Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

144 Архив за историју српске прароставне карловачке митрополије

тако не трпе ни манастирска братсва, да се правима њиховим ма и најмање уштрб нанесе.“) (Изостављено).

Бр. син. 40.

Његова Светост председавајући г. Патријарх позивајући се на свој говор, којим је текуће архијерејско синодалне седнице отворио, и у којем је садашње устројство овопределне српске православне цркве и његов штетни уплив на цркву и црквени живот српског православног народа изложио, благоизволио је предочити архијерејском Синоду потребу, да се синодално сакупљени епископат наш изјазни о томе: да ли регулисање цркве наше које тече од год. 1868. па овамо одговара коначном устројству и партикуларном праву њеном, које је постојало до год. 1868. и ако не одговара, да лије нужно, да се устројство цркве наше врати опет на своје канонично и партикуларног права свога основе2г и — пошто су се заседавајућа гг. епископи са светјејшим г. Патријархом сагласили у томе, да регулисање овопредељне српске православне цркве од год. 1868. па овамо не одговара каноничком устројству и партикуларном праву њеном стојавшем у крепости до год. 1868., и да би преко нужно било, да се цркви нашој поврати њено светим канонима православне цркве и партикуларном праву њеном одговарајуће устројство, како би се тиме избегла опасност, која цркви нашој са садашњег стања њеног пропашћу грози, и како би се осигурао и утврдио опстанак и положај цркве наше у колу других партикуларних православних цркви — позвати заседавајућу гг. епископе, да с Њиме заједно израде у главним потезима основу таког устројства цркве наше, које би горњем захтевима одговарало, и предложио је архијер. Синоду уједно нацрт таког устројства.

По дужој расправи.

Установљен је следећи

ПРОТЕ КЕ за устројство православне српске митрополије карловачке, који је усвојен од св. архијереског Синода.

Православна српска митрополија карловачка користећи се државним бакопима, агваиме с па 2 па а аса а .· њој ујамченом и обезбеђеном црквеном автономијом у смислу

догматичког учења и каноничног права православне цркве и свог партикуларног права, добија овим на основу те реченим државним законом њој ујамчене и обезбеђене црквене автономије, а у смислу тог догматичког учења и каноничкбог права православне цркве и свог партикуларног права сљедеће устројство. ; А.

Опште наредбе.

551.

Црквена управа у православној српској митрополији карловачкој дели се на:

#) Ову је измену предложио епископ Теофан,