Zora

Стр. 76

3 0 Р А

Бр И.

свесци штампани су реферати: Василија Ђерића о преводу Мите Живковића Галскгг рат 'Гаја Јулија Цезара; Михајла Валтровића и Јевте Стевановића, о делу Српски тзез од Вл. Тителбаха и реферат Павла Поповића и Дим. Путниковића о преводу Вл. Спасојевића: Ршшегез 1е^оп с!е сћовеа избиПев. Затим је у рубрици Наука и Наста-ва: Дух најнокијих закоиа у просвети од Ј. М; Д-ве лекције из практичне педагоггуе од А. Станојевпћ и Пргшеиа теорије еволуцгуе од Е. Фериера у преводу Ј. Скерлића. Осим прегледа и кратких приказа нових књига и листова имадвије лијепе оцјене на Српскгг рјечнггк Вука СтеФ. Караџића од Дач. и на Роујез{ кпјг %еУпозИ кгуаГзке г згрзке од Ђ. Шурмина, написао М. М. В. У овој пошљедњој оцјени с разлогом пребацује оцјењивач Шурмину, што Дубровачку књижевност узима као хрватску, ослањајући се у томе на Исторгуу ДртагаоцКлаића,писању ријетком самовољом. Наводи још неке погрешкеу дијелу новије српске књижевности и при крају поред свију ових напомена признаје писац велики труд око овог дјела,којијевеликадобит за српску и хрватску књигу и један корак ближе зближењу између Срба и Хрвата. Женскп Свет, лист добротворних задруга Српкиња, излази једаред мјесечно у Новом Саду. До сада су изишла два броја са разноврсним садржајем. Осим пје* Књижевност СЛОВЕНСКА С р п с к а Гри.шарцерова цјелокунна дјела, за која смо јавили да преводи Стеван Б. Боди и да ће изићи у 20 свезак, већ су почела излазити. Прву свеску примили смо иа приказ. Цијена јој је 1.50 динара а износи 9 табака у доста лијепом издању. Цоуке моралне и грађапске по Л\'ју Лиару и другима. Према програму за грађанске школе саставио Милан Шевић, професор. Свеска прва за I. разред. Цијена 80 пара дин.

сама и биљежака имау ова два броја чланци о Српско прагзосла-вном дјегзојачколг тзаспггталггшту у Будимпегити, гдје госп. Јов. Јанко Кнежевић пледира да се што прије овај предлог усвоји, приписујући му велику просвјетну мисију за наш женски свет. Затим долазе Братска писла од Родољуба из Коњица у Херцеговини. Ту су још сви извјештаји и дописи о раду појединих Доброттзорних задруга Српкггња и један лијеп чланак: Помену Јелисагзете Петровне Карцегзе. Од белетристичних радова штампана је приповијетка Данице Чакловићке: Пугтца , и Ј. Беловић-Вернадзиковске: Проза о мјесечини. Уредник овога листа је Аркадије Варађанин. Школски Одјек, излази трипут мјесечно у Новом Саду. Изишла су до сада четири броја са разним стручним чланцима школске природе, као што су: Боље лгало гга добро, него лшого на ггогзргино од М. Ђ., Пољубац у гзаснггтању и окгггзоту, пише Јелица Беловић - Бернадзиковска; Стручг&ацгг надзорници од М. Ђ. Поред тога има још много других биљежака и омањих чланака које се тичу наставе и учитељства у опће. Уредник је: Кузман Миловановић. Срнски До.ч лист за забаву, поуку и књижевност. Излази у Загребу, а уредник му је: Душан Рогић. V*/ ? ј Ц.

Хри1ц1,анска Етнка за V. разред гимназије и реалке, по Олесницку и Сољарском. Издање Књижаре Вел. Валожића. Цијена 60 п. д. Кривичпн Гласник илустровани криминални лист за свакога. Београд. Уређује Одбор. Власник Пера М. Јовановић. Цијена за Србију мјесечно 1 динар, за стране земље на 3 мјесеца 4 динара. Година I. број 1., 2., 3. и 4. Криминалистичка литература, да тако назовемо писанију ове врсте, одиста је једини дио књижевности, који не облагорођава чустиа људска, него ум испуњава страховитим сликама, а мисли скреће са оних страна живота које су лијепе и благородне, на оно што је крваво, зликовачко и страховито. Када

\Ј/

М/

II I

М, ^ I I I

А * ■

К ? 0 Н 1А К Л

' I I I