Židov

koje su odobrena po Savezu Naroda za uščuvanje i suzbijanje bolesti, uključivo i bolesti biljaka i životinja. Starine. Cl. 21. Mandatar pobrinut će se unutar 12 mjeseci od dana kada ovaj mandat staje na snagu za uvedenje za; kona o starinama u smislu odredaba članka 421. dio XIII. mirovnog ugovora s Turskom i osigurati njegovo provođenje. Taj zakon ima da nadomjesti pri jašnji otomanski zakon o starinama i zajamčiti u pogledu arheološkog istra živanja jednaki postupak pripadnicima svih država, koji su članovi Saveza Naroda. Službeni jezici. Cl. 22. Službeni jezici Palestine jesu: engleski, arapski i hebrejski. Sve objave i napisi na markama i novcu u Palestini na arapskom jeziku imaju se opetovati na jevrejskom jeziku i sve ob jave i napisi na jevrejskom jeziku imaju da se opetuju na arapskom jčziku. Zakonski praznici. Cl. 23. Uprava Palestine neka pri zna praznike pojedinih općina u Palestini kao zakonske praznike za članove te opčine. Izvještavanje Savezu Naroda. Cl. 24. Mandatar neka podnese Vijeću Saveza Naroda godišnji izvještaj o mjerama, koje je u toj godini poduzeo u provođenju odredaba mandata. Tzvješ taju imaju se istodobno priložiti prepisi svih zakona i odredaba, koje su u toj godini objelodanjene ili izdane. Tumačenje mandata. C 1.25. Ako bi nastala u pogledu tumačenja ili primjena ovih odredaba nesuglasice ma koje vrste između čla-

nova Saveza Naroda, koje se ne mogu izgladili raspravom, neka se ovo nesaiglasje preda stalnom međunarodnom sudištu, kako to predviđa članak 14. te meljnog zakona Saveza Naroda. Promjene mandata. Cl. 26. Privola vijeća Saveza Naroda potrebna je za ma koju promjenu odredaba ovoga mandata pod preduvjetom, da, predlaže li promjenu mandatar, takovu privolu može podijeliti većina Vijeća. f' \ Zaglavak. Cl. 27. Nakon navršenja mandata, koji se ovom izjavom prenosi na mandatara, neka Vijeće Saveza Naroda, stvori takove uredbe, koje su nužne da bi na vječna vremena, pod garancijom Saveza zajamčile prava osigurana u članku 13. i 14. i stvorilo pod garancijom Saveza sigurnost da će vlada Palestine potpunoma izvršiti financijalne obveze, koje je uprava. Palestine pravovaljano preuzela za vrijeme trajanja mandata. Ovaj ugovor ima da se deponira u arhivu Saveza Naroda a ovjerovljeni prepisi neka se predadu po generalnom sekretaru Saveza Naroda svim signatarnim vlastima mirovnog ugovora s Turskom. GLASOVI ENGLESKE ŠTAMPE O NACRTU MANDATA. »Times« piše: Mandat ima da ustanovi uvjete, koji su>potrebni za slobodu i napredak zemlje kao što i za ispunjenje Ba IfouruvV deklar a c i j e. Mandat ne definira znamenovanje ži dovske narodne domaje, ali je interpretiše u opsežnom širokogrudnom smislu onamo, da će Židovi jednog dana tvoriti jednu posebnu državnu na c i j u.

Židovi donose mnoge sposobnosti i britska vladu bit će gotovo po svemu zavisna od Cijonističk« Organizacije, da preobrati odu ševljenje u djela. Palestina mora da postane državo m, da bude samostalna. Bez pomoći židovstva da je državni razvitak nemoguć, a Židovi donose i Arapima materijalni i duševni papre d a k. Usporedjujući palestinski mandat sa onim za Mezopotamiju konsta tuje, da su tereti palestinskog manda ta za Englesku znatno manji, a povrh toga ima izgleda, da će se skoro još smanjiti. Klauzula o dobrovoljnom lokalnom u str o j e n j u četa zaslužuje odobrenje. Mora da se ustraje uz ideal samoobrane Palestine, a jedini put do toga jest razborita židovska imigracijona politika. Pogreška je mandata, što mu ne dostaje izričito ustanovljenje cilja buduće države. »Evenjng Standart«, koji redovno predbacuje vladi rasipnost, izjavljuje, da je riješenje palestinskog pitanja mnogo sretnije, nego li ono mezopu tarnskoga, jer da su godišnji t roš k ov i razmjerno maleni i prolaznog ka raktera. Osiguranje židovske narodno domaje jest moralno i praktički od va» nosti. »Daily News« označuju Mandat posvećenim utanačenjem. Antisemitska »Morning Posti priznaje, da je pruženo dovoljno sigurnosti i za interese nežidova. Mnijenje »Daily Chronicle«, koje je radi svojih veza k vladi važno, izriče, da mandat na lojalan način isti če palestinsku politiku Engleske i Sir Herbert Samuela* te Cijonistička Organizaciju priznaje kao javnu korporaciju.

BROJ h.

»ŽIDOV. (HAJHUDI)

3

PKo) tuornica šlampilija Sandor Sdineller Rezbar Sraueur Zagreb Strossmayeroua ulica broj 5

Ha aeliko t Ha veliko ! JUŽNO VOĆE I KOLONIJALU UZ JEFTINE CIJENE NUDJA TVRTKA J. DRfIQONER ZAGREB - ZRINJEVAC BROJ 16 Ha veliko ! fla veliko!

TAPETARSKA RADIONA JAKOB SINOER ZAGREB ILICA 67 ILICA 67 preporuča skladište gotovih klupskih, uredskih i salonskih garnitura, te fotelje za rastvoriti, otomane raznih oblika i prevlake, zatim divana, strunjače i stolčiće Izradjuje solidno i jeftino popravke i preuredjivanja Dosta je dopisnica, dodjem u kuću.

Svaki dužan je dati Židov svoj maaser!