Značaj Glavinićeve sušnice za proizvodnju suvih šljiva

По једноме извештају у 187. бр.' „Трговинског Гласника“ од прошле године, цене српењим сувим шљивама у Будим-Пешти биле су у првој половини новембра ове:

1897. год. до 85 ком. у у; кгр. 100 кгр. 227,— 9238 1.

" ". Р 100 » та ст 2 7 7 19920 ћ. МИ ОДИ чЕоња РАЦО тата ен. ОУ В ВО Не во За а НЕ Р = » 100 2» "з » Р " 83 4 ћ.

~ " " 120 г з--—2 » г » “ 8,

Из горњих бројева види се, да је цена шљивама, од којих мање има у 7, клгр. знатно већа од цене шљива којих има више у у, клгр., а осим тога и то, да је та разлика у ценама прошле године још много већа но предпрошле, јер, док су предпрошле године у Будим-Бешти плаћане шљиве од којих је било у У, клгр. до 85 ком. 3 8. скупље по 100 клгр. од оних којих је било до 100 ком. у У, катр. а ове опет по 2 #. скупље по 100 клгтр. од оних које су ишле по 120 ком. у 17, клгр. дотле су прошле године прве плаћане по 67, #. скупље по 100 клгр. од оних других. Између друге и треће класе, прошле је године нешто мања разлика у цени но предпрошле.

На београдском тргу плаћане су прошле године шљиве од којих је ишло до 90 ком. у '/, кагр. 7—8 дин: скупље од оних од којих је ишло од 90 до 100 ком. у У, клгр. а 9 до 10 дин. скупље од оних, које су ишле по 100—105 ком. у у, клтр. :

Ови нам бројеви јасно казују: да је поред све ниске.

цене, прошле године, боље прошао онај пољопривредник, који је имао тежу али добро осушену шљиву. Исто тако, они нам показују, да су на београдском тргу 100 клер. најкрупнијиг сувиг шљива плаћани колико 200 клгр. најситнијиг, а то треба да буде наук свакоме трезвеноме пољотривреднику, да је боље произвести и мање али боље робе.

Колико ће сувих шљива бити у у, клгр. зависи, истина, на првоме месту од крупноће сирових шљива, али исто тако п од тога, како се шљиве суше, јер, ако шљиве испудају и за време сушења цуре, биће, кад се осуше много лакше и ићи ће их више у ју, клгр. но ако то не буде случај. Да у обичним сушницама сирове шљиве не би пудале и за време сушења цуриле, тражи се много пажње и труда. Код добрих сушница може се са врло мало пажње и без икаквог труда, спречити цурење шљива. Шта се, пак, Добром сушницом може у томе погледу постићи, показују најбоље ови примери: