Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

164 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

и свестрано један Архијер. Синод, и то онај при Патријарху у Цариграду управљати. Од тога доба па све до данашњег дана управљао је и управља непрекидно тај Синод, као највиша власт целокупном вселенском Патријаршијом.

6.) Поједину епархију управља изкључно и свестрано Епископ исте.

Само за судске ствари постоји епарх. Суд, тог сачињавају чланови из епарх. клира, које као такове намешта и одпушта, Епископ. у

г.) Парохију или парохије управља изкључно и свестрано местни парохијски клир.

2.) Остале три источне Патријаршије, Александријска, Антиохијска и Јерусалимска.

Истима такођер управља свестрано и изкључно Јерархија, и то сваким појединим целокупним патријархатом Архијерејски Синод; а појединим Епархијама у њима Епископ, исто тако, као и поједивом парохијом или појединим парохијама местни парохијски клир.

3,) Православна поместна аутокефална црква у ПРАВА Грчкој.

И том управља изкључно и свестрано Јерархија и то:

а.) Целокупном црквом Архиј. Синод у Атини.

Устројствени закон („потоз халасталилбс“) овог архијерејског. Синода од 9. Јула 1850. наређује у том погледу у свом 8. 2. ово: Највиша црквена власт у краљевини је Синод, који носи име: Свети Синод цркве Грчке. Место му је у главном граду краљевине; он има свој особени печат, у средини којега се налази слика светог и живоносног крста, а око ове иде надпис: „Свети Синод цркве Грчке“.

6.) Поједином Епархијом управља изкључно и свестрано Епископ исте, и то помоћу тако зване епископске дикастерије, коју сачињавају свештеници, — чиновници, при Епископији (економ, сакелари и др.) и које као такове намешта и одпушта Епископ.

У том погледу наређује наредба Архијерејског Синода у Атини од 29. јануара 1853.

Наредба пак истог Архијерејског Синода од. 15: Априла 1854. наређује : „058 ФАЛО иолНхоу Хун 9 о ноораггки о Ети тоб Био ока ткођ дижасттојор =: ји], уд бока то ту роедрифу тођ Фрушереос ооаиб проб тобто просхћтут пљоф Фртођ“

2.) Поједином парохијом или појединим парохијама управља изкључиво и свестрано парохијски клир, којем су спомоћници при том такозвани Епитропи.

4.) Православна поместна аутокефална црква у Романији.

Истом управља немање искључиво и свестрано опет Јерархија, и то:

а.) Целокупном црквом Архијерејски Синод у Букурешту. Основни закон Архијерејског Синода од 14. Дек. 1872. наређује у том обзиру и то у глави |. чл. 8. следеће:

„Свети Синод аутокефалне правосл. румунске цркве, који је један уд свете саборне и апостолске Цркве, које је глава Господ наш И. Христос, храни јединство у погледу догмата и општих ка-