Židov

stitucija naprosto politički rezon i zdrav razum. Zato Je i bila izlišna sva ona politička vika na posljednjem kongresu. Htjeti u cijonizmu novi politički kurs, isto je, što i izbaciti ga iz njegova političkog toka. Da ponovimo: cijonistički pokret danas poput mirne široke rijeke teče svojim koritom, što ga omedjašuju Balfonrova deklaracija i sanrerrv>ki zaključak. Za veliku rijeku promjena je korita gotovo uvijek loš znak. Ona se zamuljuje. A najžešći protivnik sadašnjeg političkog kursa to cijonizmu ne bi želioŽidovski je narod još vrlo mlad u politici. Tek ima nekoliko decenija, što on politički misli i politički živi. Umjetnost političkog stvaranja je tradicija, a te u nas nema. Potrebno je da politički živu i da politički dejstvuju generacije, e da bi se u jednog naroda stvorio širok pogled i puna samosvijest, bez kojih elemenata nema politike. Jednoga ima u nas Židova mnogo: emocije, i tom emocijom kao u svemu vazda mi operiramo i u politici, ne znajući, da emocija redovno ne poznaje realnosti. Ona vodi do tačke, s koje ima tek skok u neizvjesnost ili skok u ponor, gdje se lomi hrptenica. Doista, na dan 2. novembra neka svaki cijonista uvidi, da je bio ispravan put kojim je pošao cijonizam sa 14. kongresa. Neka se strasti slegnu i neka svatko ozbiljno i zbiljski prione radu. Hajim Weizmann kaže: »Starat ćemo se o političkim i ekonomskim interesima cijonizma i čuvat ćemo ih, ali mjerilo nastojanja naših u oba smjera bit ćemo sami mi i sami naši napori.« O. R.

Sjednica Akcijonog Odbora SVJETSKE CIJONIST. ORGANIZACIJE.

U srijedu započela je u Berlinu sjednica Akcijonog Odbora Svjetske Cijon. Organizacije, kojoj su pribivali članovi cijonističke Egzekutive dr. Weizmann, Sokolov, profesor Pick, Sprinzak, Van Vriesland, članovi financijskog i gospodarskog Vijeća dr. Fei\vel, dr. Halpevn, Najdić, Rosenblatt i S. Scbocken, od predsjedništva Akcijonog Odbora Motzkin, Farbstein i Levite, predsjednik Kongresnog Suda odvjetnik Gronemann, Kongresni odvjetnik dr. Barth. Članovi Akcijonog Odbora: Bluinenfeld (Berlin), Dr. Chajes (Wien), Farchy (Bugarska), dr. Goldstein (London), dr. Hantke (Berlin), Dr. Hindes (Varšava), Levite (Varšava), dr. Mosinson (Tel Aviv), dr. Eosenblatt (Lodz), dr. Rufeisen (Cehoslovačka), dr. Schmorak (Lvov), dr. Thon (Krakov), Usiškin (Jerusalem), rabin Berlin (Jerusalem), rabin Brodt (Varšava), Levin-Epstein (Varšava), rabin Nurok (Libau), rabin Rubinstenin (Vilna), dr. Katzenelson (Jerusalem), dr. Levinsohn (Varšava), Idelsohu (Berlin), Locker (Berlin), Mereminski (Palestina), Griinhaum (Varšava), inž. Stricker (Wien) i zamjenici sa pravom glasa: prof. Brodecki (Engleska), Heftmann (Varšava), dr. Klee (Berlin), dr. Rottenstreich (Sombor), dr. Federbusch (Lvov), dr. Feldmann (Varšava), dr. Rabin (Bratislava), Garfunkel (Kovno), dr. Hellmann (Berlin), dr. Weltsch (Berlin) i dr. Waldmann (Wien).

Sjednicu otvara predsjednik Motzkin hebrejskim pozdravom te naglašurje ugodnu činjenicu, da su gotovo svi članovi Akcijonog Odbora došli na sjednicu. Taj živi interes najbolje će uvjeriti naše protivnike, da naš aktivitet nije popustio. Konačno predlaže dnevni red, koji se uz male preinake prima. Dr. Katzenelson želi, da se protokoli sjednica šalju svim članovima Akcijonog Odbora, a isto tako neka -se izdadu povjerljivi komunikeji o svim sjednicama. Prof. dr. W e i z m a nn u jednosatnom govoru izvješćuje o političkom radu, koji je izvršen od minuloga kongresa. Ova politička nastojanja odnosila su se naročito na one tačke, kojima se je bavio i kongres, a poglavito novim zakonom o imigraciji. Dr. Weizmann nadalje izvješćuje o svojim pregovorima sa odlučnim faktorima engleske vlade i sa 'raznim ličnostima u Ženevi. Nakon toga prelazi se na pol i t i čk u d e b a t u, u kojoj učestvuju gg.: Levite, Katzenelson, Usiškin, Mereminski, Griinbaum i dr. Babin. Generalni tajnik Israel Koen čita dopis Kolonela Kischa u kojem žali, da uslijed važnih poslova ne može doći na sjednicu. Dr. Weizmann odgovara na pojedine primjedbe, koje su stavljene u političkoj debati, a zatim se izabire komisija, koja se imade baviti pitanjem izbora Egzekutive. U sjednici cd četvrtka, dne 22. o. mj. čita generalni tajnik Koen pismo Odonda Kischa, u kojem se bavi pitanjem odgoje. Zatim ise raspravljalo o učešću Vaad Le.umi odnosno »A sef a t h a n i v h a rim« u palestinskoj Egzekutivi. -XIV. kongres raspravljao je o tome pitanju i prepustio je konačnu odluku o tome, da dva zastupnika Vaad Leumija stupe u palestinsku Egzekutivu, Akcijonom Odboru. U debati učestvovao je i predsjednik Vaad Leumija David Jellin kao gost, te je u oduljem govoru razlagao stajalište Vaad Leumija. O svim prijedlozima, koji su u toj stvari izneseni glasovat će se u drugoj sjednici. Iza toga se prešlo na raspravu pitanja, koja su u savezu sašekelom te o njima izvještava tajnik organizacije dr. Lauterbacb. Prema zaključku kongresa podijeljena je Akcijonom Odboru ovlast, da za tri zemlje iznimno snizi cijenu šekela, pa Egzekutiva predlaže, da se ustanovi za Palestinu šekel sa 3 piastera, za Rusiju i Jemen sa 6 penca, pa su prijedlozi Egzekutive primljeni. Dr. Lauterbacb nadalje izvješćuje o odredbama, koje su nužne kod provođenja jedinstvenog šekela. Kongres zaključio je samo princip jedinstvenoga šekela, a prepustio je izradbu detaljnijih odredaba A. O. Izabrana je komisija, koja se ima baviti proučavanjem tih prijedloga i podnijeti Akcijonom Odboru izvješće. Zatim se raspravljalo o »pitanju organizacije k o n t r o Ino g o r g a na«, pa ima jedna komisija da izradi formulaciju za prijedloge, koji su izneseni, U sjednici od četvrtka navečer raspravljalo se o londonskom budžetu Egzekutive, ali nije stvoren nikakav zaključak, jer se debata odgadja i prelazi se na raspravu palestinskog budžeta. Na prijedlog Griinbaum-

Katzenelsou imat će jedna komisija da ■plenumu podnosi detaljirane prijedloge 0 provođenju palestinskog budžetg. Nakon pauze od 1 i pol sata nastavlja se noćna sjednica u kojoj dr. W e Lzm an n u svoje ime kao i u ime Sokolova daje izjavu da mu je Kongres povjerio sastav Egzekutive, koju imaju predložiti Akcijonom Odboru. Takva je lista sastavljena, ali pojedine grupe nisu izjavile svoju spremu da stupe u Egzekutiva, pa je uslijed toga stvaranje Egzekutive prepušteno Akcijonom Odboru. Zastupnici ljevice, Hitahdut i PoaleCijon, izjavili su ponovno, da ne će stupiti u Egzekutivu. IZBOR EGZEKUTIVE. Pri završetku lista dobili smo obavijest, da je Akcijoni Odbor u svojoj sjednici od nedjelje, dne 25. o. mj. zaključio, da se službovno vrijeme Egzekutive, koja je bila birana na XIII. kongresu, produljuje do XV. kongresa. Vodstvo se prema tome sastoji od gg.: dr. Hajim W eizmann, Nahum S ok o 1 o v, Josef Coffen, Louis L i p s k y, kao londonska Egzekutiva, Kolonel F. H. K i s c h, prof. H. P i c k, S. A. van V r i e sland, I. Sprinzak, kao palestinska Egzekutiva. Postoji nada, da će dr. Artur R u p p i n, koji je otklpnio izbor na XIV. kongresu, ipak ostati u Egzekutivi. Nadalje pripadaju Egzekutivi zastupnici financijskoga i gospodarskoga vijeća gg. dr. Bertolđ Fe i w e I, dr. Georg Halpern 1 Isak Na j d i ć.

Razne vijesti

\VEIZMANN I SOKOLOV U KONFERENCIJI NOVINSTVA. Weizmann o Kninskom projektu. Povodom sjednice Akcijonoga Odbora priredila je cijonistička organizacija za Njemačku konferenciju novinstva, u kojoj su učestvovali preko stotinu novinara cijele Njemačke i inozemstva. Sokolov izvjestio je o poteškoćama, koje se imaju svladati kod naseljivanja Židova u Palestini i koje naročito nastaju u stvaranju hebrejskog i židovskog seljačkog staleža. Danas možemo reći, da su oba ova problema već riješena. Profesor VVeizmann istakao je, da po njegovom mišljenju polagano popušta otpor Arapa. U protimbi prema drugima on drži, da su industrijalac mogućnosti Palestine neznatne i da će se buduće gospodarstvo temeljiti na poljoprivredi. Zatim se opširnije izjavio o kninskom projektu, o kojem je medju ostalim rekao ovo: Cijonisti ne smatraju krimski projekt kao konkurenciju protiv cijonizma. Drugo je pitanje, kako se ruska vlada drži prema cijonistima. I tu valja ustanoviti, da se proganja hebrejski jezik i da cijoniste nisu u stanju da izgrade svoju organizaciju u Rusiji, jer ih tamošnje vlasti smatraju kontrarevolucijonarnima, te zatvaraju pojedine cijoniste i deportiraju ih, a samo katkada se u osudi o deportaciji dopušta iseljenje u Palestinu- Ne možemo reći pod kojim će se formama razvijati rusko kolonizacijono djelo i da li se ne pretjeravaju dimenzije. Jedno stoji, da je nastao pokret medju židovskom masom, koja je socijalno unište-

20

»ŽIDOV«

BROJ 45. —47.