Židov

poteškoće, koje se nagomilavaju prije osnivačke glavne skupštine, dJkle prije samoga rada društva. Mi ćemo se kojom prilikom još osvrnuti na to pitanje, za koje držimo da je od veoma velike važnosti te ga prema tome treba prešno i savjesno riješiti. Budu li se i gradjanstvo i omladina u dovoljnoj mjeri založili za rea'izaciju toga društva, vjerujemo, da ni uspjeh ne će izostati. Iz Cetrcle Halarbuta. U subotu, dne 5, o. mj. u pol 9 sati uveče predaje u društvenim prostorijama g. dr. Lavosiav Š i k. Hug Ivri održaje svoj redoviti sastanak svakoga utorka u g i po sati u »Židovu«.

Umjetnost

BRILOVA BISTA »Dr. HERMANNA SCHAPIRE«. Dne 10. o. mj. predaje jevrejsko kulturno društvo »Cercle Hatarbut« svečanim načinom gosp. Ing. M. M. U s i š k i n u bistu dra. Hermanna Schapire sveučilišnoga profesora u Jeni, osnivatelja KKL i jednoga od glavnih inicijatora osnivanja hebrejskoga univerziteta. Bista je djelo našeg mladog kipara Slavka B r i 1 a, kojemu je povjerena izradba iste još svojevremeno sa strane članova Hatarbuta. Možemo reći, d,a je umjetniku Brilu zadaća dobro uspjela. Zadubivši se u veliko misaono djelo jevrejskoga velikana stvorio ga je umjetnik u času, gdje mu je genijalna misao pred duhovnim ok.om sazrela do realnosti. Djelo nije shvaćeno kao čisti fotografski portre, i ako je sličnost posvema donešena, već je ona idejno komponovani rezultat jedne snažne ličnosti. Umjetnik uspio je, te se uživio u ideju dra. Hermanna Schapire tako, te je donešenira portretom utjelovio ideju siamu: stvorio je umjetninu, doista vrijednu onoga, koga prikazuje i ideje, ko;u isti utjelovljuje. Duševnoj je snazi Hermanna Schapire dala živi izražaj umjetnička intuicija Brilova. Kao kod svih dosadašnjih Brilovih djela (na pr. »Mojsjev« izraz gnjeva), tako se i kod Schapire ispoljuje jedna temeljna nota, koju nam umjetn k daje: t.o je ono imanentno duševno, koje on lakoćom donaša, te smo i mi prisiljeni zadupsti se u ideju, proživjet je s njime i izraditi u nama. Umjei-

nik nas sili, da gledajući njegovo djelo, reagiramo, te proslijedimo putem, kojim je on išao. Fino izradjena plemenita glava sa pogledom uperenim stanovitom cilju, te mekanom bradom koju kao u misli hvata ruka. koja sama po sebi zavredjuje studij tako vidimo Schapiru koga si zamišljamo, kao da stoji u potpunoj' veličini zaogrnut plaštem, što ga drži druga ruka. Tim je ujedno dan djelu pokret i postignuta jedinstveno komponovana Cjelina. Gledajući taj portre rješili smo se svih »izama«. jer prevladava osjećajnost i uvjerenje, da samo ljubav, koja je ujedno udvojena i ujedinjena može da stvori takov.o djelo: to je ljubav za umjetnost kojoj se Bril predao; ljubav za jevrejstvo, koja ga ispunjava. I samo tako moglo je nastati djelo iz kojega se zrcali kongenijalnost umjetnika sa duševnim vodjora. Jevrejstvo Jugoslavije može da se ponosi time, što daje »Svetoj Zemlji« ne samo haluce i materijalna sredstva, nego Hrilovim djelom umjetničku kulturnu vrednotu. Bilo bi poželjno, da svi naši jevrejski velikani budu na lako dostojan način ovjekovječeni, te udju u »Obećanu Zemlju«, Veselimo se, da će Brilov Schapira dobiti dostojan okvir u univerzi na brdu Skopusu. R. Vcith.

VJESNIK SAVEZA ŽIDOVSKIH OMLADINSKIH UDRUŽENJA. Broj 12. 4 XI. 1925.

IZ MISRADA S. Ž. O. U. OMLADINSKI ZBOR USISKINA U ZAORLBU. li srijedu 9. o. mj. u 4 sata poslije podne drži g. M. M. Usiškin u Vi'ećnic' Izrael. Bog. Općine u Zagrebu (Palmotićeva ulica 16, prizemno, desno) omladinski zbor, pa se pozivaju savezna udruženja iz ob'ižnjih mjesta, da u što većem broju dodju na taj zbor ili da barem pošalju svoje delegacije. Na večer istoga dana (u pol 7 sati) mogu prisustvovati zboru u hramu. Iz Ahdut Hacoiim. Iziai kako se brisao iz .Ahduta cofejski kibuc Brod te pokusnil ikibucim Novi Sad, Sisak i Osi-

jek sastoji se danas Ahdut iz c o f e j sk i h kibucim Sarajevo i Zagreb te iz pokusnih kibifcim Mitrovica, Ruma i Vinkovci. Osim toga iiVia tri cofim člana pojedinca. Tehnički dio rada svladava Misrad (Biro) Ahduta, kojemu je na čelu član Hanhage (vodstva) Ahduta. Misrad je u pismenom kontaktu sa svim stanicama Ahduta te podrž.uje medju njima vezu izdavanjem opširnih izvještaja o radu, zatim anketama., umnožavanjem literarnih radova pojedinih cofim itd. Misrad je potaknuo t. zv. zadr ugarska pis ma. To su pisma, članci, pjesme itd., ukratko sve što cofim pokreće i zanima; a kruže odredjenim redom medju cofim, dok se konačno ne povrate onome, koji ih je napisao. Dakle baš onako, kako je zadruga prije beogradskoga s'eta podržavala kontakt. Zato se i zovu ta pisma zadrugarskim. A sada nešto o pojedinim kibneim. U zadnje se vrijeme sve jače opaža, da je Zagreb pravi centar Ahduta, iz kojega na sve strane teku životne niti; Zagreb je žarište. Kraj svega toga izgleda naolko, kao da je baš zagrebački kibuc nestalan i slab. Mnogo krize, mnogo pitanja, često mijenjanje ljudi. Sve to može da se čini kao nekim znakom labilnosti. No uistinu kibue kipi, život buja, borba je to mladih ljudi za svoj životni ciilj. Zagrebački je kibuc dinamičan. Dijeli se u dviie plugot (odjelka), na starije i na m'adje. Kibnč ima dvanaest ikvucot, a osim toga se mainhigim sastaju dvaput nedjeljno na kvucat hamanhigiim. Uz žagrebački kibuc, dabome da ie najjači sarajevski. Lane je na čas Sarajevo i jače bilo od Zagreba. Bezuvjetno iima Sarajevo pred svim ostalim kibuclma tu prednost, Sto, u Sarajevu imade posve drugačiji ljudski materijal. Zbog toga što su zbijeni gotovo u kompaktnu cjelinu lakše se medju njima Siri i propagira ma koja ideja ili pokret, ikoji je zahvatio korijena. Mediuto Sarajevo ima opet i ono, čega nema ni jedno drugo mjesto, a to je rad s djecom. Oko sto stopedeset djece. Inače je sarajevski kibuc po broju nešto jači od zagrebačkoga. O ostalim kibucima ne može se još danas- ništa osobito reći; No n nizu prikaza donijet ćemo potanji izvještaj i o njihovom radu.

BROJ 52.

>2 I D O V<

11

Urari IH. J. ROSEHFELDH SIROVI Draguljari Najmodernije skladište URARI I DRAGULJARI Preuzimamo sve Solidna roba. Jeftine cijene. ZAGREB ILICA 36 popravke uz točnu i brzu podvorbu. Utemeljeno 1887.

Prvorazredna bojadisaona i kemička čistiona odjeće - fW FONQKfITZ ILICA 48 - ZfIOREB - ILICA 48 (gornje dvorište)

IM Schlesinger i drug Manufakturna trgovina na veliko Splavnica 1. Zagreb. Jeiačićev trg 3.

Strogo TvT3 Mesnica Al.FeliKs PetrinfsKa 6.

Trgovina umjetničkih slika IVAN ŽLIČARIĆ Zagreb, Nikolićeva ulica 17. Bogati izbor okvira, slika i najmodernijih dopisnica. Preuzima uokv'irivanje slika. Brza i solidna podvorba!

Stigli najmoderniji Pull-overi, Weste, svakovrsne čarape i rukavice FERDO SCHWARZ I DRUG, ZAGREB Hica 45. Tel. 2-56. Jurišićeva ulica 12. Te!. 6-34.

Tho oplßšujß. taj naprednje!

L. F. HOHN, Nabavljajte pokućtvo kod naše domaće tvornice pokućtv ZAGREB, Ilica 42. Telefon 2-02. koja će Vaš dom ukrasiti sa sjajnim namještajem, jeftinije no igdje. »

SVE NEČISTOĆE LICA kao: lišaje, prištiće, sujedice, krvave žilice itd. zajamčeno odstranjuje pariška emulzija »Visagine (visažin) Adelina Patti«, jedino perfektno i neškodljivo od mnogo liječničkih kapaciteta preporučeno sredstvo za pranje teinta, koje spriječava razvijanje nabora, te daje licu mladenački izgled i svježinu. Dnevno stizavaju brojne priznanice. Dobiva se u ljekarnama, drogerijama i parfumerijama uz cijenu od Din. 30— po bočici. Glavno sKladište za Jugoslaviju : ZAGREB, Gajeva ulica broj S.

Trgovina brašna i mirodija. Milana Zvjezdica nasljednik » ŽIGA SCHULHOF Zagreb, Jelačićev trg broj 6. Telefon broj 34.