Židov

Zamjenici: 1. dr. Julije Dohanv, advokat, Karlovoselo 2. Albert Alkalav, trgovac, Sarajevo 3. Albert Pesso, trgovac, Skoplje 4. dr. Mojsije Margel, rabin, Zagreb 5. dr. Pinhas Keller, rabin, Požega. Glavna izborna komisija.

glasovanja po mjestima:

Reforma zagrebačke židovske škole. Kako smo obaviješteni, tretira se u predstojništvu zagrebačke židovske općine intenzivno Pitanje reforme njezine škole u pogledu nastave, a ponešto i u pogledu nastavnika. Pitanje je pokrenuto iz nezvaničnih krugova mladjih intelektualaca, pa su izradjeni opsežni elaborati u pogledu same nastave. Potreba 5e reforme živo i općenito osjeća, pa i ako će >na imati da svlada izvjesne poteškoće, ima ’ađe, da će se ona, uz shvatanje te potrebe 1 Predstojništvu općine i provesti. Restauracija zagrebačke sinagoge provata se revno. 1 ako možda fasada ne će biti Svršena do velikih blagdana, stalno je, da e unutrašnjost, najpače povećanje broja sjekla, dotle biti udešena. Ugodno se doima, ako pretežna većina općinstva shvaća s ob-

žirom na velike troškove i nuždu restauracije hrama, da mora doprinijeti novčane žrtve pa ima malo starih užitnika sjedala, koji ne bi povišicu najamnine za njih bez protimbe platili.

Književnost

Novi album novih narodnih pjesama. Židovski je narodni pokret prošao mnogu fazu razvitka. U svakoj je fazi središte pokreta bilo drugo; najprije se sva briga narodnih boraca koncentrisala na propagovanje narodne ideje. Kasnije, u fazi realnoga stvaranja i ispunjavanja naših realno-poliličkih tražbina, naši su vodje u prvome redu naglašavali potrebu materijalnih žrtava kao temeljni uslov svakoga daljnjega rada. No paralelno sa svim nastojanjima oko političkoga i kulturnoga preporoda židovskog naroda, usporedo sa stvaranjem novih vrijednota, jedan se dio narodnih radnika dao na skupljanje naših galutskih kulturnih dokumenata. Tako je i židovska pučka pjesma našla svoje sabirače i brižne izučavatelje, koji nam olvoriše svojim radom vrelo narodne snage, koje u svih naroda predstavlja jedno od najjačih poticaja rada za narodnu stvar, te nam otvoriše put do najskrovilijih zakutaka narodne psihe, koja se u popijevci jasnije manifestira nego u kojem drugom izrazu narode duše. Slušajući te pjesme upoznajemo Se s onim dijelom naroda, kojemu je židovsivo oduvijek živa tradicija, koji stvara u židovskom duhu, oduševljava se za primitivcu ljepotu pjesmu kao izraza najsuptilnijih osjećaja pojedinaca i naroda. Za nas Zidove zapadne i srednje Evrope te su pjesme najbolji kontakt sa braćom na istoku. Bez poznavanja jevrejskoga i židovskoga osjetiti ćemo ipak snagu pjesme i njen izražaj. Pjevajući te pjesme u zboru najsnažnije ćemo osjetiti svoju pripadnost zajednici, jer ćemo stajati pod neodoljivom sugestijom ritma i melodije, koja nas veže u jednu jedinicu. Svi uzvišeni momenti našega života jesu predmet pjesme, kako vesele, tako tužne. U svečanim časovima mi pjevamo. Pjevamo na svoj osebujan način, pa nam je pjesma zrcalo duše. I u novom albumu, što ga je izdala Nova Knjižara d. d. uZagrebu (Ilica 92), pod redakcijom Salamona u glazbenoj obradi Zige Hirschlera. susrećemo židovsku pjesmu, kao pjesmu svatovsku, kao uspavanku, dječju i školsku pjesmu, u njemu nalazimo obiteljske, radničke i seljačke pjesme, dalje pjesme vojničke, humoristične i pjesme raznoga karaktera. Već iz toga pregleda vidimo, da židovska pučka pjesma duboko vezana sa životom, da niče u najrazličnijim prigodama i donosi vjernu sliku emocijonoga života židovstva. Spominjem to stoga razloga da se vidi, od koje je važnosti zahtjev, da se židovska pjesma proširi medju Židovima, jer je ona najjače sredstvo nacijonalizovanja onih elemenata, koji živu izvan strogo narodne sredine. One su najživlji dio naše kulture, a za omladinu najbolje sredstvo jačanja svijesti pripadnosti, jer je njezin put ravan, diktiran čuvstvima, jednostavan poput pučke pjesme, koja omladincu kazuje više nego objektivne riječi onih vodja, koji apeluju na razumno shvatanje problema hebraizacije i judaizacije. Poglavito će dječje pjesme imati tu najvažniju funkciju, jer će jevrejska pjesma ostaviti u dječjoj duši neprolazne tragove, inače možda u našem milieu nedostižive.

Lowy—Hirschlerov album veoma je uspio, te će nesumnjivo biti srdačno primljen u svakoj židovskoj kući. Većina pjesama obradjena je tako, da će i srednje vješti pijanista sa malo truda svladati teškoće pratnje. Vokalni se dio kreće u srednjem opsegu, te je kao svaka pučka popijevka, vrlo spjevan. Obradba se ograničila na ktavirsku pratnju. Dodan je mali tematički uvod i završetak, da se tako zaobli forma svake pjesmice. Jevrejskim pjesmama dodana je uvijek latinska transkripcija (fonetički). Žalimo, te nije izašao istodobno i hrvatski prijevod, no nadamo se, da će to kod drugog izdanja biti svakako učinjeno. Svakako može jugoslavensko židovstvo s ponosom spominjati taj album, jer je isti jedan od prvih albuma židovskih pjesama uopće. Kako su gg. S a 1 o m o n L o w y i ž igaliirschler kao vrsni stručnjaci svoj posao savjesno i očito s ljubavlju izvršili, to taj album možemo javnosti najtoplije preporučiti. ■ •• - j Napose valja pohvalno istaknuti nakladnika, »Novu knjižaru d. d,« koji je djelo, ne žaleći današnjih neizmjernih troškova, u vrlo lijepoj opremi izdao. Nadam se, da će skoro biti potrebno, da se izda i drugo izdanje. • ] v 1 . i ; - ’ ‘ Dundo. Abraham Koen: Eevizija omladinskog pokreta, Mostar 1921. (Cijena 5 K, od toga 5 k u !(orist emigracije haluca). Ova brošira od ciglih 15 stranica u zbitom sadržaju daje našoj omladini idejne i radne poticaje, koje prožima duh žara za nacijsku obnovu u etskoj čistoći. Nije iscrpiva, za cijelo; u gdječemu se nazori mogu razilaziti već prema orijentaciji pojedinaca. Ali omladina će dobro raditi, ako tu brošuru dobro pročita, kao poticaje, koji su u velike već programski u njoj, ali treba da se stave u gibanje ostvarivanja.

BROJ 27.

»ŽIDOVc (HAJHUDI)

9

mjesto bi slina br. t. br. 2 Kopu Banjaluka 59 59 Beograd 21 2 23 Bijeljina 67 67 Bihać 31 31 Bitolj 60 60 Bjelovar 56 23 79 Brčko i.• 30 7 37 Brod n. S. 48 25 73 Bos. Brod 28 28 Cakovac 1 1 Daruvar 28 28 Doboj 3 12 15 Djakovo 28 28 Grubišnopolje 12 12 Hercegovac 5 5 jajce ' ■ ■ 1 7 7 Karlovac 38 38 Križevac 24 24 j- • —• Koprivnica 32 32 Ludbreg 1 1 Mitrovica 59 ' 3 62 Mostar 19 3 22 Našice 36 36 Nova Gradiška 19 <19 Niš 24 8 32 Novi Sad 1 1 Ogulin 10 10 Otok 5 5 Osijek 57 9 66 Pakrac 55 55 Pečuj 140 140 Prijedor 15 15 Sarajevo 163 13 176 Sanski Most 26 26 Skoplje 80 80 Split 20 20 Sušine-Gjurgjenovac 2 2 Tuzla 42 25 67 Valjevo 4 4 Vinkovci 175 175 Vrbanja 1 1 Vukovar 67 9 76 Zagreb 465 465 Zavidović 10 10 Zemun 4 38 42 Zenica 37 1 38 Zvornik 42 42 Zepče 20 20 Novi Pazar 1 2150 206 1 2356

Kod izraelitske bogoslovne općine u Koprivnici nnade se popuniti mjesto RABINA, PROPOVJEDNIKA I VJEROUČITELJA. Natjecatelji doktori teologije ili filozotije, koji nisu prekoračili 30. godinu života, a državljani su SHS ili se obvezu, da ce u kratko vrijeme takovi postati, moraju zakonom propisanu kvaliikaciju i sposobnost svjedodžbama rabmskih seminara, ili rabinskih autoriteta dokazati. Moraju biti vješti hrvatskom jeziku, Hi se bar obvezati, da će ga u kratko vrijeme naučiti. Ponude s ovjerovljepropisima svjedodžba, koje se ne vraćaju, i curriculum vitae treba što prije potpisanoj bog. općini priposlati. Benva ustanovit će se putem sporazuPredstojništvo pcidržaje si pravo natjecatelja pozvati na pokusnu propovijed. Putni će se trošak naknaditi samo onima, koji budu pozvani. Izr. bogoštovna općina. U Koprivnici, dne 17. kolovoza 1921. Tajnik: Predstojnik: Spiegler. Hirscliler.

Tražim nauiniha za moj posao specerajske struke. Stan i hrana u kući. Bernhard Klein, Sisak