Zora

220

3 0 Р А

Понижени и увријеђени, роман од Т. м. Достојевског, превео је Душан Радовић, а издала књижара Владимира Радовића. О овоме дивноме роману, о коме су многи славни европски критичари још давно изрекли свој суд, ми не ћемо много говорити. Једино можемо рећи, да нас превод задовољава, те га свакоме најтоплије препоручујемо. Изишао је из штампе Тумач поеластица, закона, уредаба н другчх нареЏња српске народне Атпоно.иије у Угарској, Хргатсној и СлаЂОнији. Написао га је Др. Жарко Миладнновић, адвокат у Руми. Издао га је Ђорђе Ивковић у Новом Саду, а цијена је Фор. 2. Наследство, роман гласовнтога приповједача и романсјера Ги де Мопасана, недавно је изишао у -српском преводу, Ма да је исти красно напнсан, нама се ипак чинн, да није за наш свијет. Књижара Милана Павловића из Вршца хоће да изда Приповијетке Милутина Трбића, те позивље на претплату. Трбић је некада много писао у ОгњаНОвићевом „Јавору", те су нам се његови радовп још тада свиђали. Надамо се дакле, да ће ова књига не само квантитативно него и квалитативно обогатити српску књижевност.

I "ика. У 6., 10. и 11. броју „ Босанске Виле" изашла је критика Младена Смиљанића на књигу „№а рга^и поуо^а Лођа", коју н ми оцијенисмо у 4. броју „ Зоре". Овај критичар потпуно се слаже са нашом оцјеном, те тако и по његову мишљењу ова књига није за препоруку. АпзЈесПипдеп кпедзде?апдепегб1ауеп 0(1ег8с1ау«п 'ш АНђауегп ипЛ Јћге 1е1г1е бригеп, зове се књига, што је напнсао о својој осамдесегогодишњици Јован Н. Сеп, баварски историк, политичар и т. д. Ево шта вели „Оћгог" о тој књизп: „Упозорујући на ову књпгу стручњачке вјештаке, морамо ипак истакнути, да нам се књига чини прилично антиквираном, јер се не осврће на новија дјела и истраживања о славенској давнини, него тек лолемизује с некаквим учењацима, који су прије 30 —40 год. бпли 111 НогИгаз. Наиван је тај Нијемац, јер име Славе извади из „8с1ауе", па на сличан начин тумачи и име Срб Ту и 'тамо има у књизи шовинистичкнх ПрпмЈедаба, наперених проти Славенима" .... Путопис Драг. Брзака Са Авале на Босфор изашао је накладом књижарнице Мнте Стајића. Радо би смо и опширније проговорили о овој књизи, али, на жалост, нијесмо је добили.

УМЈЕТНОСТ.

1.а ВоНете, сцене у 4 слнке, по Анрн Миржеровом роману У1е <1е Воћеше, од Ђ. Ђакозе и Л. Илика, музика од Ћаколш Пучини. — Послије великог успјеха, које је нова композиторска италијанска генерацпја учннпла у Европи с Маскањијевом „Кавалерпја рустикана" и Леонкаваловим „ВајаггЈ", избно је на површину П\чини Ђакомо, који је, у ствари, најстаријн преставник веристнчког правца у Италијн. Његова опера под горњим натписом имала је у Италијп ове годпне сензацнони успјех, и већ су многе европске опере похитале да је за се добију, као што су: берлинска, бечка, минхенска, хамбуршка, дрезданска и т. д. Изван Италије та је опера недавно давата први пут у Берлину, гдје је имала неоспоран успјех, поред мана, које се доста јако истичу. Писци либрета узимали су из Миржеровог дјела само сцене, не држећи се органске пјелине, те је и композитору било, тога ради, немогућно сачувати јединство стила. Сем тога

текст нма и ту ману, што је обрада новелпстичка, а међу тим није се успјело да се текстом пренеее н на бину онај особити чар што га ммају поједине сцене код Миржера. Као музичар Пучинп врло фпно црта расположење душе, ннструментацпја је бл^гогласна и дискретна. — Н. Н. Александар Јорговић, учптељ на вишој српској дјевојачкој школп у Н. Саду и уредник „Женског Света", компоновао је у један глас 39 пјесама за дјецу и издао под натписом „ Школска пјеслшрица", књига је одобрена од Школског Савјета и награђена са фор. 200. РудОЛФ Замрзла, бивши хоровођа српског мосгарског пјевачког друштва „Гусле", компоновао је „Внјенац руских пјесама", које ће наше друштво наскоро пјеватп. Мајски цвет, зове се брза нолка, коју је за гласовир компоновао М. Бајић. Цијена је 40 новч.

„ЗОРД" ЈШ13И ЈЕДАН ПУТ 7 ШЕСЕЦ? И ТО НД СВРШЕТК7 СВЛКОГ ШЕСЕЦД. ИЗНДША 4-5 ТдЕАКЛ & ВДЕНД ЈОЈ ЈЕ ЗД СВЕ ЗЕИЉЕ: НД ЧНТДВУ Г0ДНН7 ФОР. 4.- НД НО ГОДИНЕ ФОР. 2-- ЗД-МКЕ НД ЧИТДВ7 Г0ДНН7 СДМО ФОР. 3.— ПРЕТПЛДТД И Р7КОПИОИ ШДЉ7'СЕ НД 7РЕДНИШТВ0. ■ 1 ; V • — -—■ — : Огласи се рачунају од петит регка у једном ступцу и то : за једно оглашавање по 8 новч., за 3 оглашавања по 6 новч., а за више од 3 пута, као и за огласе на читавој страни, знатно јеФтиније, по погодби. За сваки пут оглашавања урачунава се 30 новч. биљеговина.

ШТАМПАРША КЊИЖАРНИЦЕ ПАХЕР И КИСИЋА У МОСТАРУ.