Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

мер, да извесни оперативни захвати изазивају код пацијента стање које води ка новим тегобама, али су оне од мањег значаја према основној болести. Такав је случај када се одстрањује цео желудац који је захваћен карциномом.Ц Но, ако лекар саветује пацијенту да пристане на терапију указујући му на одређену индикацију. пристанак не важи ако индикација није била осигурана одговарајућим стањем науке 20 2. Сем тога, лекар мора утврдити да ли је пацијент подесан за одређену медицинску меру (на пример, за антибиотик или операцију). Подесним се сматра онај пацијент који је у стању да одго варајућу меру издржи или поднесе, што се даде установити путем брижљивог клиничког испитивања. Али подесност подразумева и очекивање или надање да се одређеним терапијским поступком болест пацијентова излечи или ублажи. 21 Објективна мерила за границе индикације јесу дијагноза и прогноза, коју ваља поставити за случај да се лечење обави и за случај да оно изостане 22

IV. Обавештење пацијента, односно његовог заступника 1. Пристанак на одређени медицински захват може пуно важно дати само пацијент, односно његов заступник који разуме оно са чиме се саглашава. Разумети неку медицинску меру значи бити донекле упућен у њену суштину, значај и домашај. Другим речима, пацијент треба да зна са чиме се саглашава, шта he се са њим дешавати и шта се може десити. Само у том случају он је у могућности да узме у обзир разлоге за и против и да донесе разумну одлуку која се тиче његовог лсчсња.- Ј 2. Пошто је пацијент, најчешће, медицински лаик, који о медицинском захвату о коме треба да одлучи не зна ништа или не зна довољно, лекар је дужан да га о томе обавести. Обавештење не мора бити у детаљима него у главним цртама, али тако да пацијент „стекне основна сазнања о ономе шта he се са њим догађати ако на интервенцију не прнстане, као и да му буде разјашњена делотворност предложеног захвата, тј. прогноза о стању здравља после њега.“ 24 Особито је важно да пацијент буде упознат

19 Исшо, маргинални број 3.

20 Одлука Врховног земаљског суда у Франкфурту, наведена у: Adolf Laufs, „Mcdizinrccht im Wandcl", Neue Juristische Wochenschrifl, 6p. 24/1996, стр. 1578.

21 Треба, ипак, имати на уму да се извесни оперативни захвати врше и без медицинске индикације, као што су, на пример, естетске операције.

22 Uhlcnbruck, исшо, стр. 313, маргинални број 3.

23 Став Врховног суда Србије, исказан у одлуци Рев, 2714/92, од 8. априла 1993, објављеној у Билтену судске Праксе ВрховиоГ суда Србчје , бр. 1/1995, стр. 28-31.

24 Исшо, стр. 30.

370

Јаков Радишић, Самовољно лечење болесника (стр. 365-381)