Zora

3 0 Р А

359

Никола Ст. Куки^, позива на претплату на књигу: Српске народне умотворине из разних сржких крајева. У тој књизи изаћи ће срп. пјесме и приповијетке и неки његови оригинални радови, дрпљени из народног живота. Књига ће изнијети неких 6 штампаних табака, а цијена јој је 35 новчића. Претплага и поруџбине нека се шаљу на потписаног. Загреб, Бошковићева улица бр. 19. — Почеоје излазити нов лпст: Криминална кроника, илустровани лист за забаву, књижевност и умјетност; главни уредник 'Б. Јовановић, адвокат. Лист излази три пута мјесечно, а стаје за Србију годишње 12 дин., а за Аустро-Угарску и остале земље годишње 12 круна. СадрИсај: Наша ријеч. — Криминални дио: 1) Жртва на прагу своје домовине од Љубинка. 2) Крвави злочин у браку без љубави П. К. Р. 3) 0 крвним мрљама од Др. Васића 4) Крај беди и мукама — Литвос. 5) Саучешће у кривици од др. Л. Јагемана и Мучко убиство царице Јелисавете — Општи дио : Морска тишина од Гете-а 2) Гуслар од М. С. Ј. 3) На једном гробу од Д. Д., 4) На освитку зоре рујне, од Османа 'Бикића, 5) Књижевност, 6) Умјетност, 7) Шала и Забава — Јаша Томи"ћ позива на претплату да свој роман Трулезк, у коме ће бити оцртане прилике и догађаји народног живота из најновијег доба. Цијена је књизи 1 форинту, а претплату ваља слати на самог писца у Нови Сад. — Светолик П. Ранковић, Писац Горског цара, написао је приповијетку под насловом Сеоска учитељица. Матичина скупштина досудила јој је у име признања награду од 100 Фор. — Неке Новине доносе овај значајни књижевни оглас: „Крвава ноћ освете роман Маркиза од Фудре. Нигдје није умјетничко перо тако красно насликало испшнити догађај, но што је то учинило у овоме изврсноме роману. Њежно, лагано, лијепо и занимљиво причање догађаја осваја читаоца и љепотама својим оплемењава душу његову. Ако хоћете да нађете праве истине, насладе срцу и души својој, то онда читајте ово дјело. Крваш ноћ освете, роман је од велике кшЛевне вриједности\ а превод је изврстан, даготово толико исто утуче (ово је штампарска погрјешка; ваља да стоји утиче!) као и сам оригинал. Прва свеска излази у недељу 6. септембра, па ће од тога дана редовно излазити сваки дан по једна свеска ; а ова ће стајати само пет пара." Тако ћемо уз Марију Стуарт читати и Крваву ноћ освете, и то цигло свеску за пет пара. Ако је већ коме стало да потроши пет пара, нека купи — земичку. Крваве ноћи освете и онако су храна за мољце. — Госпођа Савка СуботиЂ поднијелаје Српској Матици животопис — аутобиограФију — свога покојног супруга дра. Јована Суботића, и књижевни одбор примио је то дјело за Летопис.

— Веља Миљковиђ, члан Биоградског народног позоришта, написао је комедију Подпоручник Мнкица у три чина с пјевањем. Комад је приказан 30 јуна. 0 успјеху дјела нисмо имали прилике опширније се обавијестити. — Љубомир Ћирић и Јован Несторовић, проФесори Пожаревачке Гимназије написали су драмат у пет чинова: Бој на ПоЛсаревцу, ког су представл,али глумци српског народног позоришта у Пожаревцу приликом откривења споменика кнеза Милоша. Критика се доста неповољно о њему изјаснила. — Св. В, Миниђ-Жарански из Пожаревца дао је у штампу Низ приповиједака с ческог језика од најбољих ческих књижевника. Биће десет причица и свака ће бити за себе штампана у засебној свесци. Свеска ће стати 10—15 пара. Не личи ли ово на неку врсту књижевних играчака? И то у засебној свесци од ваљда једног пуног табака? — Изишла је трећа свеска Забавника Српске Књижевне Задруге са овим садржајем: Обломов, роман Ивана А. Гончарева, превео Милован 15. Глишић ; Богородичина црква у Паризу, од Виктора Ига, превео Душан С. Ђокић; Јолантини сватови, од Хермана Судермана, превео Хенрик Лилер; Прва велика пратка трговина с пауцима, хумореска Ладислава Строупежницког, превео Сима Н. Томић; Жан Гурдон од Емила Золе, превео Боривој Поповић.

Хрватска — Тугомир Алауповиђ, отштампао је из Сарајевске Наде неке своје пјесме, са насловом N^$0 гапе. Ово је један од млађих пјесника, чијим се именом чешће сретамо по хрватским белетриетичним чаеопиеима. Акодобијемо ову књигу, проговорићемо о њој опширније. — Пјеснички ветеран И. Трнски позивље на претплату на Причалице , пјесме у којима се опјевају домаћи догађаји или ее обрађује грађа, која може будити народну свијест. Претплату ваља слати писцу у Загреб. Цијена двије круне. — Уредник хрватског књижевног листа N0^1 Ууек, А. Тресић-Павичић, отштампао је роман свој Роћје(1а кгерозК, из Загребачког живота. — Миховил Николић, који је познат читалачкој публици својим пјесмама у Биенцу, Просвјети н Нади, издаје их у засебном издању, и позива на претплату пријатеље лијепе књиге, да га у овом подузећу помогну. Цијена ће књизи бити са поштарином 65 новчића, а изићи ће крајем новембра. Претплату ваља слати на адресу: МШоуп ШкоИс, 2а^геБ, Ггапкорапвка иИса )зт. 14. 452 СТРА.НА^ Француска АпЈге УЈге1у, Уш^-^иа1;ге ћеигез ап МопМпејЈго; А 1гауегз 1е топЛе, Рапз, 1897. Стр. 61.