Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

МЕСТО ПРАВА НА НЕПОСРЕДНИ ОДУСТАНАК ОД УГОВОРА У СИСТЕМУ ПРАВНИХ ПОСЛЕДИЦА ДОЦЊЕ У НАШЕМ ПРАВУ

I. Изузеци од општег система правних последица доцње и неки критеријуми за њихово разграничение Одредбе које у нашем нраву регулишу институт доцње познају раскид уговора који наступа са протеком рока одреЬеног за испуњење обавезе дужника (узанса број 225 и 226 Општих узанси за промет робом) и право повериоца на одустанак од уговора и без оставл>ања дужнику накнадыог рока за испуњење закаснеле престације, када се остављање тога рока противи природи посла (узанса бр. 209, став 3. Општих узанси) (') ( 2 ) (•’). Поменути случајеви нису једини изузеци од општег система раскида двостраних и теретних уговора услед доцње дужника. Подсетимо се уговора који садржи clausula irritatoria ( 4 ) и уговора од кога поверилац може одустати и не остављајући дужнику накнадни рок, ако му je дужник пре

(1) Ошпти систем правних последхща доцње, чији се изузеци обрађују У овом раду, познат je у упоредном праву под појмом Nachfrist. Систем Nachfrist уведен je параграфом 356. Огаптег немачког трговинског законика од 1861. године. Позитивноправне отите одредбе овог система дате су у сасгаву 1. § 326 немачког Грађанског законика од 1896. године. Поменути систем познаје, нпр., швајцарски Закон о облигацијама у чл. 107; Грађански законик Чехословачке Социјалистичке Републх-те од 1964. у ставу 1 § 85. Y нашем праву то су правна правила § 918. Општег грађанског законика (111 новела од 1916.) у узансе бр. 209. став 1. и 2. Општих узанси. (2) С обзиром да се и у граВанском праву може поставити тштање права повериоца да одустане од уговора и не остављајући дужнпку накнадни рок, пошто се оставл>эн>е накнадног рока противн природи посла, излагање обухвата и ову правку материју. Перед тога, на правним правилима нашег грађанског права биће показана исправност заузетог става и критика система правних псследица доцње прихваћених у Општим узансама за промет робом. Затим, са разлога компарације материје која се овде излаже са правним правилима правних последица доцније из § 919. 11l новела ОГЖ, који регулише и фиксни уговор. као ir §§ 326. и 361. НГЗ који с обзиром на став судске праксе, намеће питање које ce y раду обрађује, излагање je од интереса за грађанско право.

(з) Изузетак од општег система доцње у немачком праву, који одговара ставу 3. узансе бр, 209, регулисан je ставом 2. § 326. НГЗ. Опште одредбе о фиксном уговору садржи § 361. НГЗ. Посебне су дате само у § 376. немачког Трговинског законика од 1897. за трговачку куповину и продају.

(4) Уговор са clausula irritatoria je резултат аутономије вол»е страна уговорница. Са тих разлога je правки системи не укључују у формалне изворе права. Аруга je ситуација код система судског раскида уговора (résolution judiciaire). Код њега je нужно укључење уговора са сличним клаузулама у правке прописе (в. чланове 1184, 1656. и 1657 Code civil).