Židov

Keren Hajesoda. Drugo, jer Keren Hajesod nije konkurencija za Ž. n. f. Ovaj radi sasvim drugim metodama i sredstvima nego onaj. Pokazali smo ranije, kako se prihodi Ž. n. f. dadu lako pomnogostručiti a bez štete za Keren Hajesod na načine, kojima Keren Hajesod nikako ne smeta. Dvanajst je mjesta, koja dostigoše ili čak prestigoše propisani im kontin-, gent, a taj im nije razmjerno prenisko odmjeren. Čast tim mjestima i njihovim povjerenicima! Oni će : mi smo uvjereni ustrajati tako dugo u prednjačenju, dok ne povuku i druga mjesta za sobom. U njih treba da se svi ugledaju, kojima je ozbiljno do toga, da pripomognu, da Ž. n. f. uzmogne ispuniti svoje zadatke oko izgradnje židovske narodne domaje u Erec Jisraelu.

10

Izdavatelj i odgovorni urednik: 8. SPITZER

»ŽIDOV. (HAJHUDI)

Tiskara »MERKUR« d. d.

BROJ 22.-23.

PISAĆEG IRISAGEG PRIBORA za preprodavaoce na veliko 1 najjeftinije uz brzu, točnu 1 solidnu podvorbu, može se dobiti kod :>N€RKUR veletrgovina 1 konfekcija papira lelef. 17-95 - ZAGREB - Ilica tr. 31. j Brzojavni naslov: PAPMERKDR Podružnica: Beograd, Kralja Petra br. 70 Tražite cijenlk badava

PRVA KOPRIVNIČKA Tvornica bojadisanih tkanina (BldudrueMeLrberel) Vilim Griinvalđ Telcf. 49 Koprivnica fTelef. 49

5 ŽIDOVSKA TRGOVAČKA I } OBRTNA BANKA d. d. TUZLA trazi • • jednog činovnika $a višegodišnjom bankovnom praksom, vješta u srp.-hrvatskom i njemačkom dopisivanju, te samostalnog knjigovodju i drugog činovnika sposobnog voditi robno odijeijenje

NATJEČAJ. Kod jevrejske bogoštovne općine u Višegradu, Bosna, ima se popuniti mjesto jednog Hazana, Šohet i Melamed, isti mora prpskom i hrvatskom jeziku biti vješt. Plaća će se odrediti po usmenom dogovara. Samo pozvane po zahtjevu doljae općine dobivaju putni trošak. Višegrad, dne 19. juna 1921. Predsjednik: Abraham Cziller.

Centralna Eshomptna i Mjenjačna Banka, d. d. Ilica 26. Brsoikvni naslov i Brodbtnk« 8-78 15-80 KS - Ilica 26. Pričuve preko K 45,000.000' — ' Dionička glavnica K 50,000.000* Podružnice: Brod na Saui Ulošci preko K 20,000.000' — Podružnice; Osijek, Djakouo Prima ULOŠKE na knjižice i u tekućem računu uz najboji kamatnjak. Aiovj ulošci vraćaju se odmah bez otkaza. T>aje MJEMBEffE i KOfiTOKOPEftTf/E VfEPESIJE, finansira trgovačke i industrijalne poslove uz najpovoljnije uvjete. Obavija sve BURZOVNE POSLOVE, kupuje i prodaje devize, valute i efekte, izvršava sve naloge brzo i kulantno. Prodaje uz dnevni l tečaj doznake , isplate i akreditive na sva mjesta u inozemstvu, a naročito na VPlEfl i PPRG.

IZROK. Izraelitska bogoštovna općina u Zagrebu pozivlje ovim na temelju jednoglasna primljenoga zaključka predstojništva i općinskoga vijeća, potvrdjenoga otpisom kr. povjereništva za prosvjetu i vjere od 20. juna 1921. broj 2216, kao i na osnovu pravilnika d porabi sjedala u hramu općinare: 1. koji imadu na porabu više sjedala, . 2. koji imadu na porablu sjedalo, uneseno u knjizi sjedala na ime kojega pokojnika ili lica, što nije više općinar ove općine, 3. koji imadu sjedalo u muškom odjeljenju 'upisano na ženu, ili u ženskom odjeljenju na muškarca, koliko se ne radi o bračnim drugovima: da prijave pisarni izraelitske bogoslovne općine u Zagrebu do uključivo 2. septembra 1921: 1. koje će sjedalo pridržati za ličnu porabu, a koje sjedalo žele prepustiti na porabu rodjaku općinaru, koji još te nema sjedala, , 2. da doprinesu dokazala, temeljem kojih će se moći njima lično dodijeliti pravo porabe sjedala, upisanoga na. ime pokojnika ili lica, što nije više općinar, 3. da prijave rodjaka općinara, kojemu žele prepustiti sjedalo u muškom odjeljenju za muškarca, a u ženskom za ženu. 1 Te se prijave primaju dnevno ili pismeno ili zapisnički od 10—11 sati prije podne izuzevši subotu u općinskoj pisarni, koja će na zahtjevu dati željene upute. Prijave, koje bi stigle iza 2. septembra 1921., ne će se nikako uvažiti, a sjedala dodijelit će se ostalim kompetentima. Izraelitska bogoštovna općina u Zagrebu. Tajnik; Predsjednik: Josip Rendi v. r. Dr. Hugo Kon v. r.