Zora

Јод. УЈ.

З р- л

ЈОРЛ Л -НСТ 2П "ЗН^Н \у, п С> и КНЈИ^&ЗНОСТ Уређује )\танаскје Шола

сваког мјесеца. Износи 4—5 табака а цијена јој је: на читаву годину 8 круна или 9 динара, за ђаке 6 круна или 7 дин. У јУ1осшару, фебруара 1901.

Један пропала проједлог — Др. јМкленко ЈЗеснкћ —

К вгуста 1898 држан је у Хагу први Ј±- међународни конгрес за Дипло' матску Историју. На њему је (у трећој општој сједници) потписати поднио образложен приједлог, да се установи једна свјетска књижница у којој "ће се скупљати искључиво новине и часописи и записници представничких тијела с обичним додацима. Разумије се, да би уз то дошле и извјесне енциклопедијске збирке. Поред сврхе којој би ова установа имала да служи према приједлогу, она би могла да послужи још и као стожер за оснивање једне свјетске школе за новинаре, а за тим би се око ње могла поступно груписати још и разна корисна друштва. Ма да је приједлог имао одличних присталица, он је овом приликом одбијен (с два гласа), и ако би јамачно био примљен, да конгрес није био већ на крају својих радова, заморен читањима и претресањима по одсјецима.

Љубазно позват од вриједног уредништва Зоре да овој принесем своју лепту, ја јој за сад, у оскудици времена за какав бољи и пригоднији рад, шиљем ову своју пропалу мисао, онакву, како је изнијета у Аппакз Јп1егпаИопаГез Л' НгзШге (Соп^гез с1е 1а Науе св. I. стр. 1^ХХХ1У — 1>ХХХУШ). Шат буде занимала колико толико њене читаоце. Госиође и Госиодо, У наше дане Дипломатску Историју ствара један нови чинилац, који ни наши преци ни наши претходници у раду нијесу познавали, јер он у њихово вријеме није ни из далека играо ону значајну улогу, коју игра данас. Ја ово мислим на јавно мнијење, и на његов најовлашћенији орган, на штампу. Да ли је потребно да скрећем Вашу просвијећену пажњу на велики значај ове „седме велесиле у Европи", 7