Zora

БАЛКАНСКА ЦАРИЦА У МОСТАРУ

187

Но кад се припремало за прву представу „ Балканске Царице", Мостарци бјеху веома одушевљенп. Тиме се испуњавала давнашња жеља, те се ннје жалио нп трошак времена ни новци, само да се та дивна српска драма пгго боље прикаже. II прпказ је заиста испао величанствено. Улоге су распоређене како треба. Станко је био прави Станко у својој улози, а тако исто п Данпца п Марта. Као да су се такмачили ко ће боље и савршенпје да представп те дпвне тппове маште КнезаПјесника. Но Пво пстпче се изнад свпјех. Његов престављач, најсјајнпјп алем наше позорнпце, изводпо је тако умјетнички унутрашње страшне борбе сиједог несрећног зетског господара, да је натјернвао сузе у публици. Сваке је хвале врпједан н Пбрахим паша, Ђорђе, а и мање улоге игране су прецпзно с особитом вољом и пажњом. Публнка српска била је многобројна, као рпјетко кад, а клицањем п аплаузом показивала је одлично признање

ваљаним представљачпма. Сценарпја богата и фантастнчна, одговарала је потпуно сижеју „Балканске Царице". Нарочнто инсценирање пошљедњег чина било је дпвно и вриједно сваке хвале, што служп као један доказ више, с колпком студпјом и маром, врше своју дужност два. снажна стуба пјев. друштва и дилетантске дружине: редптељ г. Душан С. Билић н декоратер г. Манојло Јелпћ, први подпредсједник а други одборншс и барјактар друштва „Гусле". Да се не жалп ни труда нн новца, да се што боље и умјетничкије прикаже позоришно комађе, нарочпто наше впђеније историјске драме, на нашој малој позорнпци, показало се приказивањем „Нелшње", „Вукашина", „Ђурђа Бранко■иића" „Боја Косовског" и „Задуокбине"; али да је та воља каткад и савршена, правп енгузнјазам, показало се прпказом .Балканске Царице* ,дивне пјесничке драме Кнеза-пј есника. Ј. А. Д -ћ.

У 3 С Л И К У.

У овом броју „Зоре" доносимо слику дичног Гбсподара Црне Горе и Брда и српског пјесника НИКОЛЕI. међу својим синовима. У крилу му је млади књажевић Петар, с десне стране Њ. В. престолонашљедник Данило, а са лијеве Њ. Св. Кнежевић Мирко, који је и композитор српски. Такођер доносимо и слику Њ. Св. Књегињице Ане, која се недавно

вјенчала са Францом Јосифом Батенбершким. Држимо, да нисмо могли пријатније изненадити наше читаоце, који тако воле узвишеног кнезапјесника и његову породицу.

Исправак. У овом броју „Зоре" на стр. 168, испод слике пета ријеч стоји: свјим а треба својим, те молимо поштоване чнтаоце, да ову грешку исправе.