Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

434

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

или после истека рока за испуњење већ саопштио да неће испунити своју обавезу (узанса бр. 209, став 3. О. Y) ( 5 ). Y ова два изузетка од општег система правних последица доцње нећемо се упуштати. За одређивање места раскида уговора одустанком од уговора код кота се остављање дужнику накнадног рока за испуњење престације противи природи посла у нашем систему правних последица доцњи, довољно je посматрати однос овог правила о раскиду уговора и правила о правним последицама доцње код фиксног уговора (узанса бр. 225 О. Y.). Поменути изузеци од општег система правних последица доцње су последице садржине правних односа у којима се налазе поверилац и дужник. Зато je за одреВивање места раскида уговора одустанком од уговора без остављања дужнику накнадног рока за испуњење обавезе нужно посматрати саме те односе из којих проистиче право повериоца да непосредно по протеку рока за извршење обавезе дужника изјави да одустаје од уговора, и односе из којих проистиче ipso iure раскид протеком рока који je одређен за извршење чинидбе. Или прецизније, да би се одредило место раскида уговора, који je предмет рада, у постојећем систему правних последица дощье нужно je упоређивати уговор код кога се остављање дужнику примерног рока за накнадно испуњење обавезе противи природи посла и уговор код кога из околности посла проистиче да je рок извршења обавезе битан услов уговора, како je у нашем привредном праву одређен појам фиксног уговора у ширем емислу (в. став 3. узансе бр. 225 О. Y.). Међутим, да би се поменута два уговора могла посматрати у односу један према другом, и да би се одредило место одустанка од уговора, који je предмет рада, у систему правних последица доцње у нашем праву, нужно je најпре утврдити које су то правне чињенице које улазе у оквир појма „природа" односно „околности посла". Друго, треба утврдити услед чега ове правне чшьенице условљавају наступање правне последице раскида уговора (неизвршењем обавезе дужника о року код узансе бр. 225. О. Y., односно изјавом о одустанку од уговора код узансе бр. 209, став 3. О. Y.). Према Општим узансама за промет робом, околности једног правног посла могу бити такве да од њиховог постојања зависи наступање одређене правне последице. Тако, околности правног посла могу бити такве да од њиховог постојања зависи настанак одреВеног правног односа. На пример, од постојања одређених околности зависиВе да ли ће се рок извршегьа обавезе сматрати битним условом уговора, односно од постојања одреВених околности посла зависи да ли ће један правый однос измеВу странака бити фиксии уговор или неће (в. став 3. уз. 225 О. Y.) ( п ). Становиште по коме „околности посла” дају уговору фиксни карактер заузето je још у арбнтражној праксп. Тако се у једној одлуци каже:

(5) Ове одредбе не садрже нравна правила нашег грађанског права. У ыемачком праву ова правна сптуација може се укл>учнти, као што ће.мо впдетн, у став 2. § 326. ЫГЗ., а у шва ј царском у т. 2. плана 108. швајцарског Закона о облигадијама.

(б)Околностп посла, према Општим узансама за промет робом, могу бити такве да од њиховог постојања зависи престанак правног односа (в. бр. 36. О. У.) или наступаље неке друге правне последице (в. уз. бр. 61 и 69 О. Y.). Ближе о томе видети у нашем члаыку »Појам околности посла према Општим узансама за промет робом«, Правна живот, бр. 3/1966, стр. 26—28.