Židov

5. Izvještaj policije, kao da je »2id. Svijest« vlasništvo Žid. Nac. Društva, ne može biti tačan, kad je i kod same policije kao vlasnik toga lista registrovan posebni konzorcij. Da je taj konzorcij uistinu pravi i jedini vlasnik ustanovio je i sud kao jedini nadležni forum, koji je jučer na zahtjev konzorcija donio odluku, kojom je g. komesaru stavljeno do znanja, da mu se zabranjuje izdavanje, a izdaje ga opet prijašnji konzorcij. Donosimo ovaj objektivni prikaz na temelju činjenica, koje se daju dokazati pomoću dokumenata. Mi u sam spor, ukoliko se on tiče interno samih Jevreja, ne zalazimo. Ali se ovdje radi o povredi zakonom priznatih prava, radi se nadalje o neovlaštenom rješavanju privatno-pravnih pitanja po upravnim organima, i o tome, da se jednom društvu postavlja za

»komesara« jedan od njegovih protivnika, koji je ne samo radi svoje neobjektivnosti nepodesan već potpuno nesposoban za ovu delikatnu službu, što je pokazao svojim »uredovanjem« pomoću policije izvan svoga djelokruga. Novi »komesar«, opojen dekretom drži se kao predstavnik državne sile. Sve ;e to vrlo opasan presedan po sve gradjane bez razlike i radi toga som mi digli svoj protest. To je dužnost javne štampe«. Ovako »Jugosl. list«. Donijevši tako prikaz o dogadjajima, upada u oči napadna brzina postupanja, koja u vezi sa činjenicom, da je Policijska Direkcija u ovoj stvari postupala bez izvidjaja i bez saslušanja stranaka namiče opravdanu sumnju, da su kod ovog postupanja policijske vlasti odlučivali politički momenti.

Iz Jugoslavije

Pozlo na iebelsfcn ahctfn Iz pradoba biblijskoga staroga vijeka potiče institucija Šekela Hakodeš: kao simbola jedinstva svih Židova. Praotac šekelske institucije bio je Moše Rabenu! Ko plaća Šekel, afirmira svoju pripadnost židovstvu. Ko plaća Šekel, svrstava se time u redove živoga, svoje budućnosti sigurnoga židovstva. Šekel je intnrmenat za izgradnju naše narodne budućnosti i narodne veličine. Adar je od pradavnih vremena šekelski mjesec. Ispunite u ovoj nedjelji svoju šekelsku dužnost! Zasvjedočite svoju solidarnost s plemenom proroka! Ujedinite se u znaku Šekela! Jer veća od njegove novčane vrijednosti jest vrijednost afirmacije židovstva. I veličajniji od njegova zlatnoga zveka je renesansa u židovskome srcu! Ujedinite se u znaku Šekela, e da bismo pomogli svome narodu u njegovu narodnome usponu, kako bi postao narodom slobode i čiste kulture! U ovoj šekelskoj nedjelji dajte svjedočanstvo o tom, da Vam udes Vašega plemena u svjetskoj povijesti nije ravnodušan! I ne budite malodušni u danima nade! Mišna u knjizi Šekalim kaže: U Adaru ie dužnost davati šekel i utirati ceste. Ajde dakle, dajte zlatni Šekel i utirajte mesijanske puteve, što no vode prema Cijonu! Kako bi grobovi u Hebronu zasjali u jutarnjem svjetlu! 1 kako bi svećenikov glasnik mogao javiti; »Moj gospodaru, veliki svećeaiče' Jutarnje sunce sja na grobove onih, što snivaju u Hebronu!« Donašamo i usvajamo ovaj lijepi šekelsk) prožlas iz bratskoga lista »Judisches Voksblat« a Novom Sadu.

Sjednica Radnoga Odbora SCJ. U sjed nici R. 0.-a, održanoj dne 19. marta o. g. saslušano je izvješće o dosadašnjem uspjehu akcije za jugoslavensku halučku farmu u Palestini i u nadopunjenju istoga pročitani su izvještaji tajnika SCJ, đra. Alfreda Singera, koji je sa ing. agr. Zaloscerom na agitacijonom putovanju u cilju prikupljanja sredstava za farmu. U do sad posjećenim mjestima Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima i Brodu na Savi, postignut je prilično zadovoljujući uspjeh, nu kako u ovim mjestima nije akcija posve dovršena, uslijedit će objelođanjenje konačnog uspjeha naknadno. Neugodan dojam proizveli su odgovori pojedinih mjesnih odbora, koji na obaviještenje o dolasku spomenutih izaslanika R. 0.-a u njihovo mjesto po ovoj stvari, odvraćaju od posjete banalnim obrazloženjima, umjesto da u vidu velike važnosti ove akcije svim naporom i mimo svih teškoća prirede teren za uspjeh akcije, koji bi bio vidan odraz požrtvovnosti svih dobrih Židova za uzvišeni cilj, kojemu imaju njihova davanja da služe. R. O. se pouzdano nada, da će cijoniste i pored bilo kakovih teškoća i davanjem i neumornim prikupljanjem ispuniti svoju dužnost. U povodu demisije odbora Židovskog nacijonalnog društva za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu Radni se Odbor jednodušno izjasnio, te mu je dužnost, da odboru, koji je zamjetnom požrtvovnošću i nesebičnošću, a vodjen čistim, neokaljanim cijonističkim i židovsko-narođnim svojim uvjerenjem kroz pet godina s usspjehom vodio društvo, izrazi svoju blagodarnost. Budući da je Židovsko nacijonalno društvo u Sarajevu, koje je dosad vršilo via facti funkcije mjesne cijonističke organizacije, demisijom odbora, a naročito postavljanjem komesara po policiji, ne samo stvarno obustavilo svoje djelovanje već ga Radni Odbor s obzirom na to smatra nepodesnim za vodjenje posala mjesne cijon. organizacije, to Radni Odbor odobravajući prijedlog otstupivšeg obora Žid nac. društva u Sarajevu, imenuje dra. med. Adolfa B e na u a šekelskim komesarom u Sarajevu povjeravajući mu po-

djedno šekelsku propagandu za Bosim : Hercegovinu. Komesarijat Židovskog narodnog fonda ostaje, razumije se, u nikama dojakošnje komisije, pa jednako ostaje gosp. Mojse M o n t i 1 ja komesarom Židovskog narod nog fonda u Sarajevu. Konstituisanju mjesne cijonističke organizacije za grad Sarajevo imat će se da pristupi po završetku šekelske akcije za ovu godinu u Sarajevu u skupštini plaćalaca šekela. Jevrejski Dam u Beogradu. Ovih dana obavilo se u Beogradu svečano otvorenje prostorija cijonističke organizacije i »Jevrejskog Glasnika«. Kod pričvršćenja mezuze govorio je dr. Alkalay, stari borac za cijonističku ideju, te je tom prilikom izrekao nadu, da će ovaj novi dom sjediniti vaskoliko Jevrejstvo Beograda. Jevrejskom domu je zadaća, da bude centrom svih duševnih nastojanja i da tako potpomogne renesansu Jevrejstva. Lokal, koji se sastoji od triju prostorija, dom je organizacije i redakcije »Jevr. Glasnika«. Dopis iz Broda na Savi. Na svom agitacijonom putovanju po Jugoslaviji radi osnutka jugoslavenske halučke farme u Palestini, pohodili su gg. dr. Singer, tajnik S. C. J. i Ing. Hugo Zaloscer dne 16., 17. i 18. o. mj. i Brod n/S te moramo odmah uvodno istaknuti, da je u Brodu polučen veoma lijep uspjeh; naši su naime brodski Židovi ne samo namaknuli propisani im .kontingent, nego su ga i znatno premašili. Predstojništvo bogoštovne općine najpripravnije se odazvalo molbi spomenutih delegata te sazvalo iznajprije odborsku sjednicu, na kojoj su gg. dr. Singer i Zaloscer razložili tačno cilj i svrhu ove akcije oko osnutka jugoslavenske halučke farme u Palestini, razloge, koji su nas ponukali na taj osnutak te konačno sadanje stanje u Palestini uopće, a specijalno stanje kolonizacije. Odbor je na to jednoglasnim zaključkom votirao u ime opčine znatniji iznos za tu akciju, a i pojedini su članovi odbora odmah svaki u svoje ime doprinijeli znatne iznose. Dne 17. o. mj. na večer održan je dobro posjećeni sastanak sazvan u ime predstojništva bogoštovne općine, na kojem je g. ing. Zaloscer referirao opširno o stanju u Palestini, o poteškoćama, koje imamo da svladavamo kod izgradnje naše domaje u Palestini, i o velikim uspjesima, koji su požrtvovnošću i ustrajnošću unatoč svih zapreka postignuti u ovo relativno kratko vrijeme. Njegove su riječi učinile veoma dubok utisak na prisutne, na koje je iza toga upravio i g. dr. Singer usrdan apel, da ovu akciju svim silama pomognu i da oni, koji još nijesu svoj obol doprinijeli, to učine. Za ova tri dana svog boravka u Brodu obišli su odaslanici u pratnji pojedinih brodskih Židova sve Zidove i proveli sabirnu akciju, koja je kako smo to uvodno već istaknuli uspjela nad svako očekivanje. Sva židovska društva i korporacije u Brodu doprinijeli su još posebno znatne iznose. Odaslanici su na to veoma zadovoljni s poučenim uspjehom dne 18. o. mj. otputovali u Beograd, da i tamo provedu ovu akciju.

BROJ 12.

>2 1 D O V<

5