Arhiv UNS — Selo

била је у Срему прошла 1885. годша'. Особито Черевић и Илок са њпховом околином могли су бити са бербом задовољни. Али та вина остала су слатка и иошто је врење престало. Сласт у вину одговара некако тамошњем локалном кусу и сви су пуни хвале лањскога вина. Гдекоја места н. пр. Черевић већ су јесенас распродала то своје вино, у друпша има га још и данас у великој количинп, а нико га не тражи, нарочито не страни трговци. Још највише од тог слатког вина продато је за Србију, где у потрошачкој публици влада исти кус као и у Срему. Пишу ми из Черевића, да су сада концем Марта долазилп тамо београдски гостионичари, који нису могли доста да се нахвале черевићког вина и ако су жалили, што још јесенас нису дошли. Ти гостионичари разуме се нису куповали то вино за то , да га држе, док не сазри, него с намером, да га одмах точе у својим механама и каФанама. Они су могли бити са тим вином задовољни, јер су погодпли кус својих гостију, али то није интернационалан кус, који баш напротив одбија свако црно вино, које слади. Док једном наши виноградари не почну озбиљно са том чињеницом рачунати , дотле је за наше вино немогућа конкуренција на светској пијаци. Зашто је лањско сремско вино остало слатко ? Одговор је на то: зато, што није потпуно преврило. Могао би ко приметити, а слушао сам од људп непосвећених дубље у хемију вина то мишљење, да је uiehep с тога остао у вину , што га је у шири било тако много , да из природних разлога није могао сав да се преобрати у у алкохол. Али то не стоји. Претварање шећера престало је, јер су јесенас за време врења биле такве околности, да квасне тљивице нису могле даље да се развијају и последак је тога био, да је врење пре времена обустављено. Разлози томе могла су бити два: или је за време врења била за квасне гљивице сувише ниска или од-већ висока температура. Који се од тих разлога управо мора кривити, то се неда из даљине рећи , доста да Је ту Факат , да су квасне гљивпце престале да се развијају Али и ако је у том вину у јосен врење вина обустављено, ипак није оно за увек отклоњено. Одмах у пролеће иаћи he квасне гљивице опет маха, да свој развитак наставе иод тог he се вино замутити. То he се и после понављати у дужим или краћим размацима, јер до потпуног врења неће сад већ више никад доћи и с тога ћемо пмати с тим вином неприлика докле га год траје, и ипак нећемо дочекати, да постане старо вино. То слатко вино није дакле ни у пола готов производ, него тек у четвртину. Остају jom три четвртине процеса да се обаве, а накиадно је врло тежко постићи, да иоти прођу повољно. С тога цена таквога вина ни из далека не одговара извр-

ТЕЖАК СВЕСКа V. СТРАНА 25 7

ТЕЖАК СВ. V, 2

188 6 година xvn