Židov

w! SAVEZNE FINANCIJE. i I Lpoigravamo sva sav. društva j sve dlanove, da ;e K n ij rok za plaćanje savezne članarine i dugova 25. juna. Mj inI o sva sav. društva, da pravovremeno urede svoje finansa Savezom kako im ne bi iz nemarnosti bdo oneraoguK prisustvovanje, odnosno uživanje prava i povlastica na sletu i Saveznom Vijeću. I IZVJEŠTAJI O RADU. B I Molimo sva sav. udruženja da nam što prije pošalju prekidan i iscrpan izvještaj o društvenom radu preko cijele go■e. Ti izvještaji su nara potrebni i kao materijal za Savezi) Vijeće na ovome sletu. I CIRKULARI MISRADA. B I Razaslani su svim sav. udruženjima i nekojim pojedincima u stvari Giđeona, te pjevačkog natjecanja prigodom sleta u Sarajevu. Molim sve, da što prije na te cirkulare jer je veoma važno, da sada neposredno prije sleta uprava i vodstvo budu redovito i brzo obaviješteni o svih saveznih članova. I MATURANTI. B I Molimo vas, da nam odmah javite popis svojih maturanata ■ ovim oznakama: B I 1) ime i prezime; 2) godina rpdjenja; 3) koju godinu svrfHva; 4) čime se naročito bavio i zašto se zanima; 5) kani li jlstavit studij; 6) ako jest, gdje i što, ako ne, zašto ne i što Hni postati: 7) ima li interesa za židovski studij i znade ii he8) bi Ii mu za nastavak studija bi,o potreban stlpen■j i koliko će sredstava dobiti od kuće. Stvar je vrlo važna Htiiina, jer je bezuvjetno potrebno, da se Misrad stavi lično ■ rezu sa svakim maturantom, kako bi im moga/) davati evenpoticaja za studij ili promjenu zvanja. I Misrad SŽOU. I ŽID. NAR. AKAD. DRUŠTVO »JUDEJA«, i Danom 2. VI. započele su društvene ferije, koje će trajati ■ početka oktobra. E Po zaključku .odborske sjednice od 2. VI. zastupat će odHor preko praznika kol. Oskar Fischer (adresa: O. F., med., Hagreb, Palmotićeva 16.). I Na istoj su sjednici odredjeni delegati »Judeje« za VII. Hav. Vijeće SŽOU u Sarajevu i njihovi zamjenici.

NATJEČAJ. U smislu zaključka odborske sjednice Izraelitičke bogoštovne općine u Brodu n. S. od 24. maja 1926. raspisuje se ovime natječaj za RABINA koji bi podjedno bio li vjeroučitelj na ovdašnjoj kr. realnoj gimnaziji i osnovno) školi. Beriva rabina ustanovljuju se u medjusobnom sporazumu. Reflektanti moraju biti vješti hebrejskom 5 hrvatsko-srpskorn ili drugom kojem slavenskom jezđku, te se imaju u potonjem slučaju obvezati naučiti hrvatsko-srpski jezik potpunoma u roku od 2 godine. Nadalje se reflektanti moraju iskazati svjedodžbom zrelosti glede svoje općenite naobrazbe, a diplomom jednog rabinskog seminara 151 sa tri svjedodžbe (Hatara). priznatih babfnskSh autoriteta, glede svoje rabinske kvalifikacije. Reflektanti ne srafju da su već prekoračili: 35. godinu života. Ponude sa curriculum vfidae i sa ispravama u smislu ovoga natječaja, imalru se podmititi, potpisanom predstojništvu najdulje do 25. jula 1926. Troškovi naknadjuju se samo pozvanima. Brod n. S., dne 1. juna 1926. Izraclltička bogoštovna općina. Tajnik: Predstojnik: R. Fuchs m. p. Dr. Abraraovlć m. p.

BROJ 24.

»ŽIDOV«

7

PRESELENJA PO GRADU. KAO I IZVAN GRADA te željeznicom sa Mobeivagonom, dovoz različite robe isa kolodvora, obavlja savjesno i uz najjeftinije cijene emništvo Eliaš i Lah, vlasnici velikih zračnih skladišta i industrijskih kolosjeka Nikoličeva ul ca br. 10, telefon 13-36.

S ALOU .JE ME Jk” češljaonlca sa dam« *asff*resl», Ilica 12.

Skladište benzina, strojnog i autoulja. Petrolej i parafin. IGNAC ASCHER Zagreb. »B« cesta 19a. Zagreb.

\andalf smedji blank šivane (fle*ible) Ili kovane u najboljoj kvaliteti, marka mS t a n d a R D“ dobavlja uz jeftine originalne tvorničke cijene na veliko i malo CAIL POLLBK i. d-, Ljibljini Glavno zastupstvo iić i drug. mm MESNIČKA UL BR. 5. TELEFON BR. 4-45.

POLIGLOT ZAGREB KAPTOL 20. TEL. 10-99. preuzima svaku vrst pisaćih radnja i umnoženja Prevodi u svim jezicima. Diskrecija zajamčena.

Izraelitički ritualni panzionat za uzgoj u kućanstvu u Hamburgu Panzion za djevojke iz dobre kuće za usavršenje u kućanstvu i šivanju i za društvenu i jezičnu odgoju i naobrazbu. U panzion se primaju i djevojke, koje studiraju u Hamburgu. Regina Bachrach, Hamburg 13. Rutichbahn 11.

3IN3UCMC INfIOiIDdPN li|upa(isnii VliiOadlđ 1

STAKLANA BRAĆA GROSS tt-ICA 84. ZAGREB Telefon 12-27. Veletrgovina stakla porculana i kuhinjskog pribora. Najjeftinije vrelo za nabavu; Svih vrsti stakla Porculana Svjetiljaka Ogledala Okvira Staklenih ploča Raznog kuhinjskog pribora NA MALO 1 VELIKO Najveći izbor letvica za okvire. * lastita radiona okvira za slike i ogledala.

Najljepši dar za BARMICVO Fotografirati može Sisak I jer dobije za 220 - Din. cijelu opremu i to 1 fotografski aparat velič. 4 1 /, x 6 cm, 1 rubin crvenu svetiljku za tamnu izbu, 12 fotografskih ploča veličina 4.x 6 cm, 10 svjetlo osjetljivih papira vei. 9 x 12, 1 razvijač za razvijanje ploča i slika, 1 fiksirna sol za fiksiranje ploča i slika, 1 zlatnu kupku za fiksiranje slika, 1 ranu za kopiranje slika, 2 zdjelice za ispiranje ploča i slika, 1 knjigu sa uputom za fotografirati. Isto u veličini 9 x 12 cm sa original Verax-kamerom i stativom samo D. 700*FDTO-REKORD Zagreb. Ilica 22.

- Cisti stan izi od stjenica i druge gamadi imat ćete samo onda ako nazovete HRTES laboratorij ZAGREB TELEFON 19-97. Uspjeh zajamčen. Zagušljivi plin ne pravi štete, a niti ne pocrnuje pokućtvo. Primaju se nantčbe iz provincije.

pisaći stroj jest najmodernije i jake konstrukcije, vanrednog materijala i vrlo dugotrajan. ZASTUPSTVO “The Rex Co “ ZAGREB, Sajmište 56.

itampilije, društvene znakove, vignete, gravure, čekiće, emajlirane ploče, signature izradjuje brzo I jeftino Zavod za rezbariju i štampilije BREZINA I DRUG. ZAGREB Frankopanska ulica broj 9. Telefon int, broj 8-53.

MIRKO ŽUGE.C Zagreb, Duga ni. 13. Specijalna, trgovima: antiknog pokućtva, zbirka oružja te razmili drugih starimislkih predmeta, ujedao specijalna radiona aa restauriranje amtucviteta.

pavuctv iNDUSThIJA KOVANIH LANACA ZAGREB CAJEVAUUCAAZ Izrod/ uje lance Z po//affrfvredu i mornaricu.

Rukotvornica tambura M. Gils, Sisak Preporučuje kao najstar ja radnja svoje tambure. Cijenik se šalje svakome badava.

Julio Hofman Zagreb, Ilica 61 Trgovina svakovrsnih rubaca na veliko

Uje Poslao Flusberger M. Rothmuller vlasnici H. Orossmaan Električna brusiona i trgovina finočelične robe. ILICA 38. Podružnica ILICA 8.

flntialkoholni mliječni restaurant »Obradooićeo Zdravljak" Marovska ulica 11. Zajamčeno naravno mlijeko, kao 1 svi mliječni proizvodi, prvorazrednog kvaliteta uz najumjereniju cijenu. Specijalitet »Jogurt zdravljak**

ntfD RESTAURACIJA ml uohiv ZAGREB, JELAČIĆEV TRG 19. 1. Menu počam od 15 din. (više vrsti jela). Primaju se abonenti u i izvan kuće.

PotinčtDo na otplata 1 uz gotovo kupujte i narućujte samo kod producenta gdje dobijete najbolje i najsoliđnije izradjeno, sve vrsti spavaćih, jedaćih gospodskih soba kao i pojedinih komada, te brijačkog i dućanskog namještaja. IVAN PLAVTARIĆ TRG N 8. (Kuća s kupolom iza bivšeg cirkusa Kludsky)

Kako se može postati f Imski glumac ili glumica i šta filmski kandidati o filmu znati moraju. Jedno djelo koje treba da čita svaki prijatelj filma i kina. Prva i jedina literatura na našem jeziku o filmskoj karijeri. Upravo izašlol Prospekt besplatno! Cijena Din. 30 i 5 Din. za poštarinu. Narudžbe i novac se šalju: FILMSKOJ KNJIŽNICI OCEAN-FILMA Zagreb, Frankopanska ui. 8

Specijalna trgoviva češkoga sukna za muška odijela i sav krojački pribor i- modem. Zagreb Sajmište 51. (produljena Hatzova ulica) Cijene umjerene, Polakšice u plaćanju.