Židov

govorom završiti slet i Savezno Vijeće, jer je svima jasno, da je ovaj slet potpuno uspio i da je svatko dobio obilnih poticaja za budući rad. Isto je tako nepotrebno da se posebno zahvaljuje Osječanima, što su s tolikom gostoljuhivošću primili s'etaše, jer je najjasnija zahvalnost u tome, što smo se kroz čitavo vrijeme sleta svi dobro osjećali; i*gosti i domaćine. Pjevanjem Hatikve i Tehezakna jede završava Savezno Vijeće u tri i pol sata.

APEL

Jevreji! 1 ove godine obraćaju se jevrejski studenti naše kraljevine na Vas s molbom za pomoć. U studentskim menzama u Zagrebu i Beču prehranjuju se stotine jevrejskih studenata, onih studenata, koji će u budućnosti biti nosioci i reprezentanti jevrejskog duha u nas, a koji se danas hore s velikom materijalnom bijedom. U našoj kraljevini dva su velika jevrejska studentska potporna društva (u Zagrebu i Beču), koja su preuzela zadaću, da üblaže bijedu naše studentske omladine. Rad ovih društava vrlo je mnogostran, pa se može reći, da po svom radu jevrejskom studen tstv u nadomještavaju roditeljsku kuću. Brinu se, kako da studenti dobiju jeftinu, zdravu i ritualnu bran u„ osnivaju studentske domove, pružaju besplatnu Ijekarsku pomoć, podjeljuju beskamatne zajmove, potpore, ispitne takse itd., a zastupaju i brane studentske interese na akademskom tlu i u javnosti. Teške ekonomske okolnosti prisilile su oba društva na što užu saradnju, pa je osnovan Savez Jevrejskih Visokoškolaca, koji je na se preuzeo zadaću, da nasmogne novčana sredstva, što ib ova akademska potporna društva potrebuju. Za ovogodišnjih velikih školskih praznika provodimo stoga sabiranja za studetske menze u Zagrebu i Beču, a o uspjehu toga sabiranja ovisi mogućnost daljnjega rada tih potpornih društava. Ne uspije li ova sabirna akcija, bilo bi to od katastrofalnih posljedica po vaskoliko naše studentstvo. Obraćamo se stoga na jevrejsbu braću naše kraljevine, uvjereni, da ne će zaboraviti svoju studentsku omladinu i da će i ovog puta, kolikogod su se općene prilike pogoršale, rado doprinijeti svoj dio üblaženju studentske bijede. Savez Jevrejskih Visok oškolaca. Odbor za provodjenje sabirne akcije.

IZRAELITSKA BOGOŠTOVNA OPĆINA U ZAGREBU

Upisivanje na Izr. konf. školi obavit će se dne 28., 30. i 31. o. mj. od 9—12 sati sati prije podne (Palraotićeva ulica 16. I. kat). Redovita obuka počinje dne 1. septembra o. g. i Sporazum rad.kala i HSS u Sarajevu. Zagrebački »Jutarnji List« donosi pod ovim naslovom slijedeću noticu, koju ini bilježimo po kroničarskoj dužnosti: Sarajevo, 26. VIII. Konačno je sklopljen sporazum izmedju radikala i predstavnika HSS, prema kojemu u pomoćni savjet komesara za gradsku općinu ulazi 10 radikala i 9 od HSS. U pogledu ličnosti s jedne i druge strane još nije stvoren definitivni zaključak, naročito radikali nisu odlučili, da li će u pomoćni savjet ući pet ili samo četiri Židova. (siroko štampane riječi potcrtala redakcija »Židova«,)

INadrabin dr. Simon Hevesi u Zagrebu. Ovih dana boravio je u Zagrebu dr. Smion Hevesi, iKidrabin židovske općine u Budimpešti. Posjetio je sve institucije zagrebačkoga židovstvu, pa se je o njima veoma pohvalno izrazio. Isto tako posjetio je i neke opće socijalne institute. Svrha dolaska dr. Hevesia, je posve privatna, jer je došao da posjeti svoje rodjake. Dr. Hevesi uživa odličan ugled, pa će po svoj prilici ući u gornju madžarsku kuću kao predstavnik židovske vjerske zajednice.

IZ ŽID. OML. KOLA U ZAGREBU

U nedjelju, 23. o. mj. održan je sastanak Kola, kojemu su kao gosti pribivali gotovo čitav zagrebački kibuc Ahdut Hačofim i Moric Finci, predsjednik Omi. Sekcijo Jardeua u Splitu. Predsjednik Kola, Cvi Rothmiiller održao je opširan i iscrpljiv izvještaj o sletu, gdje se uglavnom bavio nutarnjom situacijom Saveza pa je rastumačio, u čemu je značenje ovoga sleta obzirom na vezanje omladine s Palestinom. U nedjelju, dne 30. o. mj. bit će redovno sijelo, na kojemu će uz ostalo biti važan dogovor o budućnosti Kola kao priprava za blizu glavnu skupštinu. Hebrejski tečajevi u Zagrebu. Ovih dana obilaze po židovskim kućama omladinci, da saberu podupiratelje za hebrejske tečajeve u Zagrebu. Obuka počinje u toku mjeseca septembra pa se pozivaju svi dosadanji i novi učenici, da se što prije prijave u Redakciji »Židova«, Ilica 31. 111. kat.

Šport i gimnastika SA VIJEĆANJA SVJETSKOGA SAVEZA MAKABIJA

Okupilo se bilo 67 delegata iz 18 država da vijećaju o zajedničkim pitanjima onih 18.000 Makabim, što čine svoj Svjetski Savez. U tome uglednome zboru zastupnika židovskoga športa iz svih krajeva svijeta očituje se osjećaj zajedinstva mladih Židova, koji se bave gajenjem i uu apred jivanj em tjelesne kulture, vidi se njihova zajednička volja za ozbiljnim radom, kojemu je jedina svrha: odgoja novoga nesebičnoga, svijesnoga i zdravoga u svakom pogledu židovskoga naraštaja. « « « Sjednica otvorenja vijećanja ima svečani karakter - . Predsjednik Spi egl e r govori pozdravni govor - , uvodno hebrejski, u kojemu izriče svoju radost nad tako mnogobrojnom posjetom vijećanja i nada se uspješnom radu.

Vijećanjima predstoje teški problemi ua riješenje, pa je već u pretkonferenci došlo do mimoilaženja u mišljenjima i do uzbudjenih debata. Sjedim izmedju švajcarskoga i ruskih delegata i čekam na stvari, koje treba da dodju. * * Gradski zastupnik dr. Plaschkes, jedini židovski senator Wiena, pozdravlja vijećanje. Govori srdačne riječi pune oduševljenja i svaki slušalac biva lako uvjeren, da ovdje govori čovjek, koji si je svijestau važnosti i vrijednosti onoga, što mi hoćemo da stvorimo. Cijonistička Egzekutiva nije na otvorenje, unatoč višekratnih poziva, odaslala nijednoga zastupnika, što je izazvalo odmah čudjenje, Skupština zaključuje, da se »našoj vladi« podastre rezolucija, koja traži uvedenje stalnoga referata za tjelesnu regeneraciju. # * * Delegate Erec Jisraela predvodi div Jekat i d i. Vrlo interesantna pojava na tom zborni, koji i inače obiluje markantnim tipovima. Tamnosmedj od sunca, duboka poprečna brazda na licu. Euka mu je teška, a muskuli tvrdi, čelični i ja shvaćam, da taj čovjek ne nosi oduševljenje u ustima, već da slijedi pozivu svoga srca u svim posljedicama toga poziva. On je postignuvši titulu doktora filozofije pošao u Palestinu i kao haluc gradio cestu. Tu je čovjek djela. ♦ * * Dr. Simon iz Erec Jisraela zastupa idealistički smjer. On gleda u Makabiju, kojeg treba da odgojimo, novoga židovskoga čovjeka, koji se sprema uspravan i snažan za zemlju. On je onaj, koji je dao pobudu, da se Makabim u Erec Jisraelu potpomognu stvarno u njihovim športskim nastojanjima i to neposredno društva. Njegov prijedlog je prihvaćen i svako športsko društvo u Erec Jisraelu dobiva svoga protektora uGalutu. Ja sam za svoje mandante preuzeo obvezu, da pružimo našim halucim u Jugoslavenskoj halučkoj farmi mogućnost športskoga djelovanja. Ja sam uvjeren, da će to naići u Zagrebu na razumijevanje. » * * Vijećanja su u znaku »der Hakoahfrage«. Valovi se debata nadvajaju visoko, uzbudjeni govornici javljaju se za riječ. Prof. V o g e 1 predlaže, da se u statute umetnu stroga amaterska pravila i kao konzekvence toga bilo bi isključenje bečkoga Hakoaha iz Svjetskoga Saveza Makabija, zbog njegove profesionalne nogometne momčadi. Najvrjednijim u toj cijeloj beskrajnoj debati pričinja mi se odgovor predsjednika Hakoaha dra. Kornera, vodeće ličnosti u našem pokretu uopće. Prikazuje, koliko li se on i cijela uprava Hakoaha borila, dok su došli do zaključka, da treba slijediti duh vremena i dok su uveli i oni profesionalizam. Nogometnu je sekciju trebalo držati na visini i to je bilo moguće samo na bazi profesionalizma. Njemu su se priključili delegati Poljske i Litve sa toplim riječima z# Hakoab. Oni su imali Hakoab kao

10

»ŽIDOV«

moj 37.

Izašao je Pregled botonizacije Palestine od cvi rothmOllera Svatko tko hoće upoznati uzroke, značaj, svrhu, razvitak i probleme židovske kolonizacije u Palestini, treba da nabavi ovu knjigu koja obasiže 160 strana džepnog formata. Cijena broširano 15 Din. Novac se šalje unaprijed. Naručuje se kod: Saveza Židov. Otnlad. Udruženja Zagreb, Ilica 31./111.