Zvezda

Ст1\ 482

3 В Е 3 Д А

Б рој 54

НаЈзад, ми имамо да смо му захва.чпи и што ,јо ианасао јодан тонао, симпатитан члаиак о пама С]>бима пуп ис.тцпц и поезцјо, боа облигатпих падув.оних фраиа 1Сојо ">нучо као празпа бурад, јер праане и јсоу. ..Ладиа Србцјо! уадисао јо покад Кастолар. - /Калоспа лп јо твоја судбипа, тужна лп је тноја исто])цја !" Слана 1ластелару! У. п.

ЗАНИМЉИВЕ СИТНИЦЕ

-Једаи модерпи Соломуп панпсао је о.вакву „Иесму иад ие('мама:" Скупа ли си, драг« моја, скупа ли си; очп су ти као у голубице ивмеј)у витица твојпх; језик ти је као пгла на шиваћој машипи. •Јуби су ти као пиз биссра, што со ииђа у излогу цубпог лемсара; усие су ти као конац скерлета. од кармппа дрогериског, а говор ти је једак. Сва си лспа, драга моја, и нема педостатка на теби. К"акб су леие ноге твој"о у лакованој обући; саетавци оу бедара твојпх мидером нодупрти, дело руку уметпичких. Брат ти је као кула од слонове ко.сти, а лпне иуд])ом оирашсно, Како си лена и како си окупа, о л.убавн. с ажијом! 1Г грло т!!оје као Ј^обро вијко, онија ме несмом : Ја сам драгога својега, док је у и.сга злата, и п.ега је жел.а замном. Ходи, драги мој ", да идемо у позоршнте, да но.ћујемо по забавама. •Заклин.ем вас, кћори Евине, пс одмамл.ујте ми драгога, и>егов је новчапик само за мепе. Мотии ме као печат па уста своја, да ме пе караш. Јер је л.убав данас ровац, а л.убавна сумн.а скуцо со илаћа. Брже, драгп мој, нлати мрјо рачупо !

МАТЕРИНО СРЦЕ - НОКУПЉЕНИ Г.ИСЕР -

Знате ли шта то значи: дете, сирото дете бити, слабачко, голо, јадно, гладно, само на свет.у и осећати да је око вас, сасвим уз вас, над вами једно биће, којо иде кад ви идето, стане тсад ви стаиетс, смешка се ка.д ви плачете, жсна ... о но, та човок још н пе зна игга. је то лсена — то ј'с анђео око вас, који вас пази, који вас учи говорити, смејати се — : л.убнти; Јсоја ваше прстиће у својим длановима греје, ваше тело у свом крнлу, а вашу душу у свом срцу; која вам док сте !

мали своје млеко даје, а ка.д сте старцји свој роћеии хЛеб, свој живот \ свако доба; Јсојој ви говорите Јиаги моја ; која. вами говори: дете мојо - и то тако слатким гласом, да то две речи Бога одушевл.авају. УЈског Ии§'о, Догод лсена нма још само искру матерннске л.убавп у грудима, пе моисе сасвим Јкнсварепа бити. Ргапи Е1и - е«1|ег§,

БЕЛЕШКЕ 113 КЊИЖЕВНОСТИ И УМЕТНОСТИ

Уредништво мосгарске .,& ојјо" јавл.а свима ки.нжовпицима, кој'о је замолила радн кцижевпог прнлога у Змајеву сиомениЈЈ,V, да продужује рок одговора до У1. Маја јјо ст. к.

„0 жеи/та вепецнјапка-ма у историји, уметиости п тшжевносгп," тако сс зовс нредаван.е, Што је сад као ки.ижица пред пама, а које је г. Ђузепо Золин млађи (дакло има н пеки старији ? (јиеИе уеше!) држао на Фраицуском језику у „Грађапској Касини" 20-ог ов. м. ,Голема реклама је претходила овом конфсрпасијеру, али ова 'брошура написапа празним а размстл.ивпм стплом и без икакве садржине не онравдава, пи мало оне преране хвале. Ми смо ве1) држали- да ј'о управа Касино учнпнда ираво 0ТЈсри1)0, кад се онолико инлетела,, али пошто смо то предарање саслушали бватсву смо оцену донели: да се ма ко од иас дрзнуо да овако што иеприноведа онаквим француским језиЈслм ма чаквом скуну ма на којој тачци Европе — сумп.амо да би икад више угледао своју- оја1)епу отаџбину. Данас Јвегове кости тамо всћ пи гавраии не би могли наћи. Ово је нредаван.(! нарочнто испало заппмл.пво услсд веома сретне алокуццјс пр.едседника Касине Г. Ст. Д. Иопбвића, којом је ноздравио овог даровнтог конферанснјсра. Својим познатим, деним и елегаптпим фраидуским јозпком дирнуо је он нас 'св%, до суза — од смеја. И носле* оба ова говорника остало јс ипакјош прилично публике. Још два оваква вечсра, па је будућност Касине оснгурана. N1».

Исиравка. У 52 броју „Звезде", а у оцегш мајско своскс ,.Дела", реченица у 22 реду: хрватског музичара М. Николнћа", троба да гласн: хрватског л н ]> н ч а р а М. Нпкодића."

Садржај: „ 1 'отшплдооа. виолина"

/Ти алачеш, љуако дете .. (аесма). — „Свекрва" (паставак). — Лаку ноИ {< (иесма). — , у Ворба и (насгавак). „IIозор. хропнка" — „.Ем.ило Кастелар". — 3анимљиврети и . - ...„Матерџпо срце. и Књиоџевност и уметпост. 11

Вллспшс и злотуи. уред . : Ст. М. В еовлиновић. — Н арна Глдикллпл ПЈ тлмилгија