Zora

Т °А- V-

$Р. XII.

ЗОРЛ

л ист 'Зн^л ђ^, п оу^ и кнзи^^^ност Уређује з'\ )\танаскје Шола

Излази почетком сваког мјесеца. Износи 4—5 табака а цијена јој је: на читаву годину 8 круна или 9 д., за ђаке 6 круна или 7 д. У ЈУ1осшару, 1. децгмбра 1900.

Божоћ јМесто уводног чланка

На прозорима леде се окна; на очи навиру сузе од студени; они пикантни носићи под танким велом градских лепотица румене се као заруделе трешње, (пролетње трешње зимске сезоне!) на зидном календару остало још неколико неискиданих листића, — примиче се Божић. Дуге сребрне ноћи у којима романтично провирују снежни, бели кровови сеоских кућица и кратки, облачни дани са сумаглицама и вијугастим димом из димњака — лагано промичу... Са неба слећу меке пахуљице и лагано затрпавају траг малих ножица вижљаве шипарице што радознало завирује у накићене излоге; старци са дугачким брадама, огромним шубарама натученим на уши и умотани у бунде наличе на оне познате старце илустрованих листова, где крај месечине, са рогом о рамену и

претрпани божићним поклонима, прте по снегу; са ћошка долази мирис печених марона а глатким путем лете лаке саонице, прапорци звекећу и пријатни осмеси дама одговарају ти на поздраве. А прапорци звекећу.... Губе се.... Бадње вече. Свечани дан празника побожно веје. Ваздух мирише на куване шљиве. По соби се опрезно ходи да не стане ко на орах. Мајка са својом дршћућом, сухом руком, шапућући молитву, припаљује кандило пред иконом. Угодна топлота тихо се прелива душом и измешана мирисом тамјана шири се по маленим собицама. — Бато, затвори за собом врата!

И точак на штампарској машини престао се вртити. Заједљиви крити50