Zvezda

Стр. 128

3 В Е 3 Д А

Број 16

однос између публике и глумаца. Можда ће она ! бити највећа уметница кроз 10 година, од тога је мени слаба вајда, мени су три динара данас пропала; иначе је она требала оставити то за касније времена позвати нас да платимо те да је гледамо: кад постане добра глумица. Нека јој не буде жао за ово што рекох. Ја говорим истину и" она треба да види да је то тако. Нека изађе пред нас онда као Шоншона, кад може бити добра, а дотле нек учи и нека се спрема у малим, ситним неоиажним улогама, у којима такође мора бити добра. У колико више буде имала талента, у толико ће брже претрчати ову приправну школу. Али то нек запамти и она и сви остали: неспремни нек не излазе пред нас, јер ми им никаквих извина нећемо примити, нити хоћемо да слушамо њихова објасњења. Никакве клаке ту не помогоше!

У Четвртак се давала „Гордана" у част писца њена. Лаза је пробавио неколико дана | међу нама и присуствовао је иа представи „Гордане" са новом поделом. Добро је учињено што | је Гђици Јурковићевој дата Гордана, јер је она симпатичнија, личи више на херојкињу и што је најтлавните лепо говори српски. Такође је добро учињено што је онај „Бривач" подељен Динуловићу. Лазина снисходљивост и благонаклоност су познате, и није чудо што је он при поласку изјавио да је био задовољан приказом. 8]н:е1а1ог.

НАРОДНО БЛАГО НИГОЋАНЕЕ црцввдкжио: Мил. Ђ. СтанојевиЋ учитељ (свршетак)

Марине жел.е Седи Мара у градипу, На скуту ио.ј огдедало, На 01'деда бело лице, Лице гдеда па говори : — Боже, миди, дена тп сам ! „Какно мп је бело лиде, „Још да су ми дрне очи, „Све бих момке подмамила „А Стојана и Јована ,,Варада би' три године, ,Да и' трееу трп грозпиде. „Једна деТи, друга зимп, „Трећа само у продеће, „Када цавти росно двеће, „Када цавти и мирпше. , Да мирпшу, да уздишу.

6 Николина братаница Уасвиридо младо момче Уза село, низа седо, Све издезе да га гдеда: И малечко и големо, И жоњено, не жењено, И владика и патрнка И попови и ђакови И Никола млад касашш И његова братаница: На дувар се навалида, Беде руће ирекрстила, Гајтан веђе иремакнуда Црпе очи прекдопила. На главу јој адев Фесак На Фесићу зеден венчак Кој год прође у њу гдеда : А кадија и војвода Један другог запиткују: — Чија ди је ова мома ? Нпкодпиа братапица.

Петријица колово^а Иетријида танад води До њу игра мдадо момче За рукују, потнскује На ногу ју поступкује Гонорп му Иетријнда: — Мудро, лудо, бре ђаволе ! Ене отад где ме гдеда Ене мати где се смеје Ене братак где ми прети : Уста има, језик пема Па мп ирстом припрећује .. .

Чишаоцима Молимо све претплатнике који АУ Г УЈ У ЗввЗДИ шго за ирошлу годииу и јаиуар месец ове годиие, да изволе послати дуг Штампарији Павловића и Стојановића. Претплату за Фебруар па на даље нека шаљу на адресу власника Звезде Стеваиа М. Веселиновића проФесора Богословије.

Садржај: „ Последње тсроле&е" иесма. — „Жргва љ-убави" (наставак). — „Брука и аесма — --Где аоморанџе зру и (наставак). „Вештак". — ..Позоришна хроника 1 '. — Народно благо". — „Читаоцима". Власник : От. М. Весблиновии. — Пагна Радикална Штамиарија — Уркд.: Ј. М. Вгсклицовић