Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 165

нона с црквом цариградском и са свима православним црквама, и храниће га и од сада. Равним начином храни она административно, дисциплинарно јединство прав, цркве у обсегу румунске државе.“ __ Даље се у истој глави чл. 2. наређује: „Св. Синод Автокефалне прав. румунске цркве доноси одређења о свима црквеним дјелима сходно св. канонима св. правосл. цркве“.

6.) Поједином Епархијом управља изкључно и свестрано Епископ исте, и то помоћу конзисторије која се састоји најмање из три свештеника, које за конзистор. чланове именује сам Епископ из клира своје епархије. Закон од 14. Дек, 1872. наређује у том погледу, и то у глави Ш. чл. 21. „Свака Епархија има сталну конзисторију за управу и суђење. Она се састоји по најмање из три члана, које именује Епископ из презвитера своје Епархије“. — Иста глава чл. 22. Одлуке конзисторија, могу се тек по одобрењу епарх. Митрополита или епарх. Епископа извршити“.

„ в.) Поједином парохијом односно појединим парохијама управља изкључно и свестрано местни парохијски клир, којем су спомоћници такозвани тутори.

5.) Православна поместна аутокефална црква у Русији.

И том управља изкључно и свестрано Јерархија и то:

а) Целокупном црквом Синод у Петрограду.

Када је Синод тај год. 1721. основан, и то као перманентно тело, управио је Петар Велики на тадашњег вселенског патријарха Јеремију посланицу, у којој њега и остале источне патријархе за благослов и саизволење на тај чин молећи уједно и то примећује, да је Синод „Соборное правителство, дла управленти всеросстискта церкве“ и да је са својом царском влашћу заповедио „весбмђ подданммђ всакагиу чина, како д9ховнагу, тако и мирскаги, имђтђ за важное и силное сје правителђство и повиноватса семб сватбишемљ Синод“.

„СватЂишема Синод порочено е чрезђ учиненного Јнстрзкцио, да бг сватајо церковђ управлалђ вђ всемђ и проч.“

Духовни Регуламент т. |. основни закон овога Синода у својој [. и П. части такођер, и то опширно наређује, да овај Синод управља као највиша власт и искључно целом црквеном области.

6.) Поједином Епархијом управља изкључно и свестрано Епископ исте, и то помоћу конзисторије, која се састоји из неколико свештеника, које за чланове поставља Епископ, а потврђује Синод.

Устав духовне конзисторије наређује у том обзиру: „Духовнал констсторта ест присуственое мћсто, чрезђ которое подђ непосредственимђ началствомђ епарх. Архиереа производитса управленје и духовни Судђ вђ помћстномђ предблћ православној церкви вђ Россти, именуемомљ Епархтео“. — Далђ „Преосвашценњи („Арх ерећ) утверждаетђљ заклоченји Констсторти, или вљ слачаи несогласта сђ мћиемљ констсторји полагаетђ сопственое рћшенје“.

в.) Поједином парохијом или појединим парохијама управља изкључиво и свестрано парохијски клир, коме су спомоћници при том такозване старосте т. ј. тутори.