Arhiv UNS — Selo
ИЗРАДА ТОПЛИХ ЛЕЈА
пмшле се а mi мнпии поврм о)
На пијацама наших великих градова запажа се, нарочито ове године, да велики број пољопривредних произвођача производи поврће током целе године. Добар пласман свег произведеног поврћа, нарочито раног, обећава да ће све већи број произвођача бити укључен у послове око гајења раног поврћа које се с мало више залагања може однеговати на окућници. Стога намеравамо у овој нашоЈ рубрици да објзвимо низ написа о произволњи раног поврћа у топлим леЈама и да припремимо произвоћаче за сетву поврћа на отвовечом пољу с од негованим и пикираним расадом у топлим леЈама који даЈе биљка чији се плодови могу брати 5 до 8 нелеља раниЈе но од биљака гаЈених директном сетвом семена. За рану произволњу поврћа у топлим лејама погодно Је определити се за гаЈење коаставаиа, ситноплодних паприка, пзрадајза, лука за v зеленом стању. тиквица, путер салата. Семе ових биљака се засејава од кпа?а деиембпа до половине Јануара. па тпеба одмах приступити извесним пвипремама да би леЈа на време била довољно топла за почетак сетве. Зато ћемо пвво гововити о томе на ком месту окућнипе треба почети са израдом топлих леЈа. За топлу леју наЈпогодниЈе је одабрати на окућници место ко. Је ће бити довољчо занггићено са северне стране. да буде окренуто Југу, hctokv и западу, како би што боље било током целог дана обасЈано сунпем. Осим тога. такво место мора имати оцедан слоЈ земљишта. Никако се не сме одабирати место с високим нивоом подземне воде, нити место на коме ће се киша или вода после топљења снега дуго задржавати.
На оваквом месту се приступа копању Јаме дубине 50 до 100 см, зависно од висине подземне воде, ограђује се припремљеним оквирима и пуни стаЈњаком. То Је уЈедно и најважнији посао око припремања топле леЈе, па ћемо о томе говорити у наредном броЈу, а сада ћемо оне, коЈи Још нису гаЈили поврће у топлим лејама, упутити у начин израде рамова и про зора неопходних за одржавање потребне топлоте у леји. Сваки спретан повртар може сам, без великих улагања, да изради топлу леЈу. Треба да набави само даске дебљине 3 до 5 см, ширине 30 до 40 см, за израду рама. Тање и уже даске нису добре. Јер не 6и добро чувале топлоту која Је неопходна за нормалан развој биљака током хладних зимских и пролећних дана. На оквире од дасака, коЈе се постављаЈу с Јужне стране за 10 до 15 см више, стављаЈу се прозори за коЈе треба набавити дрвене _ летве и стакло. Од овог матециЈала се мораЈу направити шјозори тако да потпуно належу на постављене оквире. Јер се само тако може спречити про дирање хладног спољног ваздуха у топлу леЈу. Ови прозори могу бити направљени као и поозорска окна за кућне прозоре. то Јест у њих се може на истн начин уметати стакло. Али је брље да се они у оквир убапуЈу постављањем сваког комада стакла на начии како се двеп поставља на кровове. На оваЈ начин се сигурно спречава сливање сваке кипгае или росне капљице ван леје, а једновнемено се и траЈапгаост прозопског оквира пподужуЈе. с об зшјом на то да би дрво брже почело да твули ако би у њега свако стакло било поЈединаппо уметнуто. Сада треба набавити или израдити и асуре за прекривање прозора на топлој леји.
НОВИНЕ У КУЋИ И ДОМАЋИНСТВУ
НОЖ ЗА СЕЧЕЊЕ ЛУКА БЕЗ СУЗА Спречава лакримозиа (која изазивају сузе) испаравања да се домогну очију, носа, лица, захваљујући овом покЛ'o'Пцу од несаломљиве и са свим провидне масе. Овај производ бнће изложен на Сајму домаћинства у Паризу од 27. фебруара до 15. марта 1965- године.
ЕКСПРЕС КАФА Оваквим апаратом (1), ко _ ји није претрпео знатне измене Од 1929- године, када је пронађен, љубитељи кафе б и ће задовољни- На најпростији начин кафа се одлично припреми. Овај (2), много модернији, примерак машине за енспрес кафу, иако много скупљи, не ра}зликује се много од претхбдног. Служи као стони апа рат за кафу. Ради на струЈУ. ПРЕТПРАЗНИЧКО ВЕЧЕ НА АТИНСКИМ УЛИЦАМА
Из других земаља
Ако се баш у ове претпразннчке дане нађеш у Атини, спгурно је да нећеш поћи да обилазиш јелинске и византијске споменике, богате музеје, Акропољ, широке атинске булеваре са по шест стаза за аутомобиде, многобројне цркве, тропске паркове, монументалне грађевине и друге знаменитости града. Једноставно, људска река ће те повући у стару Атину, зби јену испод Акропоља, тамо где ћеш осетити праву Атину и наћи од свега помало од ове велике медитеранске луке. Кренућеш једком од главних улица ка том делу града. Она ће поста јати све ужа, са све више људи на њој, вреве и галаме. Убрзо ће почети да је секу тако уске улице као у неком од наших далматинских градова. И куће су збијене, само не и грађене од тако тврдог материјала као наше. Све ћеш се теже пробијати напред због гужве и своје радозналости да све видиш. А видећеш много. Слепца, који уз пратшу своје хармонике храпавим гла
сом пева тужну стару грчку песму, на двадесет метара од њега другог, па трећег . . . Продавца печеног кесте ша, леблебија и семенки, препродавца злата који у застакљеном сандуку држи прстење, сатове и гривне, вуче те за рукав да му видиш робу и твр ди ти да је злато право. Жене с огром ним хрпама најлон чарапа које ту, на улици, седећи уз неки зид, хватају и подижу жице. И оне друге које про дају хеклане миљеа и шустикле. Укра-
сно цвеће. Наслоњен на Један г од зидова старе цркве сто с тамшаном који цео дан шири око себе свој карактеристичан мирис. Овај мирис се меша с оним другим, од печеног меса, пита и мекика које Грци тако радо једу улицом. Позив двојице младића, који су насред пута спустили своју цераду и продају чешљеве, новчанике и најлон чарапе, последше врсте, меша се с упорним дозивањем продаваца лозова заденутих у дугачке дрвене штапове. Трговине у староЈ Атини су изручене на улицу као кад џеп изврнеш. Радша до радше, а испред сваке виси роба. Хаљине, текстил на парче, ципеле, комбинезони, ђердани, сувени ри, папуче. у некој од тих уских и малих улица продају се само џемпери. У другој само дугмад. У трећоЈ папуче. Пред сваком радшом дечкић, који хвали робу, позива те само да уђеш, макар ништа не купио. А ако случаЈно уђеш у ту, како прво мислиш радњицу, си-
ћи ћеш у подрум или се уз уске дрвене степенице, које шкрипе под тобом, попети на спрат, наћи ћеш ое у радши великој, правом магацину. И мада ништа ниси желео да купиш, купићеш. Јер, нећеш имати снаге да се ослободиш убедљивог и слаткоречивог грчког трговца. Излазећи из овог кошмара осетићеш се ошамућен. Али си видео и осетио Атину пред грчки највећи празник, Божић и Нову годину.
У ХАНОВЕРУ - CAЈAM ДОМАЋИЦЕ
Сваке четврте године одржава се у Хановеру, у обиму Савезног сајма за домаћинство, покрајинска изложба намењена домаћицама, која носи назив Сајам домаћице. Ове године је изложба, по броју изложених узорака, била већа и обимније но досада. Интересоваше је било веома велико: за десет дана, колико је изложба трајала, кроз изложбене хале је прошло преко 300.000 посетилаца, и то не само из Немачке већ чак и из Америке. Карактеристика ове изложбе је што се сваке године одржава посебна ревија посвећена подручју рада домаћице. Ове године је то било подручје прања судова. Откуд баш овакав избор? Анализе тржишта су показале да данас већ 37 9 /о западнонемачких домаћинстава поседује машину за прање рубља, а 60°/о фрижидер, па су на овом сектору потребе скоро подмирене. Међутим, машине за прање судова цанас има само око 80.000 домаћинстава, што је мало, јер, на пример у САД, 4,9 милиона домаћинстава поседује ове машине. Пошто немачка потрошачка централа рачуна да ће у току наредних година бар 50.000 домаћинстава годишње набављати ове машине, које су велики помагач у домаћим пословима сваке домаћице, током године тестирано је око 20 разних типова машина, мерен је њихов утрошак енергије, учинак, време прања итд. Све ове податке домаћице су на Сајму могле да добију и да се определе за куповину најприхватљивијих. 10 нових подравкиних супа
ТРЖИШТЕ ГОТОВИХ ЈЕЛА
Домаћи произвођач познатих готових кока и говеђих супа ових дана 'анкетира своје потрошаче. Проширењем свог асортимана са још 10 нових супа, Подравка из Копривнице жели да чује од домаћица оцену својих производа. На дописној карти, коју је Подравка ставила у кутију у коју су упаковаие кесице с новам супама, свака домаћица може по слободној оцени, по оцени својих укућана, окружити један од бројева, оцена, за сваку супу. Окружењем броја 1 домаћица ће произвођачу супу оценити као лошу, окружешем оцене 2, као слабу, 3 као добру, 4 као врлодобру и 5 као одличну. Оваква скала оцена за нове супе помоћи he Подравки да тржиште снабдева само супама доброг квалитета, какав првенствено желе домаћице које се брину о исхрани својих укућана. А то значи да ће у дал,ој производши настојати да поправе укус својих супа. Пробали смо ових 10 Подравкиних супа које се могу поделити у четири групе; бистре масне с тестом (пролећна и француска); густе масне повртне супе (супа од говеђег репа и ловачка супа); месно повртне крем супе (супа од грашка са сувим месом) и повртне крем-супе (од лука, празилука и кромпира). Свака од њих има пријатан укус, сличан ономе који имају и супе справљене у домаћинству од свежег меса или свежег поврћа. Али, предност им је у томе што не захтевају више часова за припремање, па ће представљати новину у сваком дбмаћинству, а свакој домаћици, хоја понеки пут нема воље или довољно времена да у кујни проведе цело пре подне, изузетну олакшицу и помоћ. .Јер, за припремање ових супа не треба више од 5 до 20 минута, зависно од тога да ли у њој има теста, грашка или сувог меса, за које је потребно мало више времена за кување. Свака од ових нових супа справљена је од првокласног све жег меса и поврћа који су током прераде изгубили само течан састојак. У преради одузимашем течних састојака није изгубљен витамин, ни минерална материја, па се ове супе никако не могу сматрати вештачкам, нити мање хранљивим од супа које сами справљамо од свежег меса и поврћа. Разноврсност ових нових 10 Подравкиних супа омогућује
свакој домаћици разноврсну исхрану, нарочито током зимских месеци, када у повртњаку нема многих свежих зачинских биљака. Осим тога, садржај неких од нових 10 супа, на пример супа од лука и целера, може се додавати као зачин и за поправку укуса многим варивима, од кром пира справљеним без меса, пиринчу итд. Погодност нових еупа, нарочито крем-супе од кромпира и празилука, свака мајка треба да гледа и у томе што су те супе изванредно укусне и хранљиве за малу децу. И, на крају, навешћемо да свака од ових супа може у нашим трговинама да се набави појединачно, или у паковашу од свих 10, када им је цена свакој 60 динара.
И ТОГА ИМА
„Е, да сам у школи вечерас нашао неког од наставника, лом бих направио, али сам бар оном Живадину, служитељу, ишчитао добро. Кажем Ја њему- И то ми је нека школа. Док су ce деца вратила с фискултуре, мом Драгану из учионице неста и торба и књиге. А торбу сам платио 2.000, нова као цвет, а књиге, па кутија...“ Док је Милисав то љутито говорио жени Соки, а мали Милорад, ђак трећег разреда, колутао очима, зачу се како неко виче: О, Милисаве, Милисаве •.. „Ко ли је то сад по мраку?“ зачуди се Сока. У то пси залајаше, а капија шкрипну- Милорад истрча па се брзо и врати с Никодијем, весељаком и добричином, иначе првим сусе дом Милисављевим— Откуд ти, Кодо? Ја, вала из школе. Каква те школа снашла подстарост и ноћу, смеје се Сока. —Па, видите, ваљда, да имам и торбу, прави сам ђак. - Ене, па то је Милорадова торба, зачуди се Милисав. Његова, но чија*.. Јед ва сам му име прочитао на вежбанци. А он ти пише к’о ја, не пише пером, него рогуљом. Па где нађе торбу? пита Сока. Вала, под мојим дудом, оиим код свињца. #Таман ја пустио крмачу да је напојим и да мало прохода, да „не ухвати у ноге“, кад се она стушти, па нешто заглаба. Зачудих се ја па потрчим. Вуци ја, вуци она, једва јој отмем торбу, па јој кажем: Да нећеш и ти у школу, болан- И ето. Па откуд, Милораде сине, торба из школе да стигне под Кодин дуд? Е, откуд? Па играла деца оног несрећног фудбала, а торбама обележила гол, па кад га је Сока онако „нежно“ позвала, а он главачке кући. Ето, тако је то морало бити и никако друкчије. Никодије оде, а и ми ћемо се мало измаћи да не г л £ дамо мегдан између Милисава и његовог ђака Милорада, него да се поразговарамо ко је овде најкривљи, Милорад, Милисав, Сока. Расудите сами.
Педагог
КАКО ЧУВАТИ КЊИГЕ
За кшиге, које су вам посебно драге, разне албуме, добре романе, или неке техничке књи ге, потребно вам је место где ћете их чувати. За то се обично употребљава библиотека, г де се књиге сврстају по неком реду. Било каква библиотека, заста кљена, или не, увек he вам добро доћи. Н>ено место у модерном намештању стана, тј. у мо
£////////////// дерном намештају, мало је занемарено. Али, ма каква средина била, модерна или не, библиотека увек има своје место. Величина и број кшига, које желите да ставите у библиотеку, одређују вам и шену величину. Ако сте решили да направите библиотеку, најбоље he бити да
прво одредите место где ће она стајати. Имате у кући више места за то, али, ипак, према ње ној величини и облику брижљиво јој изаберите место. Са естетске стране, важно је да библиотека не буде претрпана књигама, неуредно набаца ним, јер онда није сасвим постигнут циљ који се желео. Зато, приликом куповине или пра вљеша библиотеке, немојте би ти сувише штедљиви, сем ако нисте приморани на то. КАКО СЛОЖИТИ КЊИГЕ Овај посао углавном зависи од броја књига, од врсте кшига и од величине како преграда библиотеке, тако и самих кшига. ВЕЛИКЕ КЊИГЕ. Уметничке књиге, на пример, извесне репродукције (уметничке слике) великог формата, мораЗу се стављати у полице све заједно, да не 6и штрчале, до че»га обично долази ако су сложене једна на другу. АКО ИМАТЕ МАЛЕ КЊИГЕ. У овом случају не би требало да буде муке, jep ће се наћи места да их лепо и укусно лоставите, тим пре што и многе празнине у библиотеци можете попунити разним ситним украси
ма од керамике, кованог гвожђа или порцелана. АКО ИМАТЕ ДОСТА КЊИГА. Разврстајте их по извесном реду. Начин класификације могао би бити овакав: по литерарној вредности, према абе цеди писаца, хронолошки, по периодима који се описују, годинама издаша, издавачким ку ћама итд. На места у библиотеци кода су нам најдоступнија треба ста вити кшиге које наЗчешће користимо: енциклопедиЗе, речни ке итд. Енцеклопедија увек тре 6а да je сложена по реду штам пања или по реду коЗи смо ми направили: (по техничким проналасцима, по временским пери одима). За овако сређену библиотеку саветуЗемо вам _да направите мали каталог коЗи ће садржати све белешке о вашим књига ма: писац, година издања, издавачка кућа, када и коме сте je позајмили и када се надате да ћете Зе поново натраг добити. Овакав каталог омогућиће вам да вам библиотека буде сређена, а и сачувана Зер ће, у про тивном, бити тачна позната пос ловица: „Позалмљена књига З е изгубљена к . Уосталом, надбоље је без велике нужде књиге и м. с.
23
JIBOT У ПОРОДИЦИ” ЗАДРУГА * ДОДАТАК „Ж ИВОТ У ПОРОДИЦИ" СТРАНА 202
гоз
СТРАНА ЗАДРУГА * ДОДАТАК „ЖИВОТ У ПОРОДИДИ- „ЖИВОТ У ПОРОДИПИ"
ОКО КУЋЕ, ОКУЋНИЦЕ