Beogradske opštinske novine

ГОДЕНА IX Онштина Београдсва издаваће цутемјавне лицитације сдедећа непокретна добра, набавке и разна права, и то: 16. Сеагембра Три општинска дућана у дубровачкој ул. у којима је сада г. Димитрије Фичо. 19. Сеатембра Кућа општинска на дорћолу. 23. Сеатембра Набавка и оправка Фењера. 26. Сеатембра. Оправка возова чете пожарне. 30. Сеатебра. Ков коња чете пожарне. 3. Октобра. Изношење ђубрета из свију кваргова 8. Сптобра. Цубок од говеђих месарница. 11. Октомбра Набавка концеларијског материјада. Све ове лицитације држаће се у рачуеоводству суда општ. вар. Београда Усдови сваке од ових лицитација могу се видети у рачуноводству до дана лицитације, а и на дан овај. Из рачуноводства суда општ. вар- Београда 24. Августа 1991 год ОБр. 12.902

ОГЛАС, По наредби господина министра грађевина, иа дан 25. септембра ове год. држаће се у рачуноводном оделењу мин. грађ. Јавна усмена лицитација за давање под закуп чишћења свију државних и санитетских нужника и помијара у Београду и Топчидеру, изузимајући војене. Закуп овај трајаће од 1. октобра ове године до конца месеца децембра 1896 године, и закупна аренда за све ове радове плаћаће се закупцу годишње у округлој суми, која буде од најнижих лицитанта означена. Сваки лицитант положиће пре лицитације 800 динара кауције у готовом новцу или државним артијама као јемство, да ће све прописане услове министарства грађевина од 6. овог месеца Бр. 4489, за цело време закупа у свему најтачније испуњавати. Услови се могу сваки дан видети у министарству грађевина. Из министарства гра^евина Бр. 4489, 7. Ооптембра 1891 год. у Београду.

Срби браћо! Петог окчобра ово године навршује се сто година од дана рођења дичног српског пјесника и борца Симе МилутиновиКа, Сарајлије. — Тога дана — мислијо је овај одбор — да ће се слећи српство из свију крајева и најсвечаније прославити стогодиш-

— 224 њицу Симову; но пошто је сразмјерно тако | мало скупљено добровољних прилога, да се ; од тога не може аодићи, никакав, достојан саоменик — то је овај одбор ријешијо: да се главна свечаност, у слаеу Симову, одложи све дотле, до год се не сабере толжо новца да одбор може ријешити, кокав Ке бити саоменик. Но ипак дужносг нам српсва налаже, да и дан саме стогодишњице свечан о арославимо — макар свако у својој средини ; — с тога је овај главни одбор закључијо у својој седници од 2. септембра о, г.: да се сав срнски народ позове — ако је могуће — да стогодишњицу Симову аро■ слави овако: 5. октомара у јутру нека се свугдје одржи свечана служба божија а аослије службе иарастос (оаијело) у саомен Сими. Послије аодне или у вече, ако је икако могџће, нека аоједини аододбор и или друштва, одрже народну свечаност или бесеоу у славу Симову, Уздајући се у родољубље одбора у Биограду, на Детињу, Новоме Саду и појединих пододбора у овим крајевима и васцијелом Српству, увјерени смо, да ће тај дан свечано бити прослављеи. Овом приликом молимо све одборе, пододборе, сваког брата Србина и Словена и све искрене пријатеље Српства да нам сви иотаљу арилоге — или само нека нам доставе суму од скуаљеног новца — најдаље до конца марта 1892. годиие , вако аи се према суми могли, равнати за самн спнменик. Срби браћо, немојмо наш немар показивати код овога народног подузећа, него сложно на посао, како би се на скоро Србадија из свију крајева српских могла искупити у Сарајеву при главној свечаности па сви заједнички, најсвечаније проскавити ту народну, велику, свечаност. У СараЈеву, 9. септембра 1891 год. предсједник 7. 3. Васо 0. КраљзвиБ с. р. подпредсједпик.

САСТАНАК ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДС^Е држан 3. Јуна 1891. год.

(Свршетак) Ј, Тади&. Позивање г. Драгугина на закон који наводи неумесно је, јер закон не каже да се бира за тај кварт. Кад овако у изборпим актама стоји, а и у закону, ондаје наредба председникова умесна и на закону основава, а она је потекла усљед многих п слова његових. да је доиста потребно било смениш га с оног места и с тога би молио председника да го што пре у извршење проведе. Председник Изволте г. Оекретару да прочитате други један реФерат о раду г. Илића. Он није дошао био у управну седницу, кад сам га звао, нити је јавно да је спречен. Поводом тога донета је наредба да поднесе изјаснење. (Изволте дакле чути реФерат. Секретар чи га извеш гај деловође општинског: за тим наређење да г. Драгутин Илић поднесе изјашњење'иизјаснење г. Драгугина.

БРОЈ 39 Иредседник. У опо време дакле, кад општински чиноваици и званичници треба да су на дужности г. Илић по извешћу његовог писара, отишао је у купатило! Ја мислим даје то најбољи доказ колико је г. Илић одат служби и колико је ревносан У послу. А. ДашковиИ. Ја се потпуно слажем с Јоцом Тадићем али би још додао ово. Кад има тако много посла овде у опшгини зар не би боље било кад би се палилуски кварт саставио с другим којим као што је с другима рађено. Могао би се на нрилику саставити с врачарским квартом и онда не би ни гребало новога одређивати место г. Драгутина Илића већ га просто позваги овде на посао у општини. Ћ НоваковиК. Ја нећу ништа да говорим односпо овога посла јер седница није потпуна а нова је ствар, само ћу толико да ивјавим да је радња председиштва основана на закопу. Он пма права да распоређује особље и пије се огрешио ни овде о закон пошто је место Илића одредио друго лице за помоћника кметовског из онога краја. Али најбоље је да о овоме не говоримо сад кад није пуна седница за решавање нових предмета. (чује се: врло добро!) Председник. Примаге ли ово мишљење? (примамо.) Сад долази на ред друго једно питање о коме сам желио да одбор донесе одлуку. Као што вам је позна^о, до избора мога за председника онштине г Карапешић је заступао нредседника по одлукама ранијим а поводом тим што је председник г. Пашић отишао на нову дужност. Г. Карапешић молио ме је да изнесем ово питање пред одбор те да он реши како се има разумети то наспрам чл. 50 тач. 6 закона општинског. У тој тачци стоји да ће онај који је одређен да врши дужност председника од кметова или помоћпика, имати за то време плату ако овај иде на одсуство или се привремено удаљава од службе. (чита) Као што и г. Карапешића и одбор зна пређашњи председник није отишао на одсуство нити је привремено удаљен од службе како је у закону казано; он је просто променио положај и отишао на друго место. С обзиром на то што у закону није ништа речепо шта ће бити с оним који замењује председника кад овај промени стални положај. потребно је да одбор донесе одлуку у овоме питању и ја вас молим да се разговоримо о томе. М. ВелизариА. Боље ће бити да и ово оставимо за идућу седницу кад нас нема потпуно за пуноважно решавање. Ј. Тадић. Како сам чуо из говора г. председникова, он тражи да му се објасни тач. 6 чл. 50 закона о општипама. Да ли само то и ништа више ? Председник. Овај је члан определио нека права и дужности и сад треба да се то објасни. Г. Карапешић ме јо умолио да ја ово изнесем пред вас и ја то чиним. Али како ми о новим предметима не можемо решавати, го ћу и ово питање одложиги за идућу седницу када ће биги на дневном реду. Ј. ТадиК. Добро је да се обавестимо још сад гата се хоће овим питањем те да нам не би дошло опет као ново и идуће седнице. Овде се тражи објашнење тачке 6 чл. 50 и ништа више и ми сад до идуће седнице имамо времена да се размислимо о томе.