Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

150 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Тражио сам у „Повесници сл. кр. вароши Вршца“ од Милекера да видим шта тамо стоји. Но тамо не нађох баш много, но само оволико: „да је 11./23. јануара — 1849. г. — патр. Рајачић, дошавши у Вршац, владику Ст. Поповића, који му је изашао на сусрет, збацио са звања са његова очигледна пријатељства с Мађарима — и да га је за казну послао у ман. Фенек, где је после неколико месеци умро. Рајачићу су вршачки Срби још истога дана приредили импозантну бакљаду“. Књ. П. 46. стр.

Г. Јова нека и овде прими нашу захвалност на овом саопштењу.

| Јосиф

српски патриарх, привремени народа управитељ.

Преосвјашчењејшему Г. Стефану Поповићу, православному Епископу вершачкоме.

Поводом тјем, что противу В. П. тјашкија тужби поднесени сут от православнаго Народа нашего вершачкија Епархии, что ви не точију не ревновали о подержании и исполнении всевисочајуших Императорских указов против бунтовников Мађарови о развиснии народности пастви вам преданија и церковнија свободи, но даже всевозможно споспјешствовали и прјамо и непрјамо посредством брата вашего ребелов мађарских и јавно и тајно, ово за удевлетворити всевисочајшим указом царским и јавному мњенију, овоже и за избавити вас от јарости народнија, за нуждно обрјетох, упутствовати В. П. скорјејше отдатисја во Архидецезу, в монастир Фенек, идјеже во приватном отношении пребивати имјеете до далшаго о Вас расположенија. Двор и фундус инструктус Епископски имјеете вручити протосингелу Методију Миланковићу и протопрезвитеру Филипу Трандафиловићу, и имате в сему повиноватисја моему на извершениие Налога сего изаслаемому Комисару Г. Стефану Петровићу и членом комисии Г. Симеону Циуку и Григорију Милутиновићу.

Моја всевисочајша радост будет, јест ли успјесте, в предвзјатисја имушчем изсљедовании преступленија вашего оправдатисја.

Во Вершецје 13. Јануара 1849. –

- јосиф со р. П. Окружни одбор вршачки. Ч. 109. Пречестњејшему Господину

Методију Миланковићу,

протосингелу.

Пречестњејши Господине! у Мјесту.

Из званичног признанија вашег под 25. јан. т. г. увиђа се, да је Еппдиз Тазгисјив у овдашњеј Резиденции Епископској у желаемом свом поредку; што се дакле Г. Епископа Стефана Поповића, к његовој изкључителној собствености принадлежећи ствари