Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 148

завистнике и клеветуше. Сдва чекамђ да г. Исаиловичђ овам доиде (за професора препарандије), да се увћри, да е ова слежба овде оно Изречеје Хргстово: Иго мое слатко и брема мое лако естр. Начастђ вамђ деспоша калбђерска, Сш (атореге апсШап, ридог ет! пеђаз запо ттеПески. Пишите ми што за Исаиловича. Пишите ми и за г. Живковича, кои е овамо писао, и искао аплкацићо.

Што се калугерске буне и вике, и Митрополтове сљ Дукомљ“) и Шокомђ часте корресподенце тиче, мало за то маримљ 1! смеемљ се ја подобннмљ будалаштинамљ. Г. Митрополту за нЂгове несварене Репрезентацје смео се и деца кодљ Декастерла, тако се таП лавђ заборавло.

Ако ве што имате јавити, неслашанте што Гавра каже, да е Господинђ запретјо, то нје истина, пишите што годђ знате, обаче основателне е! диод појопит ез;. Пишите ми шта е протопресвитерђ сомборскји страдаог Г. протопресвитерђ карловачки паче свло наибослБб ме обдаро. Поздравите га мобезнЂише.

За Трифунца киандскогљ Бгрова исто кажу да е викао, што онђ нје добјо колаинћ, нје истина, ербо онђ искаготби немешагђ 11 зресе писао намљ, да се нешалимо за нбга искати колаин5, ербо онђ зато немари, а и покварго бег намђренје свое.

Текела Савва кадђ е обишао монзастире, онда е Г. Нашемв у Будимљ дошао, и гејегтгао, шта е чинјо. НЂга се нје болти,»%)

Да ве тако нечааннео Мушицкогљ кугомљ моралномђљ назвасте, дивно ми е, радђ бг се о нбму простране извђстити, не поштедите труда!

Што се плате ваше тиче, тошњ вешљњ — данасђ ехћопта, урадите што смо вам под 20. Јушемђ т. л. поручили, пак се онда сви „радуите. А што Гавра"““) беседи, да Ф% повишена плате ваше ништа неима, да он зна шта говори, те не би говорјо.

За мултарне школе, ни словца не знамђ, мбгскор“ полазимо у Бечв, таме ћемо се извђстити, шта е и како е, пакђ тђу вамљ онда јавити.

Дакле се онаи Бранковичу попео на душу2 Ако му гдигодђ и м6р можемо помотби, сљ драге волБ! Да му Фгасимо тБвшку.

Господиновњ се непргатели уманко, и вратђао се на путђ спасена! И та сђ нима велимђ хвала Богу! А што се мене тиче, тошБ нисамђ ништа заслажло.

Система школска 1ошљ кодљ Коналума стои 8 29. Аугуста Т. л. непублицирана, ербо е уазит ориз, адедие гегегшг рег раггез, даиапдо гејетеп5 (етриз ћађеј кадђ се пошлћ на ком!тате, онда тђе се друковати. ;

Контракте приликомљ овомљ што твете, садђ путовати, гди годљ можете правите и далше, зио тодо ћос ет сопсигзи Регзопае Маоз та ан сопшајелз 5.

С фмл. Петром пл. Дуком митрополит Стратимировић је стајао у пријатељству и. сњим се дописивао. (В. писма његова у „Беседи“ за 1869. 1. Шок је био агент Стратимировићев у Бечу. Ми смо штампали неколико такових писама у „Српском сиону“) Види нашу Библијографију бр. 430.

У#) Какву ли је Боже то мисију могао имати Текелија по нашим манастирима2 Да није због „Семинарие“.

###) Школски директор бачког диштрикта Гаврило Бојчевић,