Židov

Akcija za Karea Hajesod u Beogradu. Dolaska* prof. g. Salona Pazi, specijalnog delegata »prave Keren Hajesoda iz Londona, u Beogradu se pnovadja živa akcija za Keren Llajesođ. Pošto te prolf. g. Šalom Pazi održao nekoliko vanredno uspjelih govora i konferencija, pristupilo se k reorganizaciji u mjesnom Ikuratorifumu. Pored ostalih članova kuratorijuma ustupile su još neke nove s«age, medni ovima vrijedno je naročito istaknuti g. Lazara Avramovića, koji je poznat kao energičan i dobar organizator. Komisija za skupljanje priloga počela je prošle nedjelje, alj je prekinula svoj rad uslijed praznika, »o sada su u tom radu učestvovala slijedeća lica: gdje Matilda L. Avramović, Regma Albala, A»a Medina, Mila L. Sid i gospojica Mica Baruih. Od gospode slijedeći; Dr. David Alkalaj, Marko Baruh, Lazar Avramović, Lsak Oabaj, Žak Russo, direktor Aron Bencijon, Moša Bejozif i Leon Karić. Glavna skupština »Bnot Cijena«. Židovsko djevojačko društvo »Bnot Cijon« u Zagrebu pozivlje sve svoje članice na glavnu skupštinu, koja će se održati u nedjelju, dne 19. oktobra o. g. u 3 sata poslije podne u Talmud Tori (Palmotićeva ulica 16). ŽIDOVSKO NARODNO AKADEMSKO DRUŠTVO »JUDEJA« U ZAGREBU. Sazivljemo za utorak, dne 23. Trišri-a 5685. (u tor a k 21. ok t olb r a 1924.) na ve č e r u X’A sati XXV. redovitu glavnu skupština sa slijedećim dnevnim redom: 1. Otvorenje. 2. Izvještaj tajnika. 3. Izvještaj blagajnika. 4. izvještaj o knjižnici. 5. Izvještaj revizora. 6. Apsolutorrj. 7. izbor seniora. 8. Rad u slijedećem semestru. 9. Izbor novog odbora. 10. Eventualne, Skupština se obdržava u društvenim prostorijama (menzu Palmotićeva ul. 16). Predsjednik: Tajnik: Moše ScMesinger v. r, Otto Zentner v. r. povjerenik za šekelsku akciju. Židovsko Akademsko Potporno Društvo (Židovska Djačka Menza) u Zagrebu. Sazivljemo za subotu, dne 18. X. 1924. (20. tlšrija 5685.) u 8 sati na večer: XXIX. redovitu glavnu skupštinu sa slijedećim dnevnim redom: 1. Čitanje zapisnika prošle skupštine. 2. Izvještaj predsjedništva i tajništva. 3. Izvještaj blagajnika Ž. A. P. D-a i Menze. 4. Izvještaj ekonomskog i kuhinjskog referenta. 5. Izvještaj knjižničara. 6. Izvještaj o radu ferijalnog odbora. 7. Projekt novih pravila. 8. Izvještaj revizionalnog odbora i podjeljetije apsnlutorija. 9. Izbor novog odbora. 10. Eventualna. Skupština se održale u prostorijama Menze, Palmotićeva 16. suteren. P reds j edti ik: Tajnik: u z. Karlo Jeli mek v. r. Otto Zentner v. r.

IZ RADNOGA ODBORA SAVEZA ŽIDOVSKIH OMLADINSKIH UDRUŽENJA KRALJEVINE SHS.

1. Hanuka-priredba. Izdan je štampom igrokaz Cvi Rothmullera »Božić i ha nuka«, te je poslan svim udruženjima. Posebno je razaslano uputa, koje se valja ta čuo držati. Nije li koje udruženje pomutnjom dobilo komad ili uputu netka smjesta urgira. Ostali materijal za Hanuka-priredbe već se sprema pa će biti naskoro svim udruženjima odaslan. Ona mjesta, gdje nema sa v. udruženja, a htjela bi da prirede dječju Hi mješovitu Hanuka-priredbu neka se jave R. 0.-u. pa će im poslati materijala i uvjete prikazivanja.

2. izvještaji. Mnoga udruženja još iiijesu izvijestila o svome radu pa ih još jedaniput upozoravamo, da imadu izvještaj odmah ekspres poslati, jer inače ne će ući u 1. broj Saveznoga Vjesnika. 3. Sa vez ji i Vjesnik ulazi ovih dana u štampu. Sav. Vjesnik dobiva svaki redovni član besplatno. Pozivamo sav., udruženja, da odmah jave barem približni broj članova iznad 13 godina, kako bismo irn znali poslati Savezni Vjesnik. Svi sav. članovi organizovani kao pojedinci i članovi udruženja, koji se ne nalaze u mjestu udruženja neka jave kartom svoju adresu. 4. »dideon«. Prema odredbi Sav. Vijećfi u Novome Sadu izlazi oko polovice novembra 1. broj VI. godine »Gideona« u povećanome formatu i s bogatijim sadržajem. Pozivamo stega sve prijatelje lista, da Gideon* pomognu redovito m sarad n j o m. Napose molimo beletrističke radove. Redakcija završ a v a 4. novembra. - Udlruženja i povjerenike pozivamo, da što prije überu zaostalu pretplatu, da pošalju pretplatu za novo godište, koja ostaje 60 dinara za godište. Osobitu pažnju treba da posvete sabiranju nov iti pretplatnika napose i med j u gr a d Jani ma. Neka nam jave sve adrese na koje bismo zb o g a g i t a c i je mogli odaslati prvi brojuiovog godišta. 3. Č1 a n stv o. Naskoro će biti razaslane upute o upisu i f) r i j a v i novi h članova, o prelazu član o v a iz jednoga društva, u drugo i o istupanju iz Savez a. Koje udruženje treba pristupnice za nove članove neka se javi R. 0.-u da im pošalje. Pristupnice potpisuju samo oni. kaši prvi puta stupaju u Savez, a imadu barem 13 godina. Radni Odbor Saveza Žid. Omi. Udruženja Zagreb. Ilica 31 Hi.

Književni pregled

Spomenica »Jevrejskog ženskog društva« u Beogradu. Povodom peđesetgodišnjeg opstanka Jevrejskog ženskog društva« izdala je uprava jednu- knjigu, u kojoj su član ce društva pisale originalne članke. Nakon vrlo opširnoga osvrta na rad društva od njegova osnivanja, u kojem se prikazuje, kako se društvo iz skromnog početka i čednoga programa razvijalo do današnjega svoga djelokruga, slijede izvještaji o radu u jubilarnoj godini, te rada zanatske škole društva. (>d članaka zaslužuju veću pažnju sa židovskoga gledišta članci gdje Jelene de Majo o »Kulturnom razvitku jevrejške žene u Srbiji« i gdje Pauline L e b 1-A 1 b a I e- o »dužnostima savremene jevrejske žene«. Gdja d e Majo u svome interesantnome članku opisuje ne samo kulturne, već i soce jalne prilike židovskog stanovništva, život u židovskoj mahali i podjedno kako se s -širenjem »kulture« sve više gubi tradicija n tome židovskome miljeu. Odja Lebl-Albala razlaže dužnosti jevrejške žene prema svojoj okolici, porodici i državi, a zatim kao Židovke prema svome vlastitome narodu i djelu izgradnje Erec lisraela. Slijede još članci gdje dr. Bttkice Levi »Uloga majke u vaspitanju omladine«. Meni Levi: Sliva tanje muzike i muzičko vaspi-tanje«. Rustika Mandil: »Žena bez poziva van kuće« i Lela A. Mevorah: .Molierovo shvatanje vaspi tanja žene«. Haaviv Proljeće, list jevrejške mladeži. Na Roš-ha‘šana izašao je prvi broj treće godine ovoga našega lista, koji se dosad s l’jepitn uspjehom brinuo za židovsko štivo naše djece. Mi tu- priliku hoćemo da upotrijebimo, da sa svoje strane kažemo nešto o listu. Njegova je pojava prije dvije godine primljena vrlo simpatično. Ono koio saradnika itprlo je sve sile, da list dignu na zamjerim vi-

vnu. I>jeca su ga veselo-dočekivala i rado čitala,, jer im je om davao ono, što (lijesu rnogii da dobij« ni u. kući ni u Škoti, a ni u društvima, ikoja sit zaista prečedno i premalo radila s djecom. »Haaviv« je donio djeci židovsku priču i pjesmu, židovska pouku j razbibrigu. Najedamput saznaje dijete, da i im imademo ljepote: doznaje za nepresušivi izvor talmudske agade, kuša biblijsku poeziju i mudrost, čita moderne židovske pripovjedače. Njemu se otvaraju oči, pa ono zagleda u bogatstvo židovske priče. Za ono, što mu se dotada pokazivala samo siimrlvo, poluživo i skamenjeno, vidi, da je to živo i lijepo. Time se u djeteta budi ljubav za židovstva za židovsku narodnost i vjeru, za praštaš t i budućnost, za obrede i običaje, za galutsk« braću i za halucm u Palestina. To je bila svrha (»Maaviva«, a on ju je dosta dobro vršio. Samo jedno nije došto kako se očekivalo. Izostala je pomoć starijih. Znamo za slučajeve, gdje su djeca molila, da im roditelji pretplate »Jlaaviv«, a roditelji su to odbijali, jer da je Haaviv« nepotrebna glupost. To treba da se promijeni. Mi sa svoje strane preporučamo židovskim roditeljima i svima sumišljtenicima. da podupiru »Haaviv«, koji je sada promijenio ime u »list jevrejske mladeži«, pa hoće da i starijoj djeci (ili mladjoj omladini) dade zgodno i pedagoško štivo. Prvi broj treće godine, koji je osvanuo u lijepome bijelom omotu sa slikom LHiena k petomu cijonističkom kongresu, ima bogat sadržaj, iako nije zgodno, što ima samo jedna priča, pa se djeci '.roj čini nekako prazan. Ali zato ima broj četiit slike, od toga dvije od Lfiiena i dvije iz Palestine, tri zgodne i lijepe pjesmice (jednu Cvifevu k Lilienovoj slici, drugu Klarice Levy, Zenica i treću Ruže Lerinc). Iz agade ima dvije lijepe priče s motom »Poštuj roditelje!« Pouka je zastupana s dobrim životopisom Liliena od Mirjame, lijepim orisom »Erec Jisrael« od ŠaiomaJ poučnim člankom »Hebron« od urednika g. profesora Semnica. Inače ima dakako dopisa, razbibrige i zagonetaka. kao u svakom broju. Tako je ovaj puta okupio »Haaviv« gotovo sve dosadašnje saradnike, a za njihove se priloge mora reći, da su vrlo dobri i da se djeci veoma mile. Zbog toga se nadamo, da će ga i naši stariji smrtišijentai većma podupirati pretplatom i darovima za tiskovni fond. Adresa je lista; MaHam Weiller, Zagreb. Bakačeva u . 5, IH. kat.

Sport i gimnastika

LAKA ATLETIKA. Srednjoškolski šesteboj HASK-a. Lijepa pobjeda mladog lako-atietičara Makabija Sehlesingera. Prošie nedjelje održao se je na haškovom igralištu šestoboj za djake srednjih škoda u Zagrebu. Med ju velikim brojem natjecatelja, najboljim juniorima Haška, nastupio je i Makabiiev višebojac Schlesinger, koji je ponovno pokazao svoju veliku spremu u svim disciplinama lako-a-tl etike, te iznijevši pobjedu po bodovima pred atletama Batoićem i Ja-mnickiem (oba Hašk). U pojedinim disciplinama postavio je slijedeće rezultate: trč. 100 m kao I. u vremenu 11.9: skok u dalj kao I. sa 5.69 m; bacanje koplja kao 111. sa 33 m: bacanje kugle kao 111. sa 9.89 m; skok u vis kao V. sa 146 cm r trčanje 1500 m kao V. u vremenu 5.15 min. Nacijonalni meeting HAŠK-a. Izvanredi uspjesi makab'jevih juniora. 5 pobjeda. 5. IX. o. g. priredio je Hašk vrlo uspjelo natjecanje za podmladak ispod 18 g.. na koje je i Makabi izaslao svoje juniore. Poznatom atletičaru Schiesingeru uspjelo je ovaj puta odnijeti pobjedu u troboju postavivši ove rezultate: 100 m kao I. sa 11.9; skok u dali kao I. sa 5.86 i bacanje kugle kao IV. sa 9.64 ra. I sprinter; Makabija nalaze se u osobitoj formi. Tako je uspjelo Sitzeru da pobijedi na 100 m u vremenu od 11.8. 11. Janrmckjr (Hašk), HL Schlesinger . 200 m: I. Sitzer 24,4. 11. Oross (Cičko), 111. Valdec (Hašk). Vrijedno je spomenuti mladoga sprintera Sitzera, koji je ove godine u đ-dbroj formi, te je 1 ova] puta bio u velikoj premoći. Oross je takodjer talent ran za discipline sprintan-ja. pa je » očekivati, da će marljivim vježbanjem biti jeda* od najboljih trkača. Ostali su reznkati svršili;

6

»2 1 Đ U V«

BRO.I *A