zainteresovao slušaoce, jer je u kratkim potezima ali veoma lijepo iznio sav naporan rad vrlih vod ja cijonizma oočam od neumrlog Herzla pa sve do Weizmanaa i Sokolova, koji su velikom diplomatskom mudrošću znali uticati na prvake i predstavnike evropskih država. te je tako Jevrejski narod blagodareći njihovom neumornom radu doživio San Remski zaključak. Zatim je govornik opisao težak položaj Jevrejstva u galutu i završio pozivajući narod, da u ovoj epoki naše historije ne napušta svoje vodje već da sjedinjenim silama, a ne žaleći pri tome ni najveće žrtve, poiadi na tom da dokažu čitavom svijetu, da je jevrejski narod sposoban da živi kao samostalan narod medju narodima svijeta. Govornik nije zaboravio tom prilikom da napomene i Keren Hajesod i pozvao sumišljenike, da obilato podupiru taj fond. Pjevanjem Hatikve završila je ova skromna svečanost. Darovi. Lav Stern darovao je Savezu cijon. Jugoslavije za potpornu blagajnu K 10.000. iz posla M. Dr. jr.—J. N—ć. Mjesna cijon. organ. Zagreb, primila je od g. Lava Sterna u ime gg. E.—BI. H— Sr. K 10.000.—. NAŠIM POVJERENICIMA. Uslijed silnog materijala o Saveznom Vijeću morao je izostati u ovom broju »Iskaz darova Židovskog Narodnog Fonda«, te ćemo ga donijeti u slijedećem broju. Uprava ŽNE-a za Jugoslaviju.

Predstolnlštvo žid. bog. opć. u O. Osijeku. Br. 404—1920. Halječaj Kod židovske bogoštovne općine u Osijeku gor. grad, imaju da se počamšf od 1. januara 1921. popune službovna mjesta drugoga tajnika i drugoga Šamesa. Sa orvoimenovanom službom skop,čana su beriva, koja su za sada odredjena sa 20.600 kruna i stanarina sa 1200 K godišnjih. Natjecatelj mora, da je pripadnik kraljevine SHS da je svršio pravničke ili filozofske nauke i da je tjelesno zdrav. Sa službom drugoga šamesa, kojemu nadleži i übiranje bogoštovnih prinosa te služba liberera. skopčana je godišnja plaća od 12.000 K i stanarina od 1200 K. Oba su namještenja privremena na pet godina no mogu se po zaključku općinskoga odbora i prije pretvoriti u definitivna. Trajno namještenom pristoji pravo na mirovinu odnosno na opskrbninu za udavu i siročad po mjeri opć. Statuta. Ponude na ova službovna mjesta obložene sa prepisima svjedodžbi i sa oprsom toka života, neka se najkašnje do 15. decembra 1920. pošlju ovomu predsjedništvu. O. Osijek, dne 14. novembra 1920. Predstojništvo Žiđ. bog. općine.

BROJ 31. i 32.

*Li UUV« vnAjiluDU

15

natječaj Kod židovske bogoštovne općine u Varaždinu ima se odmah popuniti mjesto jednog Šamesa. šoheta, übodeka i koreha koii će u slučaju potrebe moći i drugog kantora zamijeniti. Plaća po dogovoru. Oženjeni bez djece imadu prednost. Putni troškovi naknadit će se samo onima, koji će na pokus biti posebno pozvani. Molbenice imaju se najkasnije do 15. prosinca 1920. priposlati. Predstojnik Dr. Hlnko Blau.

Toaletni sapun proizvodi 1 šalje uzorne pošiljke s pouzećem V Žiga Szemnitz Tvornica sapuna, Zemun.