Beogradske novine

Broj 24.

24. februara 1916.

Beogradske Novine

Beograd, četvrtak

Strana 3.

livu. A kakvo je držanje Engleske i Italije u albanskom pitanju? Kako i kolikoje Italija pomogla Crnoj Gori? Kako malo suglasnosti i dogovora. U Njemačkoj je sve sa svim drugojače. Kod centralnih vlasti se 90 od 100 ranjenika vraćaju u front, kod Rusa jedva 30 od 100“. Predstojeće borbe u dumi. Vladina štampa sa ,,Kolokol“-om na čelu otpočela je borbu protivu naprednjačkog bloka. Ona ga optužuje da on teži za dildaturom, i opominje ga da bude oprezan i da izbegava svaku oštru kritiku, u protivnom slučaju duma će biti raspuštena. U birokratskim krugovima vlada razumljivo uzbugjenje. Diplomate pokušavaju svima sredstvima da stvore zavadu u samom naprednjačkom bloku i da ga na taj način rasture. Oni u isti mah rade i na tome da ojačaju blok desnice. Većina poslanika je rešila da glasa protiv ncve poreze na ratni prihod i napravljen je projekat za novu opštu porezu na ličnost, po kojoj bi svaki gragjanin od 18—65 godine imao da plaća Iičnu porezu od 10 rubalja godišnje.

Ministar financija u Bosni-Hercegovini i Crnoj Gori. K. B. Sarajevo, 23. februara. Zajednički ministar financije Koerber, u pratnji zemaljskog glavara Sarkotiča, otputovao je odavde u ponedeonik u veče u Tuzlu, odakle će on danas preko bosanskog Broda otputovati u B e o g r a d. Za vrijeme svoga ovdašnjeg bavljenja ministar je u pratnji glavara zemlje razgledao južne granične predele pa je tom prilikom posjetio Plevlje i C e t i n j e. palkanske vijesti Posjeta cara Ferdinanda u Nišu. Povodom prisustva bugarskog cara u Nišu održana je 18. i 28. januara sveta misa. Misu je služio paroh P. Julius Biljan, i misi su prisustvovali kao ministranti prijestolonasljednik Boris i princ Kiril. Poslije druge službe Božije primljen je sveštenik u audijenciju od njegovog veličanstva cara Ferdinanda. Car je pitao g. Biljana, kako je zadovoljan sa njegovim sinovima, i g. Biljan je odgovorio: „Kraljevska veličanstva su ministrirala prema svima crkvenim propisima". Car se raspitivao i o prilikama u parohiji dok su još u Nišu bile srpske vlasti. Kada je paroh rekao da ove prilike nisu bile zadovoljavajuće, izrazio je car nadu da će to sada sigumo biti boije. Na kraju je car Ferdinand predao g. parohu skupocen poklon.

Bugarski poslanici u Beču, Budimpešti i Berlinu. Sofija, 22. februara. Potpredsjednik bugarskog sobranja dr. Momčilov izjavio je, da će, odmah pošto se zaključe sjednice sobranja, bugarski poslanici posjetiti svoje drugove u Beču, Budimpešti i Berlinu. Bugarsko Sodranje. Sofija, 22. februara. Bugarsko Sobranje će ovih dana debatovati o odgovoru na prestonu bjesedu. Tada će i ministar predsjednik podneti izvještaj o političkoj situaciji u zemlji; ali se neče povesti veća diskusija o tome. Položaj kod Valone. Basel, 22. februara, List „Neon Asty“, koji je vrlo blizak Skuludisovoj vladi tvrdi da su Talijani već izvršili sve potrebne pripreme, da u slučaju opasnosti m o g u vrlo lahko da se sklone iz Vaione preko Santi Quaranti u grčki Epir. Predstojeće napuštanje Krfa? Ženeva, 23. februara. Kako javlja dopisnik „Petit Journal“-a namjerava se da se povuku sa Krfa srpske čete koje se tamo nalaze, i da će one biti premeštene na front kod Soluna, jer se pokazalo da na Krfu srpske čete ne mogu dobiti sve one udobnosti za njihovu reorganizaciju, kao što se očekivalo. Sile četvornog sporazuma su sein toga voljne da š t o j e m o g u č e b r ž.e. i zvršeevakuacijuKrfa. industrijski rad u novim bugarskim predjelima. Sofija, 22. februara. U novim bugarskim predjelima već su neke tvornice ponovo otpočele svoj rad. Naročito su to p i v a r a rt Zaječaru i u ž a r e u Leskovcu i Vranji, koje se sad za potrošnju jako uzimaju u obzir. Šta srpska vojska košta Francusku. Budimpešta, 22. februara. Iz Barcelone javljaju „Az Este“-u: Atenski dopisnik francuskog lista „La Depeche“ razgovarao je u Ateni sa srpskim ministrom narodne privrjede, koji se sada tamo nalazi, i koji mu je rekao da je Francuska do sada platila za Srbiju 700 milijona franaka. Šta pričaju škotske milosrdne sestre, koje se vraćaju iz Srbije. ,,Times“ od 14. februara javlja: „Izvestan broj škotskih milosrdnih sestara, koje su bile više od dva mjeseca u Srbiji, u Austro-Ugarskoj zarobljene, vratile su se posljednje nedjelje u London. U prkos svih teškoća, koje su preživjele, sve dobro izgled a j u i sve su rasp oložene. U svojim izjavama ne mogu n i š t a r u ž n o reći o Austrijanđma, Magjariina i Njemcima. Njihov provijant i zavojni inaterijal istina je uništen, ali — od Srba. Jedna bolničarka je pričala, da su pri povratku prošle' kroz Beč. Izgledao joj je život u ovom gradu sasvim normalan i nije se ni po čemu mogla primjetiti ma kalcva oskudica. Druga pripovijeda, da su ljudi, kod kojiii je ona sa njenim društvom stanovala, bili neobično dobri prema njima. Sestre jedne druge grupe, poslate su preko Budimpešte u Bern. One tvrde da su austro-ugarski činovnici bili oholi, ali civilni su ih vrlo ljub a z n o predusretali. # * Ovdje valja dodati da „Tiines" donosi prvi ovo priznanje, šta još nijeđan ođ njihovih takozvanih „neutralnih" dopisnika nije učinio.

Najnovije brzoiavne vijesti« Pesimizam Rusa prema Itaiiji. Stockholm, 22. februara. „Ruskoe Slovo“ javlja u izvještaju iz Rima, da su u tamošnjim vojnim krugovima izgubili nadu da će nova talijanska ofenziva biti krunisana boljim uspjehom, nego što je to bio slučaj sa dosadašnjim talijanskim ofenzivama. Talijanski zadatak za budućnost i ne leži u tome, da se sa velikiin i skupim žrtvama probije austro-ugarski front na Soči, već da se tu zadržava po mogućstvu što veća snaga austro- | ugarske vojske, i da se, kad jednoga dana dogje do ofenzive te vojske, ta ofenziva onemogući. Briandov neuspjeh u Rimu. Berlin, 23. februara. „Lokalanzeiger" javlja iz Ženeve: Cleme'nceau je pročitao u parlamentu Briandovo pismo, j u kome ovaj odbija da javno saopšti uspjeh svoga puta u Rim, i da kaže na kakve je sve ustupke pristala Italija. Talijansko razbojništvo. K. B. Rim, 23. februara. | „Giornale d’ Italija“ naglašuje u posljednjem broju, da iskrcani taiijanski karabineri na Krfu n e predstavijajunikakvu razbojničku talijansku ekspediciju, već če oni tamo samo štititi interese Arbanije. Ovim se u opšte i ne dovode u pitanje prijateljski odnosi izmegju Italije i Grčke, niti Italija hoće da vregja interese Grčke, ali ona ne može ni da odustane od odluka svoje već unapred označene j akcije.

Velika protivengleska pobuna u Kairu. K. B. Rim, 23. febrtiara. List ,,Ordine“ javlja iz Kaira: Povodom sazivanja redifa došlo je do o z b i 1 j n e p o b u n e, kojom je prilikom poginulo 35 lica a 45 je ranjeno. Pobuna se proširila i svud u okolini, gdje su e n- | gleskičasnici, bez mnogog p r e m i š 1 j a- | nja pro.sto pobili pučanstvo. Sve više uzima rnaha narodna buna protiv egipatskogsultana. v

Ponovno proširenje engleskog kabineta. K. B. Roterdam, 23. februara. Prema saopštenju „Daily Mail“-a, uskoro će se broj engleskih ministara za jednog povećati. Novi će se ministar isključivo baviti upravom pitanja o blokadi. Broj će se ministara prema tome povećati na 23.

Dnevne vijesti. Vratili se. Posljednih dana vratili su se izmegju ostalih i ove ličnosti u Beograd : Dr. L e c c o, profesor universe u miru i član samostalne monopolske uprave, Milan Petrović-Obučina, direktor fabrike duvana, Vasa A n t o n i ć, generalštabni pukovnik u miru, Pavle Šarčevič, računoispitač glavne kontrole, Mihajlo Milovanović, apelacioni sudija u miru, Stevan N i k š i ć - L a 1 a, profesor, Ljubomir P r o t i ć, direktor ženske učiteljske škole, N. Jovanović, inspektor željezničke direkcije, Viljem Bader, direktor željeznica u miru, Dobra Petković, advokat, Mihajlo Avramović, sekretar glavnog saveza zemljoradničkih zadruga i Ćiča Ilija Stanojević, član narodnog pozorišta. Umrli srpski ratni zarobljenici. „Temesvarer Zeitung“ javlja: U ođjelenju ratnih zarobljenika temišvarske garnizone bolnice urnrli su srpski ratni zarobljenici: Kapetan 15. pešadijskog puka Živko T e š i ć, 38 godina star i gragjanin Stanko Stojkov, 59 godina star. Austro-ugarska škola u Beogradu. Carsko i kraljevsko zapovjedništvo za grad Beograd izdalo je slijedeču naredbu: „Za školsku djecu austro-ugarskih podanika u Beogradu otvoriti če se posebna škola. Pozivaju se zato roditelji ili staratelji ove djece da od 26. do 28. februara, izmegju 9 i 12 časova prije podne, prijavc djecu u Avalskoj ulici u kuči broj 10. Ovdje se imaju prijaviti sva djeca roditelja austro-ugarskih podanika, pa i ako su ona i na drugom kom mjestu prijavljena kao za školu obavjezna djeca. Tko ima krštenice i pasoša, takogjer je potrebno da ponese za upis.^ Pažnja svakome.j U opštini požeškoj (Srbija) nalazi se jedan 7-inogodišnji dječko, po imenu Božidar Marković, čiji je otac interniran. Rodbina njegova neka se obrati ili carsko i kraljevskom etapnom zapovjedništvu u Požegi, ili opštini požeškoj. Staranje o siročadima. Da bi se žalosna sudbina srpskc siročađi koliko je moguće ublažila, carsko i kraljevska vojna gubernija je naredila, da se utvrdi broj potpuno osirotjele djece. U isto vrijeme vlastima je naregjeno, da siročad i sa svirn siromašnu djecu o svome trošku, koliko je to moguće, barem jedanput dnevno snabdevaju hranom. Pronagjena ukrađena roba iz trikotaže. Knjigovogja fabrike trikotaže Trifun Jovanović prijavio je policiji, da je iz fabrike za nedavnih bojevnih dana innogo robe po civilnom pučanstvu pokrađeno. Provedenim je policajnim izvidima pronagjeno kod više beogradskih i višnjičkih stanovnika robe u vrijednosti od 1403 krune. Roba je zaplijenjena i tvornici povraćena, a proti krivcima podnešena sudu prijava. Uhvaćen varalica. Ovih dana učestale su prijave kod policije, da neki mladić obilazi gragjane izdajuči se za kalfu opravljača vođenica H r i s t o v a iz Skopljanske ulice te uzima vodenice na popravak. Megjutim se ispostavilo, da Hristov niti ima kalfu niti su mu kakve vodenice na opravak donešene, pa je biio jasno, da su nasjeli nekom prepredenom varalici. Napokon je prijavio profesor Milan Veljkovlć, da mu je isti mlađić — kada je došao k njemu pitati imade li vodenicu za popravak ■— ukrao sa stola srebrni sat i lanac. Policija je zavaralicoin povela potragu, te ga za kratko vrijeme otkrila u 14 godišnjein ciganinu Borivoju P etroviću, Moskovska ulica br. 29. Petrović je isprva tvrdokorno poricao svaku krivnju, no kađ je suočen sa oštećenima, priznao je sve. Prouzročena šteta iznosi preko 200 kruna. Varalica je predat sudu.