Židov

studenata«, priređjuju prigodom otvorenja prve židovske univerze u Jerusolimu ekskurziju u Palestinu. Ova će ekskurzija pružti priliku židovskim studentima, da lično upoznaju život i zemlju. Od osobite će važnosti biti to, što će ovi židovski studenti prisustvovati svečanom otvorenju univerze dne 1. aprila. Kako je poznato, prisustvovat će kod svečanosti prof. Albert Einsten, lord! Balfour (ikao zastupnik engleske vlade), H. Weizmann itd. Ekskurzija u Palestini traje 18 dana (od 1. do 18. aprila), t troškovi iznosit će 20 funti (oko 5500 Din.). Vodstvo ekskurzije jamči za potpuno provedenje predvidjenoga programa. Reflektanti neka se radi tačnijih informacija obrate na Palestinski Ured, Zagreb. Ilica 31, 111. kat. Skupni izlet u Palestinu, Prigodom otvorenja sveučilišta u Jerusolimu priređuje bečki »Morgenzeitung« zajedno sa društvom »Lloyd Triestino« skupno putovanje u Palestinu. Glavni dio programa toga putovanja čine svečanosti u Jerusolimu za otvorenja sveučilišta i posjet mnogih centara židovske djelatnosti. Posjetit će se mnoge kolonije i farme. U programu je puta i petdnevni boravak u Egiptu. Putovanje traje od 21. marta do 21, aprila ov. god., a putuje se iz Trsta ekspresnim brodom »Tcvere«, Potanji program objavit ćemo doskora. Troškovi puta (2. razred na željeznici i parobrodu) uključivši amo prehranu, stanove u hotelu, napojnice, putovanja automobilom, prenos prtljage i t. d. iznosit će otprilike 85 funti. Točni prospekti izaći će ovih dana, a mogu se naručiti u upravi »Wiener Morgenzeitung«, Wien 11,, Taborstrasse I—3. | Henrietta Pollak.j U subotu, đne 7. o. raj. preminula je u Zagrebu u dobi od 50 godina gospodja Henrietta Po 11 ak, te je u ponedeljak, dne 9. o. raj. uz veliko saučešće sahranjena. U pokojnici, vrio obljubljenoj- i otmjenoj gospodji, dobroj Židovki gubi član predstojništva bogoštvone općine g. Bela Pollak svoju suprugu. Našem sumišljcniku i njegovoj porodici izrazujemo naše saučešće. Predavanje g. dra. Aleksandra Lieh.a u »Judeji«. Dne 5. o. nnj. govorio je u Judeji njen začasni senior dr. Aleksandar L i ch t o općem suvremenom položaju u cijo-nističkom pokretu. Istakao ie nedavne dogadjaje u političkom životu ciJonizma. Pored toga se je potkraj predavanja osvrnuo na rad i stanje pokreta u nas, pa je podvrgao kritici vodstvo naše cij. organizacije.

Banski Most. Već pred više mjeseci osnovano Žid. Omlad. Udruženje «C i j o n« u S. Ž, O. U. radi intenzivno u internom radu (napose veoma lijepo sa djecom), a sada je počelo da radi i eksterno sa jevrejskim gradjanstv.om. Kao početak priredaba za jevr, gradjanstvo održano je 17. pr, mj. veoma uspjelo Bjalikovo veče, koje je bilo veoma dobro posjećeno od jevr. gradjanstvo- O Bjaliku je govorio Jakica Levi, a Sarina Levi, Rifka i Mordo Kabiljo deklamirali su neke Bjalikove pjesme, Doboj. Dne 25, pr. mjeseca održao je pred jevrej. gradjanstvora i omladinom Doboja nakon srdačnoga pozdrava predsjednika bogošt. opčine dra. Skuteckoga Cvi Rothmullcr uspjelo predavanje o zadaćama i stanju cionizma te o potrebi osnutka omladinskoga udruženja. Nakon predavanja osnovano je Žid. Omladinsko Udruženje u S. Ž. O. U., kojemu je pristupilo gradjanstvo kao članovi utemeljitelji Izabran je slijedeći odbor omi. udruženja: Leon Albahari, predsjednik; Jakob Levi, potpredsjednik; Lucija Schwagcr, tajnik; Moric Elazar, blagajnik; Debora Atijas, povjerenik »Gideona« i »Haaviva«. Društveno povjereništvo za K. K. L. preuzeo je Danici Pesah, a sakupljanje maraka za K. K. L. J. Levi. Rad je već udruženja s mnogo volje započeo. Promocija. Naš sumišljenik g. Henrik Citryn, član „Judeje*, promovirat će na zagrebačkom sveučJištu u subotu 14. o. mj. na čast doktora sveukupne medicine. Srdačno čestitamo. Zeleni šekel. Šekel naroda o-socialističke cionističke partije Hitahdut dobiva se kod Hapoelliacaira, Zagreb, Jurišjćeva ul. 28. p. A. fians Hochsinger. IZ RADNOGA ODBORA SAVEZA ŽIDOVSKIH OMLADINSKIH UDRUŽENJA (Zagreb, Ilica 31. III.) I. Izvještaji i kontakt sa R> O. U posljednje vrijeme stižu izvještaji savezu slabo, pa R. O. nije dovoljno upućen u rad omladine. Napose nismo još uvijek dobili točne odgovore na cirkulare, pa zbog toga ne znamo, jesu li izvršene sve upute, koje je R. O, u posljednje vrijeme razaslao. Budući da će »Vjesnik* S, Ž. O. U. naskoro izaći, molimo udruženja, da nam odmah pošalju izvještaj o slanju društva i o radu u posljednje vrijeme. »Vjesnik« će istom onda moći izaći, kad stignu izvještaji. 11. Furim-materijaL Od materijala za Purim mogao je R. O. da spremi samo dvije dječje deklamacije, dok se jedna deklamacija nalazi u novome broju »Haaviva«, koji za nekoliko dana izlazi iz štampe. Umoljavaju se udruženja i pojedinci, koji imadn bilo što zgodno za Parim, da nam to kretom pošte pošalju. HL Sav, ferijalno naselje. Na naš cirkular o fer, naselju nismo dosad primili nijedan pozitivni odgovor, ali bi ipak bilo

moguće, da ga ostvarimo negdje u blizini Sarajeva, koje dolazi u obzir za slet. Prema našemu proračunu iznosili bi troškovi (bez puta) na 6 nedjelja po osobi 750 — 900 Din. Osim toga morale bi se donijeti neke st ai < sa sobom tu: pr. gunj, p Odredjujomo, da se na prvome društvenom sastanku govori o ferijalnome naselju (kratku uputu u tom pitanju naći ćete u današnjem broju »Židova« i u novembarskome broju »Vjesnika«). Iza toga sastanka neka udruženja odmah jave, koji bi članovi htjeli da dodju na naselje i koje bi im vrijeme bilo najzgodnije. Prema tim odgovorima sltivorit će R. 0. daljnje odluke. IV. Keren Kajemet. Razaslani su brojevi fondovoga glasila »Unser Fonds«, da svako omladinsko udruženje može upoznati različite metode rada i da ih onda provede. Osim toga izaći će u novome »Vjesniku« opširna uputa u rad za Keren Kajemet, pa se svi sav. članovi već sada upozoravaju, da imadu točno pročitati ovu stvar. V. Ured za nabavu knjiga. Uspjelo nam je nabaviti katalog Jiidischer Verlaga u Berlinu, pa smo ga poslali svim sav. udruženjima. Držimo da nije od potrebe preporučivati udruženjima i pojedincima, neka nabave knjiga. Ujedno javljamo, da se sv® knjige toga i ostalih izdavačkih zavoda mogu nabaviti preko R. 0. uz jeftiniju cijenu. Na knjige Jiid. Verlaga dobiva se 10% popusta. Prema Lome molimo udruženja, da nam što prije jave trebaju li kakovih knjiga iz toga kataloga. VI. Popis članova. Umoljavaju se posljednji put da pošalju popis članova prema uputi u »Vjesniku«, novembar 1924., str.B., slijedeća sav. udruženja: Jevr. gimnast. društvo, Beograd; Žid. pjev. društ. »D a v i d«. Ni š; »H a gib o r«, Požega; Žid, šp. i gomb. društ, »B a r-K oh b a«, Sarajevo; »B n e Israel«, S koplje; »Hakoah«, Suboti ca; Omi. sekc, Jevr, Nac, Dr,, V r š a c. VII. Ponovno se upozoravaju sav, udruženja, da na objave u »Židovu« imadu odgovarati kao na posebne dopise i da imadu sačuvati izvadak u arhivu. Literarni Sastanci Zagrebačke Židovske omladine obdržavat će u nedjelju dne 15. veljače 1925. u 2V% sata u žid. djačkoj menzi I. Izvanrednu glavnu skupštinu sa slijedećim dnevnim redom: 1. Otvorenje; 2. čitanje zapisnika; 3. tajnički referat; 4. blagajnički referat; 5. promjena pravila; (>. demisijla odbora; 7. apsolutorilf; 8. izbor novoga odbora; 9. eventualija. Ovime se pozivaju svi članovi i seniori, da prisustvuju skupštini. Odbor.

Vijesnik Povjereništva Židovskog narodnog fonda (Keren kajemet lejisrael)

Izkaz darova br. 9. za vrijeme od 29. januara do 12. februara 1925.

OPĆI DAROVI. Sisak: Lorum partija u Novom Sisku 50. Zagreb: Berta Engel 50.—, oklada Milhofer'»Veltnianii 10 60. lld.ŠKRABICE. Visoko: Zadik K. Danon 25, Isak J. Papa 22, David D. Maestro 30, Avram A. Danon 10, Josef L) Maestro 55, Moric A. Danon 10, Mirjani Danon 5, Zid. Nac. Društvo 39.50 186.50 Ognlin: L. Miesner 20. Braća Goldner 34.80, 1. Oemer 75, I. Unterberger 10, Milan Licht 105, 244.80

Sisak: Armuth i Richtmann 24.25, dr. L. Ferič 17, Jakob Heumer 17, Hermann Weiss 22, Ljerkica Gross 15.25, Trautmann i Lichtenberg 6.50, Aleks. Rosenfeld 6.25, N. iPlatschik 5 113.25 Kariovoselo; Dr. Julije Dohany 100. Alibunar: Em. Steim 140. Zagreb: Klara Barmaper 163.85, Hinko Schlesinger 61.90, Buchler 100 325.75 nit. 3« SAMOOPOREZOVANJE. Vinkovci; Udovica Weil 25. ZLATNA KNJIGA, Beograd; Klub »Jedinstvo« upisanje na god.

skupštinu u Zlatnu knjigu. Medju članovima istakli se isak Tajtacak 800, Lazar Kalinić 200, Isak Armidi 200. Razni darovi 1800 3000. JAAR JUGOSLAVIJE. Beograd: Godišnji prilog Jevrejskog Ženskog društva 12 maslina 1000. Vinkovci; Na svadbi Ani Flesoh-Pesing daruju po 100; 1. Pesing, B. Flesch, Amstein, Wolkenfeld; po 50; l»g. Moser, dr. Lang, A. Beck, Milanković; po 30: Emi Lederer, Lili Weiss, Vilma Zilzer 680. i : : 1680.

BROJ 7.

»ŽIDOV.

7