Zvezda

Оч'1\ 4'.)В • ЗВЕ оадруге. г. Антоније ХаџиК у име Матице Српске и КишФалудијева Друштва, г. Таушановић у име нашег Новинарског Удружења, г. С Иоповић у име Текелијанума у Будим-Пешти, наша малеи кост прочитала је адресу Веоградске Великошкол ске Омладине и казала неколико речи уз то, г. Душан Поповић »з Загреба прочнтао је адресу српске универзитетске омладине из Загреба, Беча, Пеште, Граца, Париза, Петрограда, Инсбрука, г. Шантић је предао леп сребрн венац од мостарског друштва „Гусле", затим су се низале многобројне корпорације, представници општина (нарочихо босанских), читаоница, певачких друштва, говорила је поред осталих и једна госпођа и једно дете. Сви нису могли лично честитаги, и свечаност се морала недовршена закључити, јер је било већ 1 и но по подне. Банкет је почео у 2 часа а трајао је до 6 у вече. Сви изасланици и приличан број загребачких Срба, на пет стотнна лица оба пола, било је на окупу. Од изасланика било је из војводине врло мало, из Србије прилично, али скоро највише из Босне и Херцеговине, међу којима и неколико Мухамедоваца Говорили су г.г. Медаковик Ди мовић, .Јован Живковић, Гершић ЈБуба Живковић и госпо1)а Савка Др. Јована Суботића У вече је био концерат са игранком у X рв аит ском Соколу. Поред Загребачког Српског Певачког Друштва учествовали су још: г. Жарко Савић, Митровичко и Карловачке Певачко Дру штво. Домобранска, музика ко_]а је имала да свира била је отказала, и тек кад се телеграФисало ма џарском војном министру, наређено је да мора свирати. Војска је била око целе зграде, али де монстрација се извршила на други начин. Демон странти су у груницама ишли по вароши. Разбијали су прозоре на колима и бацали јаја унутра. хватали нојединце и ударали их штаповима и боксерима, полупали лрозоре на Српској Банци, Основној Школи српског гостионице, на стану госиод. Медаковића и још неколицине нознатијих Срба. Оутра дан, како је време било рђаво, није се ишло на Плитвичка Језера. И тако је вечерња с в е т л о с т песнико ва, ова лепа кулгурна слава пелога српскога народа, помућена црним облацнма, кишом и градом убилачкога и одвратног обостранога шовинизма. 0 овим срамним и жалосним догађајима, нисаћу у идућем чланку и онако како је било, отворено и искрено - У оном случају реКи истину не само да је дужност него је и нотреба Јоиан Ск^рлик, -> Н&"

Д Л Број 62

ЗАНИМЉИВЕ ОИТНИЦЕ ђ, „0 а»пс4а 8Јтр1ЈсНау" (о света проотото) уцнп.кпуо јс Хус, кад јс нидсо да јодна старпца потпирујс ватру, иа којој Тгс да га спале. * Кад јс нотомак једпе старо иородице нрсбацно Нфпкратссу ње1'оно ииско норекло, одгопори му овај : Мојо поЈ )скло почиње од мене, а твоје свршава с тобои. * Ификратес је говорио, да пишта иијс срамнијс аа нојсковођу нсго кад кажс : томе се писам иадао. * Кссрксес захтеваше од Лсоппдс да иоложи оружје. Дођп и узмн га — бно је одговор. „Од шумс пашнх стрсла помрачиће сунце" нрстио је Ксерксес шпартанцима. -• У толпко боље, одговорио им је Леонпда, бар ћемо сс борити у хладу. •ј: Иоју жепу ви иајвише цеиитс.? пптала јб г-ђа Стол Наполсоиа. —- Опу, одговори ои, која иајвишс дсцс роди. Ч: Питали Анахарса : шта јс у човека најгоре? — Језик, одговори. — А шта је пајбоље ? —Језшс, ионовп он. * „Оп је то рекао", говорили су Питагорини ученпцн, ка,1, су хтсли да докажу истипу.

Администрација „Ввезде" моли све своје дужнике, да дугујуН,е суме нн име нретилате до краја овога месеца што пре пошаљу, јер ће у иротивном случају бити нринуђена, да од 1 јула т. г. обустави лист свакоме, који до тога дана не би свој дуг измирио. У исто време моле се нретнлатници „Нвевде", којима рок ирегнлати истиче крајем овога месеца, да нретилату за настунајуШ тромесечје што пре обнове.

Оадржај : „Ала имаш ! .. (џесма). — „6 'векрва" (наставак). — г Мелодије са српског југа" (иесма). .,На студепцу" Јеленип муж и . - „Писм.а ш Загреба". „Заиимљггвости". - „Од администрације". Власник и заотуп. уркд. : Ст. М. Веоелиновии. —- Парна Радикална ПГтамнлгија —